Aanbouw: probleem te lage RD-waarde icm constructie/fundering

JWklushuis

  • #1
Onze aannemer heeft met het maken van de plannen voor de aanbouw aangegeven een relatief dunne muur (27cm) te kunnen bouwen, met toch een hoge isolatiewaarde van RD 5,45. Hiervoor zou gebruik gemaakt worden van een speciaal isolerend bouwblok. Prima plan, want de dunne muur zou ons aan beide kanten 10cm extra binnenruimte opleveren.

Nu blijkt echter dat het bouwblok wat gebruikt wordt slechts een RD oplevert tussen de 1 en 2. Niet ok dus. Een bouwblok met een dergelijk hoge isolatiewaarde blijkt überhaupt niet mogelijk met zo'n geringe muurdikte.

De enige optie voor een hogere isolatiewaarde lijkt te zijn om de binnenmuur verder naar binnen te plaatsen en een extra isolatielaag in een spouw toe te voegen.

Probleem: de fundering is al gelegd uitgaande van de smallere muur. De binnenmuur zou met de extra spouwmuurisolatie dus boven de betonplaat komen te staan, ipv boven de fundering. Gewicht van deze muur is zo'n 1000kg, verdeeld over een lengte van 4 meter x 0,15 meter breed. Tussen de binnenmuren komt ook de dakconstructie te hangen.

Vragen:
Is de fundering nog bruikbaar of moet deze eruit?
Andere suggesties om het isolatieprobleem op te lossen zonder constructieprobleem?

Situatieschetsen:
image001.png

image002.png
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Is dit niet het probleem van de aannemer?
 

JWklushuis

  • #3
Walker schreef:
Is dit niet het probleem van de aannemer?
Zeker, maar die staat uiteraard niet te springen om de boel af te breken (de muren staan ook)
De ontwerpende partij stelt nu voor om aan de binnenkant extra isolatie te plaatsen. Wij wachten dat uitgewerkte plan af, maar dit lijkt vooral kostentechnisch voor de aannemer het handigste. De ontwerpende partij en de aannemer werken samen bij vele vergelijkbare projecten.

Wij eindigen op die manier met een binnenwand die bestaat uit isolatie en houten/gips beplating.
Ipv een solide muur. Dit leidt uiteindelijk tot de vraag hoe groot ons nadeel bij deze alternatieve voorgestelde constructie is vs. (mogelijk via een rechtzaak) afdwingen dat alles wordt afgebroken, opnieuw wordt getekend/berekend en opnieuw wordt gebouwd.

De kleinere binnenruimte is voor ons het probleem niet, gezien wij toch niet verder over de erfgrens kunnen bouwen. Het gaat nu dus vooral om de mogelijke nadelen van deze constructie met voorzetwand:
1675437033681.png
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Ik mis de isolatie van de vloer in dit geheel. Zoals je het nu tekent is de vloer een koudebrug welke zeker niet aan de vereiste Rc-waarde voldoet.

Maar omdat jouw vraag buiten de strekking van dit forum valt, wordt dit topic gesloten. Als het tot een rechtszaak komt kun je je toch niet beroepen op informatie vanaf een forum.
Vraag bij twijfel of je een 2e berekening door een extern adviseur kunt laten maken op kosten van de aannemer.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu