Fundering aanbouw naast dijkwoning op staal

JvM

  • #1
Onlangs hebben mijn vriendin en ik mijn ouderlijk huis overgekocht. Dit is een dijkwoning die op ca. 1/3e dijkhoogte in het talud gebouwd is. Deze is gefundeerd op staal. Aan de achterzijde was vroeger een parkeerplaats van ca 4m breed naast het huis, en daarna het talud tot polderpeil. Op deze parkeerplaats heeft mijn vader vroeger een 20cm dikke gewapende betonplaat gestort en er een garage op gebouwd (los van het huis). In al deze jaren is de garage enkele centimeters gezakt ten opzichte van het huis. Wij willen de garage nu slopen (houtskelet) en op dezelfde betonplaat een aanbouw van 2 verdiepingen terugzetten. Dit wordt redelijk lichtgewicht (staalconstructie, alu kozijnen) dus geen metselwerk. Ik vraag me nu af of het nodig en verstandig is om in dit geval te funderen onder de nieuwe aanbouw. Mijn idee is om op de bestaande betonplaat nieuw te bouwen, weer los van het huis, en de dilatatie netjes af te werken. Wat is jullie kijk hierop?

Hier zie je het zijaanzicht:
IMG-20201007-WA0031.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Dat gaat fout.

De plaat zal schuin weg blijven zakken. Een fundering op palen is hier een vereiste.
Daarnaast heb je een vergunning nodig om graafwerkzaamheden uit te voeren aan of bij het dijklichaam. Volgens mij mag je niet graven in de hoogwater-periode.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #3
Is zonder meer vergunningsplichtig een aanbouw van 2 lagen hoog.
daar heb je ook constructie berekeningen voor nodig.
Nadat er een sondering is gemaakt kan de constructeur je vertellen wat voor een fundering je nodig hebt.

ik schat zo in dat er inderdaad palen onder komen.

persoonlijk zou ik de bestaande woning dan ook mee pakken als je dat kan financieren
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Je geeft zelf al aan dat die betonplaat een paar cm is gezakt. Lekkere basis om daar op te gaan bouwen dan :denk:

Het gaat niet alleen om het gewicht van het bouwwerk, maar ook om de belasting door het gebruik.

Voor de gedachtevorming: (oude) dijken zijn meestal gemaakt van klei door de omgeving een beetje bij elkaar te buldozeren. Oude dijkhuizen (zonder fatsoenlijke fundering) zitten eigenlijk altijd vol scheuren. De hele oude zijn gemaakt met kalkmortel waardoor de scheuren minder opvallen.
 

JvM

  • #5
Bedankt voor jullie reacties, dat is net het duwtje om toch te sonderen en de aanbouw op palen te zetten. Meteen nog een vraag. Is het mogelijk om de bestaande betonplaat te behouden, of moet ik deze betonplaat slopen en weer een nieuwe storten? Het liefst houd ik natuurlijk deze ivm de kosten en het extra werk.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Je bestaande betonplaat is niet gekoppeld aan de nieuwe palen en zal blijven zakken. Slopen is daarom het beste.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #7
hangt af van de hoogte van de plaat.
als de nieuwe vloer er overheen past kan je hem laten zitten.
 

klusweb

  • #8
De oude betonplaat zal alleen maar in de weg liggen, tenzij die zo klein is dat het qua overspanning geen probleem is om de aanbouw er overheen te bouwen. Dan heb je straks gewoon de enige kruipruimte in de wijde omtrek met betonvloer ;-)

Maar de aanhechting tussen een dijkwoning op staal en een uitbouw op palen wordt ook wel weer een uitdaging.... tenzij je de woning alsnog laat onderheien.

Ingewikkeld project hoor!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu