Freesloze scharnieren

Ron8866

  • #1
Ik wil mijn stalen deurkozijn met opdekdeur vervangen met een houten deurkozijn met stompe kamerhoge deur. Daarvoor moet ik zowel op de deur als op het kozijn de scharnieren infrezen. Dat heb ik nog nooit gedaan dus dat zou ik liever vermijden. Een kozijn-deurcombinatie (met de scharnieren al ingeroosterd) is helaas niet te krijgen voor een glazen deur met een muurdikte van 70mm. Je kan wel deuren bestellen met de inkrozingen voorgefabriceerd maar dan moet ik nog steeds de inkrozingen in het kozijn zelf doen. Nu kom ik zogenaamde Freesloze scharnieren tegen (zie plaatje).
Ik kan er echter weinig over vinden. Op zich al een veeg teken.
Heeft iemand hier ervaring mee?
Ondanks dat ze mooi in elkaar passen lijkt het mij dat je nog steeds 1of 2 mm dikte overhoud die je bij ingekrooste scharnieren niet hebt dus ik vraag mij af of dat een probleem is? Verder lijkt ze mij wat fragiel en hebben ze maar 2 lagers ipv 3. Gaat ze niet “verzakken” over tijd?

1127551306.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Zijn inderdaad fragiel, en zeker niet geschikt voor zware deuren. Een bovenfrees is niet zo spannend, en de kleinere uitvoeringen zijn voor een paar tientjes te koop.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #3
Op zich stelt het uithalen van de scharnieren niet zo heel veel voor maar je zal wel precies moeten werken of meteen je nieuwe kozijn al weer op moeten lappen.
Neem rechte scharnieren ipv. afgeronde dan heb je zelfs geen bovenfrees nodig maar steek je e.e.a simpel uit met een scherpe houtbeitel.
Zelf begin ik altijd met de scharnieren aan de deur te zetten, dan de deur stellen (latje onder de scharnierzijde om de juiste hoogte te krijgen en vervolgens de deur aan de andere zijde op hoogte brengen) zodat hij goed recht staat en je de plek van de scharnieren op het kozijn over kunt nemen. (gat wel alleen maar is eenvoudiger met 2 man.
Vervolgens uithalen, de deur weer op hetzelfde latje zetten voor de hoogte en de scharnieren in het kozijn vastzetten.
Deur evt. bijschaven als hij nog ergens aanloopt en klaar is je deur.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Zeg je nou dat er een glazen deur komt? Krijg je er dan geen scharnieren bij?
 

stefan9

  • #5
Als je ook al zelf een kozijn plaatst ben je blijkbaar best handig en zou ik zeker "gewone" scharnieren nemen. Het frezen is niet zo moeilijk en valt eenvoudig te oefenen op een los stukje hout.
Tip: zorg dat je de frees ergens tegenaan kunt laten lopen (een latje op het kozijn schroeven bijvoorbeeld), zodat je de nauwkeurigheid niet met de hand in de gaten hoeft te houden.
Als je scharnieren met ronde hoeken neemt, gebruik dan een freesje met dezelfde diameter. Voor mijn scharnieren was dat 20mm.
Mijn voorkeur is eerst scharnieren op het kozijn.
 

Ron8866

  • #6
@IJkenhout
Houten deur met glazen panelen.

@stefan9 @Walker @Gerrit B
Bedankt voor de info en tips. Freezen in zichzelf is overigens het probleem niet. Ik heb ook mijn eigen keukenbladen en de verbindingen gefreesd. Maar dat zijn grote stukken hout waar je met je bovenfrees prima op kan werken. Bovendien had ik daar een uitstekende mal voor met de goede kopieerhuls. Ik heb nu geen mal, niet de juiste kopieerhuls en ik moet werken op nauwe randjes met een relatief groot en zwaar apparaat en dan moet het ook nog eens naadloos op elkaar aansluiten.
De methode van Gerrit is wel een goed idee. Dat zet in ieder geval alles op de goede hoogte. Misschien in combinatie met de tip van Stefan. Freezen is denk ik wel het mooist. Koop ik de * Trimrouter op accu. Die zijn licht en goed hanteerbaar en geven goed zicht op het werkstuk. En dan met een vingerfrees en latjes zodat ik niet uitloop. Moet te doen zijn.Dank voor jullie inzichten!!
 
Laatst bewerkt door een moderator:

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Met de een beitel en hamer heb je die paar inkassingen zo gemaakt. Als je het leuk vind kan het uiteraard wel met een bovenfrees. Ik doe het zelf met een zware bovenfrees en een zelfgemaakte freesmal.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu