Franse Kap isoleren

Cyphor

  • #1
Ik heb in mijn huis uit 1922 onlangs het oude gipse stucwerk verwijderd dat tegen het schuine stuk van de slaapkamer zat mede omdat het in slechte staat was en vervangen was en mede om de kap te isoleren. Nu ik alles verwijderd heb zie ik dat de panlatten rechtstreeks genageld zijn op de dragende balken van het dak. Moet ik nu om te isoleren eerst nog een plaat (zo ja welk soort?) tegen de panlatten slaan of zijn er isolatiematten die je meteen tegen de panlatten kunt spijkeren.

Alvast bedankt
 

Fiesiekus

  • #2
Kan je een foto plaatsen; graag een overzichtsfoto van zo'n groot mogelijk deel van de kap.
 

Cyphor

  • #3
Hier zijn de foto's wederom bedankt


 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Harde isolatieplaat op maat zagen en tussen de balken zetten, met pur afwerken.
Tussen de balken en de afwerkplaat b.v. gipsplaat een dampdichte folie aanbrengen.
 

Michiel_H

  • #5
Dit kan ook met steenwol of glaswol, dat verwerkt zich wat makkelijker, maar isoleert iets minder. Eigenlijk heb je ook nog een dampopen, bij voorkeur mandragende, folie aan de koude kant van de isolatie nodig. De beste plek is dan tussen de balken en de panlatten. Maar dan zou je de pannen moeten verwijderen en zo te zien ziet dat er nog goed uit.
 

Fiesiekus

  • #6
Steen- en glaswol kan wel, maar als daar vocht intrekt (zie de gipse-stucwerk), wordt 't dun, slap en isoleert niet meer. Folie aanbrengen tussen isolatie en dakpannen is een heidens karwei. Daarom zijn de harde PIR/PUR-platen een betere oplossing, naar mijn mening.
 

Michiel_H

  • #7
Klopt, zolang men maar niet de illusie heeft dat dit waterdicht is. Mocht er 1 pan kan kapot zijn/gaan dan zit je met een lekkage. Folie aan de buitenzijde kan dit dan voorkomen. Maar is inderdaad een gruwelijke klus als je het zelf doet. Een dakdekker heeft dit met 2 man in 2 dagen voor elkaar.. gok ik zo..
 

MvanV

  • #8
In Frankrijk werken ze erg graag met die meerlaags reflectiefolies. Daar zou je oook nog wat mee kunnen.

Pirplaten of XPS lijkt me wel een goed plan, en dan kieren dichtpurren. Dat moet dan toch wel waterdicht kunnen worden?
 

Fiesiekus

  • #9
Volgens mij wel. Op 2-de hands sites worden nogal eens gebruikte platen aangeboden. Zo kan je, voor weinig €'s, toch een stevige, effective en goede isolatie aanbrengen. Paar bussen PUR voor de kieren en naden (zie je bij nieuwbouw ook heel veel tussen iso-platen) en als je toch met gipsplaten afwerkt, zie je er niets meer van.

Leuke en zinvolle klus zeg!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Die meerlaagse reflectiefolie heb ik ook een paar keer gebruikt, voor een dakis het lastig want er moet aan beide zijden een paar cm ruimte aangehouden worden voor de reflectie, anders werkt het spul niet.
Dat betekent extra latten tegen de sporen of koude bruggen waar de folie tegen de sporen geniet wordt, het is ook niet zo gemakkelijk te snijden.
Verder is het prima spul.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu