Fornuisgroep door 16 mm buis

Mullers

  • #1
Hallo allen,

In onze nieuwe keuken krijgen we een inductie kookplaat welke moet worden aangesloten op een fornuisgroep. Nu komt de keuken vlak bij de meterkast. Er ligt een 16 mm flexibele buis welke in de keuken uitkomt waar ik een perilex stopcontact op kan aansluiten. Ik heb het voor elkaar gekregen om hier 5x2,5 mm draden doorheen te halen (2x nul, 2x fase en 1x aarde).
Nu weet ik dat volgens de voorschriften een 19 mm buis gebruikt zou moeten worden. Is dit puur voor praktische redenen om de draden dan goed door te voeren zijn? In ons geval ging het maar om 1,5 meter waardoor het wel te doen was.
Of is dat meer vanwege veiligheidsredenen?
 

ABCDE

  • #2
Gaat over beschadigingen aan de draden bij het trekker daarvan. In de norm zelf is dit redelijk wollig omschreven en is er helemaal geen harde limiet. De NPR (Nederlandse praktijkrichtlijn) heeft hier een vulfactor van 33% aan gekoppeld die online alom tot wet wordt verheven, maar dat is het helemaal niet.

Korte rechte trajecten met gladde buis kun je prima 5x2,5mm^2 door 16mm buis halen.

Met 16mm flex begint het al wat meer proppen te worden, maar met de low-frictie versie gaat ook dat nog wel over een recht traject.
 

Mullers

  • #3
Zoals gezegd ging het om een klein stuk van maar 1,5 a 2 meter. De draden hebben niks te lijden gehad. Maar ik begrijp dat dit niet onveilig is nu ze eenmaal zitten?
 

ABCDE

  • #4
Correct
 

Mullers

  • #5
In dat geval laat ik het denk ik maar lekker zo zitten. Bedankt voor uw antwoord!

Edit: De stekker van de perilexkabel voor het fornuis is tenslotte ook maar 1 cm dik.
 

ABCDE

  • #6
Nou, die stekker is wel dikker dan een centimeter ;)

En de kabel veelal ook ietjes, maar je hoeft nu eenmaal geen aders te trekken in de kabelmantel haha.
 

Mullers

  • #7
Ja de stekker is wel "iets" dikker inderdaad haha. Maar ik bedoel dat dit qua veiligheid ook zo dicht op elkaar kan zitten.
 

ABCDE

  • #8
Ja.

Let wel op juiste montage aan het eind; inbouw Perilex past niet in een normale inbouwdoos. Dat wordt dus montageplaat + opbouw. Of als je nu helemaal geen doos hebt idem..
 

Mullers

  • #9
Ja dat weet ik. Dat zit inmiddels al ingebouwd en aangesloten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu