Flowmeters vloerverwarmingsverdeler

Status
Niet open voor verdere reacties.
Op mijn bestaande vloerverwarmingsverdeler (7 groeps) wil ik flowmeters (1-4l/pm, 3/4") op elke retour monteren. Op de retourbalk van de verdeler zitten ook al de afsluiters. Worden deze flowmeters normaliter onder deze afsluiters gemonteerd? Zo ontstaat er m.i. een opeenstapeling van koppeling op koppeling wat de deugdelijkheid niet ten goede komt. Is het technisch (stroomrichting) ook een optie om de afsluiters van de retour te verplaatsen naar de aanvoerbalk van de verdeler en de flowmeters rechtstreeks op de retourbalk te monteren?
 
Ter verduidelijking hierbij nog een foto van de verdeler en het type flowmeter. De bovenste balk is de retour, daar waar de afsluiters opzitten.

5117_Verdeler_01_2.jpg

5117_Flowmeter_01_1.jpg
 
Volgens mij, maar ach ik kan mij sterk vergissen.
Zitten die kranen op de aanvoer kant alwaar je thermostaatkraan ook zit.
Zou dat namelijk de retour zijn dan zou je vloer wel eens erg warm kunnen worden.
 
De retour naar de CV zit links op de bovenste balk, de aanvoer zit rechts daar waar de thermostaatkraan zit, zodra de pomp draait wordt het aanvoerwater naar de onderste balk verpompt, daar waar ook de max. thermostaat zit ter bescherming van je vloer (uit schakelen pomp bij te hoge temp.) Bovenstaande veronderstelling maakt m.i. de onderste balk de aanvoer, dus degene zonder afsluiters :)
 
De flowmeters worden onder de afsluiters gemonteerd. Op de foto kan ik niet goed zieb of er regelbare ventielen op de aanvoerbalk zitten. Ik neem aan van wel, dat is n.l. standaard. Stel echter niet teveel voor van het inregelen op flow. Beter is om in te regelen op de temperatuur van de retour van iedere slang. Die moeten gelijk zijn.
Bovendien zijn de flowmeters in onze installatie na 1 jaar zo donker geworden dat aflezen niet meer mogelijk is.

Pigion
 
Als er geen inregelventielen zijn, moet je die eerst maar eens plaatsen. Dat heeft meer zin dan de flowmeters. Met de afsluiter kan je wel iets regelen, doch beter is via een appart ventiel. Waarom deze er niet op zitten is voor mij onduidelijk.

Pigion
 
Als je vloergroepen hebt die elk een gelijke lengte hebben en niet verdeeld is over meerdere vertrekken kun je met 1 flowmeter af. Of zelfs geen, die heeft geen meerwaarde.
Elke gelijke groep van gelijke lengte en diameter zal dezelfde hoeveelheid water doorlaten.

Flowmeters zijn enkel interessant als je meerdere vertrekken verwarmd en de groepen een verschillende lengte e/of diameterhebben. Je kunt per vertrek met de flowmeters de warmtebehoefte instellen.
 
Onzinng antwoord Kacheltje. Als je een flow-meter in 1 slang installeert, kan je alleen de flow in die slang aflezen. Dat zegt weinig over de andere slangen. Ook al zijn de registers bijna even lang, dan hebben ze toch ook bijna altijd meer of minder bochten.
De enige correcte wijze van inregelen is met een thermometer. Als het andere is "bijna" of gissen.
Pigion
 
Ik vind het prima Pigion. Onderlinge meters wijken ook af deze meters hebben een tolerantie. Lood om oud ijzer als het gaat om de punt komma. Geen discussie waard wat mij betreft.

Net als het plaatsen van thermometers zal er altijd een onderlinge afwijking zijn. Een thermometer zoals op deze verdeler zit heeft al gauw een maximale afwijking van 5%. Met 2 meters is de maximale afwijking 10 % op de volle schaal. Bij een thermometer die maximaal 60 graden op de schaal heeft komt het neer op maximale afwijking van 6 graden.

Het antwoord is gebaseerd om aan te geven dat het niet veel zin heeft in de meestegevallen om elke groep te voorzien en zeker geen als het gaat om 7 gelijke groepen die 1 vertrek verwarmen. Je hebt dan een vorm van een Tichelmanprincipe.
 
Dat van die inregelventielen lijkt me een goed plan Pigion, de afsluiters hebben nl. maar een kleine schaal om op te regelen. Een ander voordeel is dat je ook een groep volledig kunt afsluiten van de verdeler bij bijvoorbeeld een lek. Mijn groepen zijn inderdaad verdeeld over verschillende ruimten met zelfs twee groepen met een andere leidingdiameter. Inregelen op de punt en komma's lijkt me derhalve zinvol.
 
Voor de punt komma afregeling van de vloerverwarming zijn deze ventielen niet van de juiste schaal verdeling voorzien.

Bij een vloerverwarming komen de volume stromen meestal uit tussen de 0,6 tot o,9 L/min.
Deze volumestroom meters zijn ruim boven de 1 liter pas te zien en daardoor dus ongeschikt voor dit doel helaas.

Vr Gr en succes ermee
 
Mmh :? Deze flowmeters (1-4l/min) worden bij meerdere leveranciers van vloerverwarming specifiek aangeboden voor dit doel, zou de volumestroom per groep dan in de regel kleiner zijn dan 1 liter per minuut? Heeft iemand anders nog aboslute gemeten waarden van de volumestroom van de vloerverwarming?
 
Als je uit gaat van 10 m2 per groep die 100 watt/m2 afgeeft dan is er een volumestroom van 1,5 liter/min. bij een temperatuursval van 10 graden.

Of deze meters geschikt zijn voor jou toepassing hangt af van de lengte en het te verwarmen oppervlak.
 
Inmiddels heb ik de flowmeters gemonteerd op de verdeler. Elke groep kan ik zodanig inregelen dat er circa 3,5 liter per minuut doorheen stroomt. Dit is op stand II van de pomp. De schaal van 1 - 4l/min voldoet dus in deze situatie. Wellicht heeft iemand nog een rekenvoorbeeld betreffende benodigde verwarmingscapaciteit van een ruimte en het benodigde debiet en temperatuur?
 
Ik heb op de installatievakbeur in Hardenbeurs 2011 een firma gezien die vloerverwarmingverdelers op de markt heeft met met digitaal digitaal uitleesbare flow- en temperatuurmeter, niet in leters per minuut maar in liters per uur. Ze claimen hiermee veel nauwkeuriger te kunnen inregelen. Inregelen zou in principe nu kinderspel moeten zijn: je zet alle ventielen open en meet het max. aantal liters per uur wat over de verdeler loopt en je meet het aantal liters per uur in de afzondelijke slangen (door de ventielen afzonderlijk even dicht te draaien). Zo kom je tot een bepaalde verdeelsleutel. De kortste slangen worden het gemakkelijkste warm, de langste slangen minder goed. Korte slangen knijp je dan en de langste slangen geeft je de meeste flow mee. Het zgn. 'waterzijdige balans' principe dus.

Ik heb er wat mee gespeeld op de beurs, lijkt goed te werken en inregelen is i.d.d. kinderspel!


Ze testen nu ook met een electronisch geregelde vloerverwarming. Commerciele versie hiervan is nog niet op de markt.
 
Wat een onzin, met normale Vadometertjes kan je net zo goed inregelen als met zo'n digitaal apparaat, ze doen beide exact hetzelfde alleen de uitlezing is anders.

Als je goed wilt inregelen moet je de opbouw van het systeem weten en de daarbij behorende afgifte.
dus als een ruimte 2000 watt nodig heeft moet jij uitrekenen hoeveel L/min door die vloer moet en bij welke temperatuur.

Ik denk ook dat de TS dat wil horen en niet dat het makkelijker kan.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu