Flexibele rioolbuis aangevreten?

Rob2000

 • #1
De laatste tijd hing er regelmatig een rioollucht in ons toilet. Toch maar eens onder de vloer gekeken, en bij het doortrekken van het toilet zag ik water naar beneden vallen in de kruipruimte. De kruipruimte was mij wat te krap om in te kruipen, dus de loodgieter die alles heeft aangesloten (ongeveer 9 maanden geleden) maar eens gebeld.
Dit is in de kruipruimte richting toilet getijgerd, en heeft de volgende foto's gemaakt van de flexibele buis waarmee het toilet aangesloten zit. Zoiets had 'ie nog nooit gezien. Hij vermoedt dat dit muizen- of rattenwerk is

Iemand dit ooit gezien? En het lijkt er bijna op dit van binnen uit geknaagd is, kan dat?Onderwerp aangepast - mod
 

Henk E

 • #2
Ik hou het op agressieve schoonmaakmiddelen maar vraag mij ook af of dit wel geschikt is voor riolering.
 

Rob2000

 • #3
Er gaat niks geks het toilet in..hooguit als 'ie schoongemaakt wordt met glorix. En zo vaak maken we nou ook niet schoon ;-)
Volgens de loodgieter is deze buis er wel geschikt voor (het is niet de ideale oplossing, maar dat was omdat het toilet op het laatste moment nog een stuk opzij moest, toen kwam 'ie niet meer uit met zijn al aangelegde bocht)
 

Wilibald

Specialist Verwarming
 • #4
Ik heb in al mijn jaren als loodgieter nog nooit mee gemaakt, dat ik het niet gemaakt kreeg met buis en hulpstukken. Ook bij wijzigingen. Ik vind flex de verkeerde en te makkelijke oplossing. :shock:
 

Rob2000

 • #5
Ik heb met een soort zelfgemaakt selfiestick (iPhone aan een pvc buis :-) ) nog wat beelden kunnen maken, zij bijgevoegde foto. Dit is de onderkant van de buis, ziet dit er uit als iets dat door ratten of muizen geknaagd kan zijn? Of toch iets anders?

 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #6
Wel vreemd dat er maar aan een zijde van de buis is geknaagd.
Van welke kunststof is zo'n flexible gemaakt. PVC of PE.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #7
Ik sluit me bij Henk aan en vermoed dat er iets de buis is ingegaan dat de kunststof heeft aangepast.
 

Rob2000

 • #8
Maar wat voor stof zou zoiets kunnen veroorzaken dan? Er staan de letters 'PE-HD' op de buis, dus ik denk dat dat het materiaal is. Volgens google is dat bestand tegen heel veel stoffen, dus glorix zou zeker geen probleem moeten zijn.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #9
Ik vond een staatje waarin de chemische bestendigheid van PE (-HD) voor diverse stoffen vermeld wordt.

Typerend is, dat bij Chloor (nat) en bij Chloor (opgelost in H2O) staat: "Beperkt bestendig". Bij Chloor nat bij 40° zou dat zelfs "Niet bestendig" zijn.

In hoeverre de aantasting inderdaad door gebruik van chloor veroorzaakt is blijft natuurlijk gissen. Het is natuurlijk wel een superdun laagje, heel wat anders dan een stevige pvc afvoerpijp.

Voor mijn gevoel ziet het er niet uit als door ongedierte veroorzaakt. Eigenlijk veel te 'regelmatig' over het hele oppervlak. Waarom zou (bijv.) een muis zich op allerlei plekken erdoorheen vreten? Is ie er op één plek doorheen dan heeft ie z'n doel bereikt. Tenzij het materiaal eetbaar is (of er iets eetbaars achter zit) maar dat lijkt me niet echt het geval.
 

Rob2000

 • #10
De loodgieter had het ook aan collega's laten zien, en daarvan zei er een dat het er uit ziet alsof het van binnenuit is aangevreten. Door bijvoorbeeld een rat die via het riool naar binnen is gekomen. En ratten knagen dan weer om hun tanden scherp en kort te houden, schijnt.
In ieder geval een lastig probleem, want als de buis gewoon vervangen wordt, is 'ie misschien binnen de kortste keren weer doorgeknaagd.
 

Rob2000

 • #11
Er is duidelijkheid: de loodgieter heeft vandaag de buis vervangen, en aan de binnenkant staan duidelijk allemaal kleine tandjes. Dus toch ratten.
Hij plaatst meteen een terugslagklep in de hoofdafvoer, zodat ze niet meer via deze weg binnen kunnen komen. Wel een prettig idee :-)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu