Flexibele CV/waterleiding in mantelbuis?

Roro

  • #1
Hallo,

Ik ga binnenkort mijn keukenvloer vernieuwen en wil gelijk de waterleiding en de CV-leiding wat efficiënter leggen.
Hiervoor ga ik Alu-Pex leiding toepassen. Nu zit ik nog te twijfelen of ik deze nog in aparte mantelbuizen (zwarte ribbelbuis) zal trekken of dat ik ze direct in de betonvloer stort. Als er ooit nog eens iets mis is met de leiding hoef ik niet gelijk de hele vloer open te hakken om het stuk te vervangen en mocht ik toch moeten hakken zit er nog een extra bescherming in de vorm van de mantelbuis omheen.

Wat is wijsheid?

Groeten, Rogier.
 

N00bDaan

  • #2
Ik betwijfel of je überhaupt de leiding er wel zo gemakkelijk uit kan trekken als 'ie in een mantel onder het beton ligt. Denk het eigenlijk niet... Hangt dus ook sowieso af of het echt flexibele buis is die helemaal niet vorm vast is. Als 'ie een beetje vorm vast is gaat het sowieso niet lukken.

De enige reden om ze wel in mantels te leggen is voor de extra bescherming tijdens het beton storten en het eventueel los bikken ervan. Lijkt me sowieso een goed idee om onder druk te storten.
 

Roro

  • #3
Dank voor de reactie,

De buis is inderdaad vrij vormvast dus het erin en eruit trekken zal mogelijk niet vanzelf gaan. Die reden valt dus af.

Blijft over de bescherming ivm het storten en hakken.
Nu ik er nog wat langer over nadenk zie ik nog een voordeel. Bij een mogelijke lekkage op termijn is eenvoudig te achterhalen welke buis lekt (warm /koud tapwater of aanvoer/retour CV). Het water komt immers aan het einde van de desbetreffende mantelbuis lopen.

Dus ik ga denk ik toch maar voor die paar euro's meer voor een mantelbuisje eromheen. Ik heb er niets aan als ik later mijn vloer moet openhakken om te kijken welke buis onverhoopt lekt. Vooralsnog ga ik er wel vanuit dat de materialen normaal functioneren zoals ze behoren te functioneren.
 

Ernst_Kleeblatt

  • #4
Hoi Roro,
Je moet altijd een mantelbuis gebruiken (de ribbelbuis). Deze zorgt er voor dat de water- en CV buizen door temperatuursverschillen kunnen "werken". Wanneer leidingen warm worden zullen ze langer worden, bij afkoelen zullen ze krimpen. Als je ze zonder mantelbuis instort in de beton of inwerkt in de zandcement dekvloer zal één van twee een keer kapot gaan: of de leiding of de dekvloer.
Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu