Flexibel rookkanaal aanbrengen

De boez

  • #1
Al een tijdje ben ik bezig met de voorbereidingen om een flexibele buis in een gemetseld rookkanaal aan te brengen. Inmiddels heb ik zover dat ik weet dat vrijwel het hele kanaal ruim genoeg is om een buis van 150 mm te monteren (m.u.v. een gemetseld potje in de schoorsteen).

Om diverse redenen zou het handiger zijn om de buis vanaf beneden naar boven te trekken. Helaas moet ik dan tegen de zwaartekracht in. Zijn er nog andere nadelen? (11 meter heen en weer zwiepende buis aan de bovenkant lijkt me ook niet ideaal...) :wink:
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Niet doen.

Stukjes specie die losraken kunnen klem lopen tussen de flex buis en de schoorsteenwand. Geeft een grote ellende. Bovendien is de buis niet zwaar, met 2 man voer je m van bovenaf echt zo in!

Handig is om eerst een dikke houten schijf te maken, die precies in de flex past. Goed vastzetten en een haak erin schroeven, waar je een touw aan doet.
 

De boez

  • #3
Afgelopen dagen druk bezig geweest. Helaas, zonder goed resultaat.

Het hele kanaal is 20 cm vierkant. De buis is 16 cm buitenwerks. In de schoorsteen is volop ruimte, maar toch krijgen we de buis niet in het schuine deel. Een klos van dezelfde diameter gaat er moeiteloos door heen.

Vanaf de bovenkant hebben we de buis geduwt/gedraaid/gestuurd. Vanaf onder hebben we getrokken (in de buis hebben we een schuif gemonteerd met haak). Helaas, de buis ging niet verder dan dan lengte van de schoorsteen.

Wie heeft de gouden tip? Ik wil graag gaan stoken :cry:

 

Owendahmen

  • #4
Het gaat makkelijker als u de bovenzijde van de buis plat slaat en hem dan toch van onder naar boven trekt. Als u hem plat heeft geslagen kunt u er een gat in maken en hem met een touw door het kanaal naar boven trekken.

Mocht het niet lukken ********** heeft altijd een oplossing
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #5
Zoals je het hebt getekend gaat het waarschijnlijk niet lukken. de buis heeft een bepaalde stugheid waardoor die in een bocht meer ruimte vraagt. ook weet je nog niet zeker? of het scheve gedeelte trapsgewijs is gemetseld. ik zou in dit geval van boven naar beneden werken. een gat bovenin de schoorsteen onder de laatste bocht en een gat als je er bij kan aan de bovenkant van de eerste bocht waar de versleeping begint. dan heb je ook een mogelijkheid als het nog niet wil om het onderste van onderaf naar boven ,en het andere van boven af en dan koppelen waar je het gat hebt gekapt[onderste].
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu