Flexibel rookkanaal aansluiten

Ronn1e

  • #1
Hallo,

Ik ben bezig met het aansluiten van een pelletkachel en loop eigenlijk een beetje vast, mede omdat ik meerdere verschillende adviezen heb gekregen.

De huidige situatie is als volgt: In onze woning was een gashaard ingebouwd die met een enkelwandige 200mm buis door het huis afgevoerd wordt tot boven de nok van het huis. Deze is inmiddels verwijderd.

De nieuwe situatie wordt: Ik wil door deze enkelwandige 200mm buis een dubbelwandige flexibele buis trekken van 80mm. Voor het aansluiten op de pelletkachel heb ik een koppelstuk voor flexibel naar vast en een stukje enkelwandige pijp om de flexibele buis via het koppelstuk op de kachel aan te sluiten.De enkelwandige pijp eindigt overigens in het plafond boven de pelletkachel en is uit het zicht (in een nis).

Nu heb ik eigenlijk een aantal vragen waarop de antwoorden telkens verschillend zijn.
1) Moet er een afdekplaat komen aan de onderkant van de enkelwandige pijp / overgang naar flexibel om mogelijk vocht of iets dergelijks tegen te houden?
2) Is het nodig om de enkelwandige 200mm pijp van binnen te isoleren, aangezien er een 80mm pijp doorheen gaat? Zo ja, waarmee?
3) Hoe maak ik de flexibele pijp vast aan de bovenkant? Er zit een 300x300 trekkap op. Ik kreeg het advies om de flexibele buis met zelftappers aan de enkelwandige buis te bevestigen.
4) Hetzelfde als vraag 1, moet er een de bovenkant een afdekplaat komen om het gat van 200 naar 80 te dichten. Hangt wellicht af van vraag 3.

Ik hoop dat de situatie een beetje duidelijk geschetst is en dat de echte specialisten op dit forum mij in de goede richting kunnen sturen! Bedankt alvast.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #2
1) Ik zou het wel doen, dat lijkt me mooier en de tocht/vuil en dergelijke worden tegengehouden.
2) Je gaf in de 4e zin aan dat deze pijp verwijderd was, die is dus niet meer aanwezig...
3 en 4, geen idee.
 

Ronn1e

  • #3
Bedankt! Ik bedoelde dat de gashaard verwijderd is, de buis is nog intact.
 

Ronn1e

  • #4
Ik kom er zojuist achter dat de pijp vanaf het plafond van de eerste verdieping wel een dubbelwandige pijp is. Dus mijn vraag 2 over isolatie etc is niet meer van toepassing.
 

Ronn1e

  • #5
Aanvulling: Deze trekkap zit er bovenop.

IMG20221110135325.jpg
 

Ronn1e

  • #6
Ik heb het inmiddels opgelost. De firemaster kap heb ik losgemaakt, daar heb ik een topaansluiting (300x300 en diameter 80) op aangesloten. Deze heb ik gemodificeerd zodat de vier pinnen van de firemaster vrij spel hebben om te functioneren zoals zij zouden moeten. De topaansluiting heb ik met zelftappers vastgezet aan de firemaster kap.

De flexibele buis heb ik vervolgens ook vastgezet met zelftappers aan de topaansluiting.

Wat mij betreft kan dit onderwerp gesloten worden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu