Faseverschuiving

Hebeentuin

 • #1
Hallo,

Als ik zoek op faseverschuiving kom ik vooral veel van hetzelfde tegen. Ik begrijp dat een faseverschuiving tussen de 8 en 12 uur als ideaal wordt gezien. De wanden of het dak kunnen dan net genoeg warmte bufferen zonder dat de temperatuur binnen direct oploopt. De aanname is dat de warmte in de nacht weer afgegeven wordt en het de volgende dag opnieuw kan gaan bufferen. Vervolgens wordt gezegd dat houtskeletbouw daarom ideaal is. Moet er wel cellulose in de wanden omdat dat iets meer accumulatievermogen heeft dan steenwol.

Maar ik vraag mij af of dit wel zo waar is wanneer we langere periodes achter elkaar warmte hebben. Wanneer de nachten niet meer onder de 20 graden komen en het dus niet zo goed meer afkoelt in de nacht. Dat kan weken zijn in juni t/m augustus. Dan wordt het iedere dag dus een stuk warmer in huis. En volgens mij is dat met houtskelet dus al na twee nachten.

Met die gedachten vraag ik mij af of het niet beter is kalkzandsteen als muren te hebben.

Maar ik kan weinig informatie vinden die er ietsjes uitgebreider of objectiever op in gaat. Kunnen jullie mij verwijzen of er iets over vertellen?

En ik kan mij geen voorstelling maken wat deze faseverschuiving betekent voor de warmte in de winter. De warmte die wij binnen zelf creëren of willen behouden. Wat in de zomer dan een voordeel zou zijn is in de winter dan een nadeel? Ik kan mij er niets bij voorstellen...
 
Laatst bewerkt:
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Rooster

  Specialist Geluid
  • #2
  Kijk naar Ubakus.com. Daar kun je met verschillende materialen spelen, en de faseverschuiving uitrekenen.
   

  Hebeentuin

  • #3
  Bedankt voor de website, ik ben er bekend mee.

  Mijn vraag gaat meer over de werking van faseverschuiving, copy/paste: De buitenwarmte van de middag bereikt de binnenzijde van de woning pas wanneer het buiten weer wat koeler wordt. Met een mooie term wordt dit ook wel faseverschuiving genoemd.

  Dat is begrijpelijk. Alleen merken we nu al dat de nachten warmer worden en de 20 al bijna aantikken. In echt warmere perioden zoals we de afgelopen jaren hadden en in de toekomst veel meer en langer zullen hebben, lijkt mij dat het niet meer lukt om de wanden te laten koelen in de nacht. Met een faseverschuiving van tussen de 8 en 12 uur wordt het dus na een warme nacht de volgende dag al warmer in huis. Tenzij je gaat koelen uiteraard.

  Daarom vraag ik mij af waarom een faseverschuiving van 8 a 12 uur de beste is. Waarom niet veel meer massa en de verschuiving vergroten. Of stel je het dan enkel een nachtje uit? Of kun je gewoon niet zo gemakkelijk claimen dat faseverschuiving in warme tijden werkelijk veel bijdraagt aan het koel houden van de woning?

  Ik lees dus enkel algemeenheden zoals boven copy/paste. Maar verdere uitleg staat er dan niet bij.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #4
  Hebeentuin schreef:
  Daarom vraag ik mij af waarom een faseverschuiving van 8 a 12 uur de beste is. Waarom niet veel meer massa en de verschuiving vergroten. Of stel je het dan enkel een nachtje uit? Of kun je gewoon niet zo gemakkelijk claimen dat faseverschuiving in warme tijden werkelijk veel bijdraagt aan het koel houden van de woning?
  Gelukkig zijn er meer dagen dat we voordeel van de zon hebben.

  Of het is net als bij witte dakbedekking naar ons overgewaaid.
  Een heel pakket extra aan materialen en maatregelen voor die paar dagen dat we in ons land er last van hebben.
  Leuk voor de landen waar de temperatuur in de nacht gemiddeld veel lager is.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu