Fasebelasting krachtgroep in groepenverdeling? ...

Status
Niet open voor verdere reacties.
Is het niet veel makkelijker om de 3x16A groep voor de schuur dan in de woning vlak na de hoofdzekering te plaatsen (dus zonder voorbeveiliging), en 1 kabel naar één 5-polige Cee-WCD in de schuur aan te leggen?
 
Is het in dat licht dan ook mogelijk om direct na de hoofdzekering (dus voor de hoofdschakelaar van de hoofdgroepenkast) een 4 x 4mm2 naar de schuur te trekken en hierop een groepenkastje te zetten? Of zit ik dan weer vast aan die voorbeveiliging?

Het groepenkastje zou kunnen bestaan uit een 3P+N hoofdschakelaar, een 3P+N ALS met daarachter zowel één 3P automaat (16A) voor de krachtgroep én een paar B16A automaatjes voor de lichtgroepen in de schuur. In essentie een zelfstandige groepenkast, parallel aan die van de woning en de keuken, maar gevoed vanuit het net i.p.v. de hoofdgroepenkast. Met die B16A automaatjes kan ik dan ook de resterende onbalans tussen de fasen oplossen, in ieder geval op papier.

Kijk, hoewel je er in het ontwerp anders mee om moet gaan, heb ik natuurlijk geen ambities om 3 fase gereedschap van 3 x 3680 Watt (11 kW+!!) te gaan aansluiten. Daar kun je volgens mij een hobby verzinkerij op aansluiten ...
 
Voor de hoofdschakelaar mag je niets aftakken anders is het immers geen hoofdschakelaar meer. En aan die voorbeveiliging zit je vast. Het alternatief is, zoals Fiesiekus suggereerde met meerdere groepen en aparte kabels vanuit de hoofdkast werken. Nadeel van één 4 Polige ALS in de schuur is dat bij een aardfout de gehele voedig in de schuur wordt afgeschakeld. Eventueel kun je een paar aardlekautomaten plaatsen om dit te ondervangen.
Een oom van mij heeft bijv. een dergelijke installatie met 3x40A hoofdzekeringen, een flinke huisinstallatie en een hobby smederij in een schuur met diverse 16A krachtgroepen, voorbeveiligd met 3x25A. Werkt prima in de praktijk.
 
Hoi Sxnder,

Dank voor je antwoord. Aangezien ik in de hoofdgroepenkast geen ruimte meer heb voor de voorbeveiliging zal deze in de groepenkast van de keuken gemonteerd moeten worden. Ik laat de groepenkast voor de schuur maar even rusten. Ik ga mee eerst even concentreren op die voor de woning en de keuken. Als de schuur eenmaal staat is het vroeg genoeg om de installatie aan te passen en uit te breiden.

Groet,
Hans
 
Maar de voorbeveiliging voor de schuur, in de keukenkast is geen probleem (dacht ook eerder dat je dat bedoelde), zolang de voedingsabel naar de keukenkast niet langer is dan 3m, dik genoeg is voor de hoofdzekeringen en, zoals Headhunter toevoegde, brandvrij is aangelegd. Nog makkelijker is het als de keukenkast gewoon strak tegen de hoofdkast aanzit. Dan kun je na de hoofdschakelaar gewoon installatie draden naar de ALS's in de keukenkast aanbrengen.
Hoe ga je trouwens die fornuisgroepen aansluiten? In de 3 fase installatie liggen krachtgroepen hier meer voor de hand lijkt me.
 
Hoi Sxnder,

De hoofdgroepenkast en de groepenkast van de keuken zijn Systeem 55 kasten en hangen strak naast elkaar. De voeding van de groepenkast voor de keuken haal ik van de voedingsrail (na de hoofdschakelaar) van de hoofdgroepenkast. De dikte van de bedrading hou ik gelijk aan die van de aansluiting op het net (op dit moment 6mm2) Ik gebruik hierbij uitsluitend de facilliteiten die door de groepenkasten worden geboden (doorvoeringen, klemmenstroken, draadgootjes). Is dit brandvrij genoeg denk je?

De ovens kunnen volgens de opgave van de fabrikant worden gevoed met 2 x 1P+N of 1 x 2P+N. Ik ben van plan hiervoor gewone fornuisgroep automaten te gebruiken en deze naar de ovens 2P + N te bedraden, uiteraard met aarding. De aansluiting van de ovens, en de kookplaat trouwens ook, doe ik gewoon met Perilex materialen.

Op deze manier kan ik het totaalvermogen van de twee ovens spreiden over drie fasen. De twee ovens gebruiken als gevolg hiervan respectievelijk L1+L2 en L2+L3. De onbalans op L2 los ik op met de groepenverdeling van de hoofdzekeringkast, met name met de apparaatgroepen (vaatwasser, wasmachine, wasdroger, Whirlpoolpomp+blower en de Whirlpoolverwarming. De laatste honderden wattjes van de lichtgroepen zorgen ervoor dat op papier alle fases op enkele tientallen wattjes na in balans zijn, zonder te sjoemelen met de vermogens hiervan.

Groet,
Hans
 
In dat geval pakt mijn berekening toch anders uit: van L2 wordt dan > 35A getrokken als ovens en kookplaat 100% aanstaan...
 
Als de kasten tegen elkaar gemonteerd worden is het in feite één kast. Deze kun je gewoon middels de spannings rails voeden. Aanvullende brandbeveiliging geldt alleen als de kasten fysiek uit elkaar hangen en de voedingskabel niet langer is dan 3m. Bij grotere afstanden moet je de voedingskabel naar de volgende kast selektief afzekeren.
Dit truukje met fornuisautomaten kan natuurlijk alleen als je twee verschillende fases en één nul gebruikt en je ovens hier geschikt voor zijn. Zoals jij het beschrijft, lijkt mij hier niets op tegen.
 
Fiesiekus schreef:
In dat geval pakt mijn berekening toch anders uit: van L2 wordt dan > 35A getrokken als ovens en kookplaat 100% aanstaan...

Hoi Fiesiekus,

Ja, ik houdt me voor de hoofdzekeringen ook even aan twee stapjes hoger dan 65% van het totaalvermogen.

Groet,
Hans
 
Sxnder schreef:
Dit truukje met fornuisautomaten kan natuurlijk alleen als je twee verschillende fases en één nul gebruikt en je ovens hier geschikt voor zijn. Zoals jij het beschrijft, lijkt mij hier niets op tegen.

Hoi Sxnder,

Uiteraard. Met 1 x 2P+N bedoel ik ook twee verschillende fases, eenmaal nul, en uiteraard de aarding. De inductiekookplaat gaat op L1, L2 en L3. Voor oven 1 neem ik L1 en L2, voor de tweede oven L2 en L3. Over het oplossen van de onbalans heb ik je al verteld.

Groet,
Hans
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan