Extreme toename waterverbruik

Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo,

Ik heb twee vragen waar iemand hopelijk antwoord op wil en kan geven.

Ik woon anti-kraak in een gebouw dat wordt verwarmd door een Fasto FC-2520.

Omdat de woonvorm anti-kraak is, wordt er geen routineonderhoud gepleegd en geen ketel inspecties gedaan, al meer dan 4 jaar niet.

De laatste maanden is plots het waterverbruik van het pand waarin woon extreem omhoog gegaan met een factor 20 terwijl er aan de leefsituatie niets is veranderd.

Mijn eerste vraag: Kan het zijn dat deze extreme verhoging van het verbruik wordt veroorzaakt door een defect in de Fasto FC-2520?

Vraag 2: Zodra ik de thermostaat aandoe om de verwarming te gebruiken rijst de waterdruk tot wel 3,2 bar. Dat is dus 1,2 bar boven de maximum druk. Is dat gevaarlijk?

Ik hoop dat u hierop kunt antwoorden. Bij voorbaat hartelijk dank en vriendelijke groet.

Dick Vermeer
 
3,2 bar? dan is of de drukmeter niet goed, of de overstortventiel als die er al inzit wertk niet.
ik denk eerder dat het drukvat kaopt is dan dat dit de oorzaak is van watergebruik.
waterleiding in de kruipruimte? die staat te lekken?

groeten b
 
Het stijgen van de druk met de watertemperatuur zal waarschijnlijk worden veroorzaakt door een defect expansievat. Hierdoor zal de druk flink toenemen. Als het goed is zal boven de 3 bar een overstortventiel open gaan. Meestal blijft zo'n ventiel wel lekken wanneer deze is aangesproken. Daarnaast moet je gaan bijvullen. Naast het vervangen van het expansievat zou je dus ook ws. de overstort moeten vervangen. Waterverbruik zou ik niet zo uit de ketel kunnen verklaren. Zal neem ik aan geen automatische vulinrichting op zitten? Er zal ergens een lekke leiding moeten zijn, mogelijk onder de vloer.
 
Echo echo echo.

Toch even naar laten kijken door een ervaren installateur.

@boudewijn, ja dat dacht ik ook...



Calenta :cool:
 
't zou ook nog kunnen dat er leidingwater in het CV gedeelte lekt, door een intern lekke boiler of platenwisselaar (ik ken deze ketel niet)
Dan zou die overstort continu lekken, als hier een afvoer onder zit valt dit niet op.
 
Heb je toegang tot de watermeter?
Zo ja, alle kranen dicht, ook de inlaatcombinatie, en kijken of de meter dan stilstaat.
Zo niet dan lekt er ergens water, en dat moet flink zijn als het verbruik 20x hoger is.
 
@ Frank Ja, ik kan bij de meter, maar die loopt nu niet door als alle kranen dicht staan. Ik noteer nu wel dagelijks de meterstanden om te kijken of de teller zelf misschien kapot is.

De anti kraak wil het extra verbruik op mij verhalen, hoewel ik zeker weet dat ik niet 150.000 liter extra heb verbruikt in een paar maanden.

@ Boudewijn0318 de watermeter is gemonteerd in de kruipruimte en daar staat nu een laag water in, terwijl dat eerst niet het geval is. Is dat wat je bedoelt met een kapot drukvat? Als er een lek is, zou de meter door moeten lopen maar de meter staat gewoon stil en de waterdruk op de kranen is ook gelijk gebleven. Of is het mogelijk dat er een tijdelijke lek is geweest die nu weer op een of andere manier vanzelf is gedicht?
 
Je weet 100% zeker dat de standen kloptte tussen de 2 opname`s?
Een dergelijk meerverbruik moet ergens zichtbaar zijn, dit is geen druppelen.

Als alle kranen dicht staan kijk dan een uur (of een paar uur) later eens of de meterstand veranderd is. Zo ja, dan lekt er ergens water weg.
Zo niet. Tap een emmer water waar je de inhoud van weet en kijk op de meter of dit afwijkt. 20X afwijking geeft op een emmertje water al gauw 200 liter water aan. Een wc doortrekken kan ook afhankelijk van het type stortbak zal dit tussen de 6 en tien liter water in zitten. Deze lekt toch ook niet hoop ik? Dit kan hard oplopen.

als beiden geen gekke verbruiksstanden vertonen kan het haast niet anders dan dat er iets mis is gegaan met het opnemen van de meterstanden. Je verbruik zal bij regelmatig even bijhouden inmiddels geen afwijkingen meer vertonen.
 
Wie heeft het extra verbruik vastgesteld?
Jijzelf? Heb je je niet met de decimalen vergist?
Als er zoveel water wordt verbruikt komt het waterbedrijf zelf meestal ook wel kijken.
Zet de kraan eens open tap 10 liter in een emmer en kijk dan hoeveel je verbruik is.
 
Mogelijk dat er toch een aantal krakers bij je zijn ingetrokken die weer eens lekker douchen..... :mrgreen:


Gekheid natuurlijk, maar als je echt een zoveel hoger verbruik hebt dan moet je het kunnen meten. Is je verbruik nu wel weer normaal?
 
Wat betreft het water verbruik, zoals Frank al zei, wanneer idd alle kranen dicht staan en de watermeter draait dan ook niet, dan is er geen lekkage en hebt u waarschijnlijk een verkeerde stand opgeschreven.

Calenta :cool:
 
En als het de echte stand is en je verbruikt het, kom je aan het betalen.
Let dan ook op, je riool rechten gaan dan ook omhoog boven 200m3 ben je namelijk groot verbruiker.
 
Ja kan kloppen, maar verbruik boven de 200m3 wordt gezien als grootverbruiker, volgens mij in heel Nederland, kan me vergissen.
 
Er zijn gemeentes die 400 of 500 m3 hanteren maar ook die per persoon per huishouden een hoeveelheid water toekennen.

Iig wel iets om rekening mee te houden. :wink:
 
Ik heb al gecontroleerd of de meter goed geijkt is en 10 liter in een emmer is idd ook 10 liter op de meter.


De meter loopt niet als alle kranen dicht zijn dus er is geen lek.

Het verbruik is altijd gemiddeld geweest dus ongeveer 120 liter per dag. En hoewel er niks veranderd is in ons gedrag, zou we nu ineens honderden liter meer gebruiken per dag.

De meter standen worden opgenomen door werknemers van het antikraak bureau dus het kan idd zijn dat zij eerder fouten hebben gemaakt. Zij noteren wel maandelijks dus in dat geval zouden er wel heel veel fouten zijn gemaakt. Ik heb hen nu gevraagd hun gegevens te vergelijken met die van waternet.

Ik noteer sinds 3 dagen, drie keer per dag de waterstanden om te kijken of de meter zelf misschien kapot is. Tot nu toe heb ik geen afwijkingen geconstateerd.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan