Extreme condensvorming en schimmel in dakraam.

Blokkenen

 • #1
Hallo,
Ik heb de zolderverdieping gerenoveerd, alles geïsoleerd en dakramen geplaatst. Bij één raam treedt er nu enorme condensvorming op aan de binnenkant, het water loopt eraf naar beneden op het hout en van de rand eromheen druppelt het naar beneden. Ook in het kozijn treedt condensering op, daar loopt het naar onder tot in de horizontale rand en daar heeft zich een flinke rand schimmel gevormd. Ik heb twee moderne dakramen met HR glas, daar vormt zich een beetje condens maar dat trekt weer weg. Dit andere raam is een ouder type met dubbel glas, wat veel dunner is dan het HR glas van de andere ramen. Het zal in mindere mate isoleren, maar waarom hier dermate veel condens aan hangt dat het eraf druppelt is me een raadsel. Het loopt er letterlijk vanaf en het kozijn begint nu te schimmelen en rotten. Heb het drie maanden geleden pas geplaatst. Heeft iemand hier ervaring mee, of een oplossing? Bedankt!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • StefanD

  • #2
  Waarschijnlijk is dat raam nu het koudste punt en condenseert daar alle vocht van de zolder. Het kan zijn dat het raam erg slecht isoleert (misschien thermopane defect?), maar waarchijnlijker is dat er simpelweg te weinig ventilatie is en de lucht op zolder dus te vochtig.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #3
  Condens is een samenloop van relatieve luchtvochtigheid en de temperatuur op je zolder.
  Een van de twee moet je zien te veranderen. Staat er iets van verwarming op je zolder.
   

  Blokkenen

  • #4
  Ik ben de boel nog aan het aftimmeren, verwarming staat er maar is nog niet aangesloten. Scheelt het om te stoken, zou denken nog meer warme lucht houdt nog meer vocht vast?
  En wat is de zin van ventilatie, net alles potdicht gemaakt en geïsoleerd, met een ventilatieopening vliegt alle warme lucht er weer uit.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #5
  Met je verwarming kan je de temperatuurop op je zolder iets verhogen dan zal er op de vlakken waar het nu condenseerd geen condens ontstaan.
  Met een hygrometer kom je te weten of het op zolder niet te vochtig is.

  Andersom is ook mogelijk de temperatuur van je zolder dusdanig naar beneden brengen dat alle vlakken zo koud zijn dat er geen condens kan ontstaan. :wink:
   

  Blokkenen

  • #6
  Ja een hygrometer is een goed idee, zal 'm eens op zolder hangen, meten is weten immers! :wink:
  Vraag me af hoe een situatie te bereiken is waarbij er helemaal geen condensatie op de ramen plaatsvindt, of is dat niet mogelijk? Op het moment staat het kozijn weg te rotten, zo erg heb ik het nog nooit meegemaakt.
   

  StefanD

  • #7
  Goed ventileren is noodzakelijk. Het is zelfs zo dat een vochtig huis meer energie kost om op te warmen dan een niet-vochtig huis, dus goed ventileren bespaart zelfs energie.
  Juist als je gaat isoleren is het belangrijk om aandacht te besteden aan een goede ventilatie: je maakt immers de bestaande "natuulijke" ventilatie dicht en daar moet wel iets voor in de plaats komen.
   

  Rene de klusser

  Specialist Bouw
  • #8
  Belangrijk is zoals de vorige beantwoorders al aan gaven ventileren.
  Maar wat mischien naog wel belangriker is dat de luchtstroming voor het glas langs komt.
  vooral met de tegenwoordige isolatie diktes is het dakraam het koudste punt in de constructie.
  door nieuwe ontwikelingen zijn ze er achter gekomen dat de aftimmeringen rond de dakramen jaren verkeerd gedaan is.
  Tegenwoordig is dit de geadviceerde manier.


  en het resulteerd op een andere manier tot een goede luchtstroom voor het raam langs..

   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu