Extreem hoog gasverbruik!?

Suffridus

 • #1
(Onderstaand bericht plaatste ik als reactie op een topic op het forum van de Consumentenbond, maar leek me goed om ook hier het verhaal neer te leggen en van jullie expertise gebruik te maken; graag jullie mening! :D)

Beste Theop (en andere gebruikers),

Kun je aangeven wat de uiteindelijke uitkomst was van het probleem met de lawaaimakende gasmeter van Nuon? Was de gasmeter de oorzaak van het hoge gasverbruik?

Onze netbeheerder is namelijk ook Nuon; onze G4 gasmeter van Ermaf BV te Rotterdam (bouwjaar 1984) maakt namelijk hetzelfde slepende geluid, alsof het apparaat op sterven na dood is.

Daarbij komt dat wij een enorm gasverbruik hebben. In de 'stookmaanden' zo'n 500 m3 per maand.

Bungalow, bouwjaar 1960, volledig gerenoveerd in 2012, dakisolatie is aangebracht, overal dubbelglas, vloerverwarming in het hele huis (geen radiatoren), nieuwe HR-ketel bouwjaar 2012, wij koken op gas - verder werkt ook de vloerverwarming op gas en verbruiken we gas als we douchen -, gezin van 4 personen waarvan twee kinderen (van 9 en 6). Vloer-, spouwmuur- en kruipruimteisolatie volgen op zeer korte termijn.

We hebben uit betrouwbare bron vernomen dat bij totaalrenovatie het eerste jaar daarna altijd sprake is van een (ver)hoog(d) gasverbruik, maar dit lijkt exorbitant. We hebben wel ca. 1 maand een gaslekkage onder het kooktoestel gehad (inmiddels verholpen) en ook was er een waterleiding gebruikt als gasleiding gedurende 3 maanden (gelukkig ook verholpen; waterleidingen schijnen, aldus onze loodgieter, een andere dichtheid te hebben en daardoor min of meer gas te lekken).

Echter, nu deze gebreken zijn verholpen verbruiken wij nog steeds circa 500 m3 per maand. Dat is 6000 m3 per jaar en daarmee ongeveer 3x zoveel als een gemiddeld huishouden. En nog steeds 2x zoveel als een 6-persoons huishouden met een vrijstaande woning (onze bungalow is geschakeld en daardoor gedeeltelijk vrijstaand).

Ik verneem graag wat de uiteindelijke oorzaak van jouw hoge gasverbruik was (en hoe hoog dit gasverbruik an sich was).

Ook ben ik benieuwd of jij of andere forumleden nog tips en/of ideeën hebben? Overigens hebben wij Essent als gasleverancier en heb ik vorige week een splinternieuwe G4 tussenmeter besteld om (zodra deze is aangesloten) te bekijken of het gasverbruik op beide meters hetzelfde is. Mocht dat afwijken, dan is dat reden genoeg om Nuon de meter te laten nakijken/vervangen en is het waarschijnlijk dat de rekening daarvan bij Nuon komt te liggen. Uiteraard is dan ook hercalculatie aan de orde, maar goed zover zijn we nog niet.

Onze loodgieter heeft het systeem trouwens recentelijk ook nog eens afgeperst; geen lekkage.

Bij voorbaat dank! Hoor graag!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Obelix2

  Specialist Verwarming
  • #2
  En met het risico dat ik een stomme vraag stel, maar wat moeten we hier mee.

  Geef eens aan wat voor een ketel je hebt.
  Hoeveel radiatoren
  Type en maten radiatoren.
  Regeling? Kamerthermostaat of weersafhankelijk?
   

  Suffridus

  • #3
  ... Zoals te lezen in mijn bericht: geen radiatoren, maar door het hele huis vloerverwarming. Alleen het merk ketel staat er niet in: Vaillant HR SolidePlus VHR. Verder staat toch zo'n beetje al het denkbare er in? Overigens een kamerthermostaat.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #4
  Mijn ervaring is je kan isoleren wat je wil maar de winddichtheid van je woning is zeker zo belangrijk.
  Verder is er dakisolatie aangebracht, dan denk ik, hoe dik. Dubbelglas hoeveel m2.
  Als je nu 500m3 per maand gebruik en je rekent x 12 dan kom inderdaad aan 6000 maar dat is wel heel erg simpel. Ja sorry het spijt me.

  In mijn geval, ik gebruik nu max. 180 m3/mnd. Zodra de CV is uitgeschakeld is dat nog maar 12 m3/mnd.
   

  Suffridus

  • #5
  Dakisolatie: twee lagen Rockwool 5 cm.
  Dubbelglas: aanbouw van een serre ca. 12 m2

  Natuurlijk wel een bungalow, dus geen slaapkamer o.i.d. boven. Dat zal vast ook wel uitmaken, maar 500 m3 per maand lijkt mij toch niet normaal? Natuurlijk wordt er in de zomermaanden niet of nauwelijks verwarming gebruikt, dat zou moeten compenseren. Als ik de lekkage meereken zouden we nu op 6000 m3 uitkomen. 12 x 500 m3 is dan inderdaad te kort door de bocht. Desondanks.. 500 m3 is toch wel veel voor een wintermaand?
   

  Ceeshobby

  • #6
  Hoe groot is je bungalow? Vloer oppervlakte? Welke kamerthermostaat heb je? Hoe warm stook je, en van hoe laat tot hoe laat staat de verwarming aan.
  Veel vragen om een goed antwoord te kunnen geven.
  De Nefit solide plus ken ik niet.
   

  Suffridus

  • #7
  Bungalow heeft een oppervlakte van ca. 140 m2. Kamerthermostaat is van Vaillant zelf en werd bij de ketel geleverd. Zie er geen typenummer op staan, is een digitaal ding. Op advies van de loodgieter laten wij de vloerverwarming (hoofdverwarming) het hele jaar door op 1 temperatuur staan. Dat is 21 graden C.
   

  Obelix2

  Specialist Verwarming
  • #8
  Sorry, geen radiatoren heb ik overheen gelezen.

  Op welke afstand ligt de VVW?
  Hoeveel groepen in totaal?
   

  Ceeshobby

  • #9
  Hoe lang woon je in dit huis. En wat was het gebruik voor de renovatie?
   

  Suffridus

  • #10
  Beste Cees, Wij hebben het huis in eigendom gekregen in 01-2012. Direct gaan renoveren, aangezien het een bouwval was. Verbruik van de vorige eigenaar is niet bekend, want het heeft een paar jaren leeggestaan en is verkocht door de nabestaanden.

  Vloerverwarmingsverdeler heeft 8 actieve groepen. Waar staat VVW voor? Vloerverwarmings...? :D Verdeler is geplaatst in onze garage. Bij het aanleggen is er rekening mee gehouden dat er niet meer dan 10 m2 per groep mag worden aangesloten. Qua comfort hebben we niets te klagen, wordt gewoon lekker warm.

  Wat nog wel belangrijk is om te vermelden is dat de totale vloeroppervlakte ca. 140 m2 is, maar daar is de garage bijvoorbeeld bij inbegrepen. Daar hebben we echter geen vloerverwarming. Dat geldt ook voor het toilet en een lange gangkast met een lengte van 9 meter en een diepte van circa 60 cm.
   

  Ceeshobby

  • #11
  Duidelijk. Zou eerst eens afwachten wat je echte verbruik is. Het eerste jaar verbruik je vaak meer. Hoe lang woon je nu in het huis (na de renovatie).
  Hou er rekening mee dat het een ouder huis is. Heb je goede isolatie onder de vloer zitten?
   

  Suffridus

  • #12
  We wonen hier nu net een jaar. Zijn in maart 2012 er ingetrokken. Isolatie onder de vloer is iets waar we nu mee aan de slag gaan. 30 cm isochips. Er staat namelijk water onder en daardoor hebben we last van schimmelvorming. Daarnaast dacht ik aan Tonzon direct onder de vloer. Dat er water staat heeft waarschijnlijk ook wel invloed op de vloerverwarming?
   

  Nmaes

  • #13
  Je verbruik van 500m3 in een stookmaand heel normaal voor een bungalow waar het continu 21 graden is, reken dat je uitkomt op een gasverbruik van ruimweg 2000 tot 2500 m3 per jaar. Als het vocht uit het huis is wellicht wat minder.

  Het is nu eenmaal zo dat 2-3 wintermaanden 80% van je gasrekening bepalen.

  Met een aantal besparende maatregelen; nachtverlaging, bij-isoleren, waterzijdig inregelen van de installatie kan je wellicht een extra besparing realiseren.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu