Extra wandcontactdoos laat de automaat eruit klappen

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #1
Enkele jaren geleden heb ik van de krachtgroep in de garage een van de drie fasen en de nul "afgetapt" om een extra 230 V wandcontactdoos aan te leggen. Dat heeft altijd prima gewerkt totdat de meterkast is gerenoveerd door een deskundig installatiebedrijf. Nu slaat altijd een automaat uit als ik de wandcontactdoos gebruik. Voordat ik de installateur erbij roep zou ik graag willen weten wat er mis zou kunnen zijn. Heb ik iets fout gedaan?
Groet, hein
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Ja, of de installateur heeft iets fout gedaan.

Mijn glazen bol is helaas defect gegaan. :wink: Als je foto's hebt van alle relevante aansluitingen (in de groepenkast, bij de aftakking en bij beide contactdozen) kunnen we misschien zien of je iets fout hebt gedaan, maar zonder extra info kunnen we er weinig zinvols over zeggen...
 

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #3
Het schoot me te binnen dat de oude krachtgroep is aangelegd zonder nul. Ik heb toen een nul bijgetrokken uit een andere wandcontactdoos. Omdat ik vroeger maar 1 aardlekautomaat had voor geaarde groepen en nu 3, zit daar misschien het probleem. Intussen heb ik om beurten alle 3 de fasen gebruikt en het ook eens zonder aarde geprobeerd. Het blijft misgaan. De aardlekschakelaar van 30 mA klapt eruit.
Ik denk dat ik alles maar weer terugbouw naar zoals het vroeger was.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Ja, als je de nul haalt uit een andere groep achter een andere aardlekschakelaar dan gaat het nooit werken.

Het mag dan ook absoluut niet.

Waarom tak je niet gewoon fase, nul en aarde af uit die WCD waar je nu de nul hebt afgetakt?
 
  • Like
Waarderingen: Walker en Vonken_trekker

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #5
Ja, dat ga ik nu ook doen, maar ik was wel nieuwsgierig waarom het eerst jaren goed is gegaan en nu niet meer. Die krachtgroep zat nou eenmaal op een handige plek. Daarom heb ik die eerst gebruikt. Jammer dat er toen geen nul bij zat.
Bedankt voor de uitleg! Groet, Hein
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Je hebt het zelf al beredeneerd: Eerst zat het achter dezelfde aardlekschakelaar, nu niet meer. Een aardlekschakelaar meet verschilstroom, stroom die door de ene aardlekschakelaar vertrekt en door de andere aardlekschakelaar terugkomt betekent sowieso een verschil voor beide aardlekschakelaars.

Gelukkig dat je door deze vernieuwing wordt gedwongen om het veilig op te lossen.

Het is niet geheel zonder reden dat dit absoluut niet mag...
- Mocht de fase die je hebt gekozen voor de aftakking toevallig dezelfde fase zijn als de groep waarvan je de nul hebt geleend, kan er veel meer stroom door deze nulader gaan lopen. Als het allebei gewoon 16A groepen zijn tot 2x16=32A. Deze draad is daar ongetwijfeld niet op berekend en is normaliter ook niet tegen overbelasting beveiligd.
- Wanneer je de groep waar de nul vandaan komt uitschakelt, zou je zomaar kunnen denken dat de beruchte WCD spanningsloos is (want het ingestoken apparaat werkt niet meer) en dat je er veilig aan kunt werken. Er staat echter nog steeds een gevaarlijke spanning op.
- Wanneer je werkzaamheden verricht aan de groep waar de nul vandaan komt, nadat je deze netjes hebt uitgeschakeld, kan er toch nog een gevaarlijke spanning op de nuldraad staan door een apparaat wat op deze WCD is aangesloten.

Dus ehm ja, je hebt iets fout gedaan. :wink:

Gelukkig heb je niet bedacht om deze nuldraad door te trekken naar het 3-fasen WCD om hier een 5-polige te monteren, dat zou helemaal een feest zijn als de nuldraad om wat voor reden dan ook wordt onderbroken en je een zwevende nul hebt gecreëerd.
 
  • Like
Waarderingen: Hein Weijers

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #7
Hallo Xander,
Mooie cursus "Verantwoord Omgaan met de Nuldraad" :idea: :wink:
Ik zal alles weer netjes terugmonteren naar de oorspronkelijke situatie en de aansluiting van de extra WCD ergens anders vandaan halen waar ik geen problemen met de nul hoef te verwachten.
Nogmaals bedankt voor de uitgebreide uitleg!
Met vriendelijke groet, Hein
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu