Extra PIR onder noppenplaten?

Stanzie

  • #1
Op mijn begane grond (aangestampt beton gefundeerd op staal) komt een zandcement dekvloer met daarin vloerverwarming.

Voor de vloerverwarming wil ik noppenplaten gebruiken. Die leggen natuurlijk heel makkelijk, maar halen niet per se de hoogste isolatiewaarde.
Ik zou ook kunnen kiezen voor bv 20mm PIR, en daar bovenop een minimale noppenplaat. Dat geeft een hogere isolatiewaarde, maar betekent wel twee 'onstabiele' lagen onder mijn dekvloer, waardoor deze misschien eerder zal scheuren. (ik neem daarom sowieso krimpnetten én vezelversterkt zandcement)

Wat denken jullie: loont het de moeite om de extra PIR laag aan te brengen voor de hogere isolatiewaarde, of levert dat eerder problemen dan voordeel op?

Alvast bedankt!
 

Stanzie

  • #2
...Aanvullend daarop is het misschien belangrijk om te weten dat er op het cement een microcement afwerking komt. De warmte ondervindt aan de bovenkant van de vloer dus nauwelijks weerstand.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #3
Het EPS onder noppenplaten van 2 centimeter heeft een Rd waarde van ongeveer 0,5 en PIR van diezelfde dikte ongeveer 1. Bij een temperatuurverschil van 15 graden (stampbeton 15 graden, zwevende vloer 30 graden) betekent dit dat bij EPS er 30 Watt per vierkante meter door de isolatie verdwijnt en bij PIR 15 Watt per vierkante meter.

Het verschil zal dus rond de 15 Watt per vierkante meter vloeroppervlak uitkomen. Aannemende dat jouw begane grond 40 vierkante meter is, is dit 600 Watt. Vervolgens hangt het af van he stookgedrag. Wanneer je de vloerverwarming het hele etmaal warm wilt houden dan is dit 24*600 Watt=14,4 kWh. Dat is als je een HR ketel hebt tussen de 1,2 en 1,5 kuub gas in de winter, afhankelijk van de calorische waarde van het gas dat je binnen krijgt. Maar grof gezegd betekent dit ongeveer 1 euro stookkosten per etmaal.

Aan de hand van het aantal stookdagen dat je verwacht en het prijsverschil tussen PIR en EPS kun je zelf een afweging maken wat voor jou situatie econimisch gezien het aantrekkelijkst is.

Dit is een grove berekening want je moet eigenlijk ook rekening houden met de warmte weerstand van het stampbeton, de temperatuur waarop je de vloer gaat stoken en dergelijke maar de berekening hierboven geeft je wel een handvat.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ja sorry hoor ik vond het verschil tussen PIR en EPS nogal groot.
De info die ik raadpleeg is. De R waarde van 2 cm EPS 0,571 U is 1,349 W/m²K.
2cm PUR R=0,714. U= 1,131 W/m²K.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #5
PUR is geen PIR
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Je hebt gelijk maar 2 x beter. In 2 cm PIR U is 0,962 W/m²K.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #7
Met een U van 0,962 W/m2K kom je bij 15 graden temperatuur verschil tussen vloer en ondervloer op 14,4 Watt per vierkante meter verlies bij PIR.

EPS onder noppenplaat heeft een wat hogere dichtheid vanwege de drukvastheid en heeft daardoor wat slechtere isolatieeigenschappen dan gemiddeld EPS. Van de fabrikantgegevens die ik zo kan vinden heeft de versie met 35 mm isolatiemateriaal (totale plaatdikte 53 mm) een R waarde van 0,78, wat teruggerekend naar 20 mm uitkomt op een R waarde van 0,45 bij 2 centimeter dikte.

Dan zit je bij 15 graden temperatuurverschil op 15/0,45 = 33,3 Watt per vierkante meter verlies bij noppenplaat met 20 mm EPS.

Dan is het verschil zelfs nog wat groter, namelijk 33,3 -14,4 = 18,9 Watt per vierkante meter.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #8
Waarom de vergelijking tussen EPS en PIR?
Wel goed om te weten dat PIR een stuk beter isoleert, maar volgens mij heeft de vraagsteller het niet over EPS.
Alleen PIR en noppenplaten zonder isolatie is ook een optie.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #9
Ik las het als geisoleerde noppenplaten (die hebben EPS) of minimale noppenplaten met PIR. Maar misschien kan de vraagsteller daar zelf duidelijkheid over geven :denk:
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #10
Na nog een keer lezen: ik denk dat je gelijk hebt.
Minimaal zou dan de 11mm eps op noppenplaten zijn + 2 cm pir.
Bij dezelfde dikte is noppen zonder iso en 3cm pir ook een optie. (ook bijna even duur)

Maar inderdaad even wachten op de vraagsteller.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
Welk isolatiemateriaal je gebruikt maakt in principe niet uit, als je maar voldoende isolatiewaarde hebt. Een Rc van minimaal 3.5 is aan te raden. Daarmee is het warmteverlies beperkt en wordt de vloer veel comfortabeler. Als er alleen een dekvloer op isolatie komt, moet de dikte hierop afgestemd worden.

Als de dikte op de huidige vloer een probleem is, sloop dan de vloer eruit en maak een betere. Een stampbeton vloer kan sowieso beter vervangen worden door een echte.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu