Extra opbouw wcd verbinden met inbouw wcd

Beste specialisten,

ik wil een extra opbouw wcd verbinden met een bestaande inbouw wcd en dan op ong. 2 meter afstand plaatsen. Wat is de makkelijkste methode, zonder te hoeven frezen?
Mijn idee is om eerst de inbouw wcd los te schroeven, na de groep te hebben uitgezet natuurlijk. Dan zullen er drie installatiedraden , blauw, bruin en groen verbonden moeten worden. Bijsteken? of hoe doe je dat?
Of is het makkelijker om de inbouw te vervangen door ook opbouw en hoe laat je dan de draden uit die opbouw komen.? klein sleufje in de rand maken waar het doorheen kan? en dan vervolgens door kabelgoot laten lopen naar nieuwe opbouw wcd?
graag uw deskundig advies svp.
 
Geen sleufjes in randen maken, dat is knoeiwerk.

Op een veilige manier kun je het zo doen:
Je maakt gebruik van het K25 plattebuissysteem.

De bestaande inbouw-WCD vervang je door een montageplaat ME25 (enkelvoudig) of MZ25 (dubbel). Op die montageplaat monteer je een opbouw-WCD.

Vanuit de montageplaat laat je koker K25 lopen naar de plek waar de nieuwe WCD moet komen.
Indien er 'bochten' in moeten komen gebruik je een haaks hoekstuk FW25.

Op de nieuwe plek monteer je ook een montageplaat ME25 of MZ25.
Met daarop een opbouwdoos.

In de inbouwdoos verbind je de bestaande draden dmv lasklemmen met 2 x 3 nieuwe draden, waarvan 1 set naar de ene opbouwdoos gaat en 1 set naar de andere.

Een installatiehandleiding voor dit systeem vind je hier.

Deze materialen zijn bij vrijwel elke bouwmarkt te koop.
Ze zijn leverbaar in zowel spierwit als in creme.
Let daarop bij aanschaf, zodat je voor alles hetzelfde neemt. :wink:
 
Iets te moeilijk.
je kan gewoon opbouw wcd-en (busch-jager en gira iig)
daarbij zit een montageplaat met een p25 uitvoerstukje.
stukje goot ertussen en klaar ben je.
 
Sorry voor mijn late reactie, dat komt omdat ik geen email kreeg met ontvangen reacties? dus ik ging er van uit dat er geen reacties waren, totdat ik nu op het forum zelf kijk en twee vriendelijke antwoorden zie! Bedankt!

het klinkt een beetje ingewikkeld, maar ik snap een groot deel.
ik snap headhunter niet helemaal, wat is een p25 uitvoerstukje en wat is het verschil met de methode van Kees?

alvast hartelijk dank heren, ik hoop op een vervolgantwoord.
 
De door Headhunter beschreven methode betreft een speciale wandcontactdoos ('stopcontact') met daaraan een 'aansluiting' waar je de koker K25 in kunt schuiven. Dan heb je dus geen montageplaten nodig.

Het is alleen de vraag of je dergelijke wandcontactdozen als niet-installateur makkelijk kunt verkrijgen.

De door mij genoemde onderdelen vind je in de bouwmarkt en je kunt zelf kijken wat je denkt nodig te hebben. Je gebruikt dan geen speciale wandcontactdozen, maar standaard opbouwmateriaal van elk willekeurig merk. Heb je iets meer losse materialen nodig, dat wel...
 
Ik snap het! even jullie materialen etc gegoogeld en het kwartje is gevallen, mooi systeem Kees.
inderdaad zal er een hoekstukje bij moeten , want het mooiste is om het gootje óp de plint , is toevallig ook wit, te laten lopen en dan weer een stukje omhoog naar de nieuwe opbouw wcd.
mijn vrouw vindt het teveel werk en zou een verlengsnoer nemen, maar dat staat zo armoedig en goedkoop vindt ik.
 
Zo'n vast stopcontact is beter en veiliger dan een verlengsnoer, zeker als het om een tamelijk vaste plek voor het aansluitpunt gaat.

Kijk, als je de zaak gaat monteren, even waar de toevoer van de huidige inbouwdoos vandaan komt. Teneinde te voorkomen dat je net door de leiding boort om de kabelgoot vast te zetten.

Vergeet niet de spanning eraf te halen voor je aan het werk gaat. Test het voor de zekerheid even met een lamp o.i.d. op de betreffende wandcontactdoos. Ik zet er altijd eerst een lamp op, zet die aan zodat ik zie dat ie brandt en schakel dan de groep uit. Weet je zeker dat je de goede groep te pakken hebt. :wink:

Edit: berichten kruizen elkaar een beetje omdat we tegelijkertijd zitten te typen. Maakt niet uit...

Succes! :super:
 
Je kan gootjes tegenwoordig ook zeer goed lijmen met een hytac lijmkit, dan hoef je niet te boren en raak je nooit een leiding.

Bouwmarkt is wat ouderwets, alles is tegenwoordig verkrijgbaar via i-net.
 
Wat helpen jullie mij goed zeg!
ik ben nog niet begonnen en heb nog een foto gemaakt van de dubbele inbouwdoos en daarop zie je, dat de stroomdraden samenkomen in het middenonder en daar in een buis naar beneden gaan, ik denk naar een kamer wcd.
Eerst dacht ik , dat je eenvoudigweg met een dikke betonboor, muur is niet zo hard trouwens, kalkzandsteen, een gat kon boren richting dat buisje, daar weer een gaatje in maken, extra draden, drie stuks, aansluiten achter één van de contacten die nog ruimte daarvoor heeft en dan die draden weer door dat gat de muur uit laten komen en dan vervolgens een kabelgoot eroverheen naar beneden tot plint en dan kabelgoot naar het te maken opbouw wcd. Dan hoef ik toch niet de inbouw wcd te vervangen door een opbouw? is dit niet de kortste weg?
niet boos worden hoor, dat ik er op terugkom :? :?
41766_image_1.jpg
 
Heb nog even een tekening gemaakt. De pvc buis met draden, loopt heel dicht achter de muur, niet diep boren dus, zie zijaanzicht.
natuurlijk zorg ik dat de groep uitgezet is en test dat ook nog.
ps heb niet alle draden precies getekend, het gaat om het principe.
is mijn idee goed? uitvoerbaar?
41766_image_2.jpg
 
Nee, een gat boren in de buis en daar draden door trekken, dat mag niet.
Als je dan toch in de muur begint te boren, dan kun je net zo goed een sleufje maken, en het inbouwen. wel zo netjes.
 
Waar staat dan dat dat niet mag? of de draden nu via kabelgoot over de muur, zie eerder advies, of door een sleuf IN de muur lopen, dat maakt toch niet uit?
ik ga trouwens geen lasdoos oid gebruiken, gewoon bijsteken en via gat in muur geleiden naar opbouw wcd.
en wat is het gevaar of risico dan om het zo te doen? de draden zouden dan een paar cm door de muur lopen, ipv door buis, maar ik kan ook een kort stukje pvc buis in het gat doen en ze daar doorheen laten lopen.
of ben je bang dat ik de huidige draden beschadig door het boren? dat gebeurt zeker niet namelijk. precisiewerk ben ik goed in.
 
Het gaat er inderdaad om dat de draden in een deugdelijke/niet beschadigde buis lopen. Een gat er in boren valt daar in mijn optiek niet onder.
Maar het is jouw buis, dus je moet er mee doen wat je zelf wilt.
Mocht er ooit iets mee gebeuren, bv brand, dan heb je wel kans dat een verzekeraar het geen goede oplossing vond, met alle gevolgen van dien...
 
Dan zal ik voor alle zekerheid er een deskundige naar laten kijken , hier ter plekke en kijken wat die zegt. Het risico van brand wordt er naar mijn idee geen nano procent groter door, het gaat om een cm van de bovenrand buis netjes glad afgewerkt, geen scherpe randjes , geen scherpe hoeken waar draad langs loopt.

maar het vorige plan van Kees kan altijd nog. Zo jammer dat die opbouwdozen zo ver uitsteken. altijd oppassen met verschuiven van meubels e.d.

maar ik zal iemand vragen om eens langs te komen.

bedankt!
 
Het probleem is niet het risico op brand. Het probleem is, dat de verzekeraar er alles aan zal doen om niet uit te keren, ook al is de brand ontstaan in bijvoorbeeld de vaatwasser, waar je niets aan kon doen.
 
Maar mag je dan überhaupt wel zelf wat doen aan elektra in huis van een verzekeraar?
zóveel mensen doe dat zelf, een extra stopcontact maken bijv.
ik weet dat verzekeraars gráág INcasseren, maar liefst helemaal niet UITkeren, zéker niet bij grotere schades. Zoveel ellende gezien bij vara kassa en radar.
 
Duidelijk! het gaat mij ook altijd om het 'waarom' iets zo moet of niet mag, etc.
heb even zitten lezen, ook over keuringen.
misschien is het slim om eigen werk door het energiebedrijf te laten keuren, maar dat is niet verplicht dacht ik.
de boormethode gaat 'm niet worden, ivm verzekering, ook al is het net zo veilig als de nen methodes.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu