Extra isolatie wand wel of niet de moeite waard

Hjdijk

  • #1
Een jaar of 15 hebben wij een dakopbouw laten plaatsen. Wand ziet er als volgt uit: trespa, dampdoorlatende folie, 75mm glaswol, dampremmende folie, 9mm triplex (meranti) en 12,5mm gipsplaat. Nu sta ik voor de keuze om dit beter te isoleren of niet. Ik zou dat bijvoorbeeld kunnen doen met 7cm PIR oid. Dit levert een RD van 3,2 op (grofweg). De huidige isolatie is grofweg RD 1,85. PIR aanbrengen is een forse en kostbare klus. Gips er uit, triplex idem (waarom zit dat er eigenlijk?), PIR plaatsen, Nieuw gips (en triplex?) er in etc..

Dit roept bij mij de vraag op of dit de moeite waard is? Ik heb geen gevoel bij het energieverbruik bijvoorbeeld bij RD 3,2 ten opzichte van RD 1,95 of bijvoorbeeld de gevolgen voor de marktwaarde van het huis. Benieuwd naar jullie tips/adviezen.

groet

Zie bijlage voor tekening

20221021_103020.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Het triplex zorgt voor de stabiliteit.

Rd = warmteweerstand van het materiaal, Rc = warmteweerstand van de totale constructie, incl overgangen.

Een aantoonbare hogere Rc waarde zorgt voor minder verlies. 1,85 is te weinig naar huidige maatstaven voor een gevel. Een Rc van 4,5 voor de gevel is de MINIMALE waarde in het huidige bouwbesluit.

En het helpt om een beter energielabel te krijgen, welke weer nodig is bij de overdracht van de woning. Een beter label gaat zeer waarschijnlijk inderdaad ook zorgen voor een hogere waardebepaling (zeker nu de huizenmarkt afkoelt).
 

Hjdijk

  • #3
Dankjewel! Ik heb nog even op de oude tekeningen gekeken. Daar staat een isolatiewaarde voor de gevel van RC 2,5. Stel dat dit klopt, is het dan grofweg zo dat ik het verschil tussen isolatiewaarde glaswol (1,85) en isolatiewaarde PIR (3,2) hier bij op kan tellen voor de nieuwe waarde? Ergo 2,5 plus 1,35? Is 3,85. Dan ben ik er overigens nog steeds niet... (;-
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Nee, de waarden van de hele constructie zul je in moeten voeren in een rekenprogramma zoals het gratis Ubakus:

 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu