Extra groepenkast

Hharbers

  • #1
Ik heb in mijn meterkast een aparte groep zitten voor mijn garage/buitenverlichting

Ik heb nog mijn oude 4-voudige groepenkastje liggen welke oorspronkelijk in mijn huiis zat
In mijn nieuw te bouwen garage wil ik dit groepnkastje hangen om de binnekomende groep verder uit te splitsen op buitenverlichting, electrsiche gereedschappen(stopcontacten) en groepje koelkast/vriezer

Dit om bij stroomuitval door bijv problemen in mijn buiitenverlichting niet de hele grote groep uitvalt maar enkel dat subgroepje zodat mijn koelkast aan blijft.

Kan ik de boel gewoon splitsen vanuit de grondkabel
Wat voor stoppen zou ik erin zetten 16 A / 4 = 4A per groep, dat zou betekenen dat ik er nauwelijks iets aan kan hangen ofv gewoon 16A per (sub)groep.

Ook nog een extra aardlek erbij zetten?

henk
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Je kunt in dat groepenkastje slechts stoppen van 6 A plaatsen. Groter mag niet in verband met "selektiviteit".

Plaats je tóch grotere stoppen, dan kun je dat groepenkastje net zo goed weglaten, want er is dan geen enkele zekerheid dat alleen de stop van de betreffende subgroep doorgaat, en niet de gewone hoofdgroep.

Een extra aardlekschakelaar heeft geen enkel nut, indien in de hoofdkast al zo'n ALS zit.
Bij problemen met de buitenverlichting door aardlek, zullen toch altijd alle groepen op aardlekschakelaar uitvallen, ook indien er nog een aparte aardlekschakelaar tussen zou zitten.

Ik zie dus persoonlijk het nut van een apart kastje niet zo, want wanneer je groep eruit gaat, omdat je teveel stroom gebruikt tijdens een klus, merk je dat snel genoeg, en voor het aardlekgebeuren win je er niet veel mee.

Alleen wanneer je zorgt dat de koelkast op een aparte groep zit en die dan weer niet op de aardlekschakelaar van de tuingroep, kun je een en ander redelijk uitsluiten...

Denk er overigens wel aan, dat de meeste koel/vrieskasten niet kunnen werken bij een omgevingstemperatuur lager dan bijv. 8 graden. Indien die garage dus geheel onverwarmd is, heb je dan waarschijnlijk nog een ander probleem: op een koude winterdag stopt de koelkast en/of vriezer er dan mee.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu