Extra groep bijplaatsen

A

Anonymous

Gast
  • #1
Ik wil een vaatwasser aanschaffen.

Daarvoor heeft de fabrikant van ons nieuwbouwhuis gezegd dat een extra groep nodig is.
Waar kan ik informatie vinden hoe je dit zelf doet, al dan niet met hulp van iemand die iets meer weet dan ik? En hoe weet ik of er echt een nieuwe groep nodig is?

Heb nog geen informatie hierover in het forum kunnen vinden.

Bedankt!
 
A

Anonymous

Gast
  • #2
Alfred, het bijplaatsen van een groep is werk, dat uitsluitend door een installateur dient te geschieden!

Het is veel te gevaarlijk om zoiets zelf te doen, zeker als je er onvoldoende verstand van hebt! Aanwijzingen geven via de site is ondoenlijk, we zouden je alleen maar in gevaar brengen.

En of die groep nodig is? Het is erg gebruikelijk (ik denk zelfs verplicht) een dergelijk apparaat op een eigen groep te plaatsen, omdat het een "zware" verbruiker is, wat dat betreft identiek aan wasmachine en wasdroger.

Plaatsing van dat apparaat bij een ander apparaat op één groep zou betekenen dat de "stop" er regelmatig uit zou vliegen.
 
A

Anonymous

Gast
  • #3
De voorbereidingen voor het maken van een nieuwe groep kun je heel goed zelf doen. Als er een loze electra leiding van de keugen naar de meter kast loopt dan moet deze bedraad worden, met een bruine, blauwe en een geel/groene draad van 2.5 mm².

Als er geen loze leiding aanwezig is of deze zit op de verkeerde plek , dan een gaatje inde vloer boren van 15 mm en een 3x 2.5 vmvk of vult kabel naar de meter kast trekken.

De kabel in de keuken naar het kastje naast de vaatwasser voeren en daar een enkele wandcontactdoos met randaarde monteren. De bruine en de blauwe draad aan de beide pencontacten monteren en de geel/groene draad aan het aard contact. Inde meterkast voldoende overlengte houden ( bij kabel uit de vloer tot het plafond en bij draad uit een eventuele loze leiding tot halverwege de meterkast). Het meeste werk is nu gedaan.

Voor het uitbreiden van de meterkast zou ik een installateur inschakelen, die dit klusje in ongeveer 3 kwartier zou moeten kunnen klaren. Zodat de kosten een beetje binnen de perken blijven.

Succes Arie

De kabel los onder de vloer door trekken. Dit was ik vergeten te zeggen.

Vgr Arie.
 
A

Anonymous

Gast
  • #4
Als je info geeft doe het dan goed. Je moet dus grondkabel gebruiken op deze manieren geen vmvk of vult.
 
A

Anonymous

Gast
  • #5
Helaas beste mede klusser Toon heb je geen gelijk .In een beschermde ruimte (kruipruimte) hoef je geen grondkabel toe te passen volgens de NEN 1010.
 
A

Anonymous

Gast
  • #6
Als deze vast gelegd wordt dmv beugels oid dan niet nee
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu