Extra ALS met 4x 16A eindgroepen.

CV__

  • #21
Weet zo niet waar die regel van 12 überhaupt vandaan komt... volgens mij meer urban legend... Ik zie het ook niet terug in de NPR5310 of NEN1010

Aardlekautomaat voor buitenelektra wordt aangeraden bij normale huizen waar je dus 1 groepje voor buiten hebt. Dan neemt dat geen groepen binnenshuis mee als daar een aardlek is.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #22
Hessie schreef:
Dan is de kabel naar de schuur dus niet beveiligd met een als. Is de aardverspreidingsweerstand laag genoeg daarvoor?
Is dat nodig dan? Op dit deel van de installatie zijn immers geen verbruikers of stopcontacten aangesloten.
 

CV__

  • #23
Dan nog kun je er wel doorheen spitten. Voor de beveiliging ben je dan afhankelijk van het afslaan van die D40.

Speciaal voor dit doel bestaan er dus aardlekschakelaars met een kleine vertraging. Die plaats je aan het begin van de kabel, en aan het eind doe je een normale aardlekschakelaar en de eindgroepen.
 

Ambidexterity

  • #24
Doorheen spitten zal moeilijk gaan door de plavuizen, maar boren is natuurlijk mogelijk. Bij mij niet zo snel, ik heb het op de cm uitgetekend en gedocumenteerd waar de kabel precies ligt, maar wellicht wel bij een eventuele volgende bewoner.
Ik heb het een en het ander gevonden; als aardlekautomaat denk ik dat een ADA916G een juiste keuze is.
De aardlekschakelaar ben ik nog niet zeker. Ik ben een 2-polig 40 A 30 mA high immunity tegen gekomen, maar bij de specs lees ik weer dat deze niet selectief is. Ik ga morgen maar even bellen denk ik.
 

Ambidexterity

  • #25
Ik heb zojuist iemand gesproken bij Hager en daarna heb ik gebeld met een elektricien die wij zakelijk vaker inschakelen. Een aardlekschakelaar 2p met vertraging is er niet zeggen ze bij Hager en ook niet nodig. Omdat je niet bij de kabel kan komen is een aardlek niet nodig. Beiden zeggen dat selectief ook niet nodig is omdat de onderverdeler in de garage komt die 1 is met het huis. Een installatieautomaat C25 is voldoenden, dit is ook in lijn met wat CV__ eerder schreef. Als je onbedoeld in de kabel zou boren, dan tikt die automaat er dan uit.

Aardverspreidingsweerstand is volgens de elektricien goed, alles zit achter een aardlek en de aarde pen is dan een hulp aarde die ruim 3 meter in de grond zit. Er word dan ook geen waterleiding gebruikt als aarde, wel zijn de leidingen geaard.

Ik ga mijn tekening aanpassen en voor de mensen die dit interessant vinden ook hier plaatsen. Misschien heeft er iemand anders dan nog ooit wat aan.
 

Ambidexterity

  • #26
Laatste update tekening.

 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu