Stopcontact als startpunt voor 2 extra stopcontacten

Knijntje

  • #1
Hoi allemaal,
15 cm van de vloer hebben we een stopcontact in de slaapkamer. De stroomdraden komen vanuit de muur (gewoon een stopcontact zoals het hoort, zeg maar). Verderop in dezelfde slaapkamer wil ik nog twee stopcontacten. Ook laag bij de vloer. De stroom moet van het bestaande stopcontact afgtetapt worden, om het zo maar te zeggen. Hoe kan ik dat veilig en handig doen? En dusdanig dat het bestaande stopcontact gewoon blijft functioneren? Als ik een lasdoos zou gebruiken past het huidige stopcontact niet daar overheen natuurlijk. Ik vind het niet erg als er vanaf het huidige stopcontact een kabeltje naar beneden zichtbaar wordt (15 cm naar de vloer toe, waar we dan over praten). Dan hoef ik niet te fresen of hakken. Voor de rest zit er tussen de vloer en de muren ruimte rondom de hele kamer waar ik de stroomkabel in kan leggen tot aan de volgende stopcontacten. Met een vloerplint wordt dat aan het zicht onttrokken. Mijn andere kabels liggen daar ook in. De oplossing zal vast simpel zijn, maar ik ben er nog niet opgekomen :):)
bedankt alvast!
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #2
Elektradraden mag je niet zomaar in een vloerplint wegwerken.
Een optie zou zijn om met K of P25 gootsystemen te werken, daar zijn verschillende goten, hoeken, dozen en andere accessoires voor verkrijgbaar.
Wel met 2,5mm2 massief VD draad en lasklemmen of lasdoppen werken, en niet met snoeren en kroonsteentjes.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Ga je inbouw of opbouw wcd's plaatsen?

Als je niet wilt frezen dan zul je of met bovengenoemd goot systeem moeten werken of je moet elektra leiding in het zicht willen hebben.
 

Knijntje

  • #4
ach so..., weer wat geleerd. Ik dacht het lekker onder de vloerplint weg te werken. Desnoods in de vorm van een grondkabel? Of mag dat ook niet? Het zijn opbouw WDC's...
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Een grondkabel gaat niet achter de plint passen...

Eenvoudigste lijkt mij om met een gootje te werken. Direct naast/onder de bestaande wcd een gat boren langs de inbouwdoos/afdekraam af de muur in. En vervolgens zijwaarts de inbouwdoos in. Vaak kun je in een wcd 2 paar draden aansluiten, anders lasklemmen plaatsen om door te lussen. De draden dan via zojuist geboord gat uit de muur laten komen en in gootje naar de nieuwe wcd leiden. Wel opletten dat je geen Vd draad in het zicht hebt. Ook even de spanning eraf, huidige binnenwerk tijdelijk demonteren en zeker zijn van dat je niet door een leiding boort.

Wellicht heeft iemand anders nog een andere oplossing?
 
  • Like
Waarderingen: Jules1962

Tom345

Specialist Elektra
  • #6
XMVK zou misschien wel passen achter te plint. Dan zou je onderaan de bestaande wandcontactdoos een stukje uit de muur moeten hakken, zodat je bij de invoeropening van de inbouwdoos kunt komen.
 
  • Geweldig
Waarderingen: Knijntje

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #7
Als je op K25 of P25 gootsysteem google, krijg je een hoop info over wat er te koop is en verschillende (web)winkels.
Dit is een compleet opbouw oplossing , wat er ook best netjes uit ziet, en aan de NEN norm voor installaties voldoet, mits je de juiste elektradraden en verbindingsmiddelen toepast..

Verschil tussen K en P is de wijze, waarop de goten op de muur worden bevestigd, de rest is gewoon hetzelfde en uitwisselbaar.
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #8
Knijntje schreef:
ach so..., weer wat geleerd. Ik dacht het lekker onder de vloerplint weg te werken. Desnoods in de vorm van een grondkabel? Of mag dat ook niet? Het zijn opbouw WDC's...
Grondkabel wordt toegepast, waar kabel buiten in de grond wordt ingegraven, waar de kans aanwezig is, dat men bij het graven, spitten, of andere werkzaamheden de kabel beschadigt.
Onder de vloer van een woning of kruipruimte volstaat gewoon kabel (XMVK of YMVK).
Dus, wat Tom345 beschrijft, mag ook gewoon.
 
  • Geweldig
Waarderingen: Knijntje

Knijntje

  • #9
Ah, OK..., dus een xmvk of ymvk -kabel mag wel? Dan heb ik geluk, ik heb namelijk erg veel ruimte onder de plinten. De houten vloer van 2,5cm dikke planken (plus nog isolatieplaten) houdt als het ware op voordat hij de muur bereikt. Ik denk dat dat gaat passen. Hoef ik niet zo te klooien met goten en verbindingsstukjes. Maar vooral dat ik het compleet uit het zicht heb.

Het is trouwens opbouw. Dat zei ik ook, maar jullie namen desalniettemin allemaal aan dat het inbouw was ;). Maar het maakt weinig uit voor de werkwijze want met wat hakwerk kan ik ervoor zorgen dat ik de lasklem in de muur kan wegwerken, dat leer ik uit jullie antwoorden! Top! Was ik anders niet zo op gekomen... Bedankt @Jules1962, @Vonken_trekker, @Tom345
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #10
Dan zou ik voor XMVK gaan, net iets dunner dan YMVK.
Originele contactdoos is opbouw, maar de leiding er naartoe komt in een doos (in de muur) uit en is in de muur weggewerkt, dat bedoelden we te zeggen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu