Expansievat lek

Daan100

  • #1
Expansievat lek/defekt deze klinkt onder dof en boven hol .
Moet steeds bijvullen . We wonen in een drive - in woning en de oude AWB ketel zit boven in een kast in de douche gemonteerd. Het expansievat zit echter in de impandige garage gemonteerd. Hoe en waar moet ik de CV leeg laten lopen en weer opnieuw vullen? In de gang beneden zit een radiator met eronder een aftapplug kan ik die gebruiken om het systeem leeg te laten lopen en hoeveel water komt er eigenlijk uit ? Expansievat is rood en van het type 18 liter en 1 bar en is meer dan 10 jaar oud. Zomers haast niet bijvullen maar met kachel aan om de 2 weken.

Iemand een volgorde van handelen ?
1. stroom eraf
2 ..........
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #2
-stroom eraf
-slang aan de aftapplug monteren, en naar buiten of een afvoer leggen
-aftapper openzetten
-als je ketel een automatische ontluchter heeft, zal het meeste water weglopen, zoniet, dan de radiatoren beluchten

zit het expansie vat aan de kant van het huis waar je ook af kan tappen? meestal word er meerdere keren door het huis omhoog gegaan met leidingen, en de aftapper moet wel in de leidingen zitten waar ook je vat inzit.

als je hem hebt vervangen, dan de installatie vullen, radiatoren ontluchten, eventueel weer bijvullen, en de stekker erin.

groeten b.
 

Daan100

  • #3
Het expansievat bevindt zich helemaal beneden achterin de garage en de aftapper( bedoel je waar je ook water bijvult ?) bevindt zich niet boven het expansievat maar meer midden van het huis en wel op de bovenste verdieping bij de ketel in de kast en deze bevind zich in de douche ruimte. Er zit bij de radiator in de gang beneden aan de onderzijde van de radiator een soort kraantje die je met zo`n vierkant sleuteltje open en dicht kunt draaien. Is dit soms het laagste aftap punt ? Het expansie vat hangt in de garage 2 meter boven de grond rechtstreeks aan de leiding vastgeschroeft. Lijkt mij dat je het laagste punt op moet zoeken voor leegloop ketel en leidingen ? PS een aut. ontluchter zal de ketel denk ik niet hebben want deze AWB ketel is van 1998 en wordt binnenkort vervangen, de persoon die het zou doen heeft een ongeluk gehad dus kan het nog even duren voordat de werkzaamheden gedaan worden . Maar ben bang dat in die tijd er iets gebeurd met het expansievat die steeds voller en voller wordt.
Zo`n vat kost haast niets .
 

Xr8

  • #4
Steeds weer bijvullen zal resulteren in een vat wat op een gegeven moment vol is. De druk zal dan oplopen en over 3 bar heen gaan. Je overstort gaat dan open. Vat vervangen is zeker verstandig. Controleer tevens je overstort ventiel. Bij twijfel ook deze vervangen.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu