Evohome.....radiators plus vloerverwarming

Kasperjan

  • #1
Beste mensen, nadat ik dankzij jullie mijn radiator weer aan de praat heb gekregen , kan ik weer een oud project oppakken. Namelijk evohome.
er is ontzettend veel geschreven over evohome, maar de grootste vragen hebben Volgens mij betrekking op evohome ivm vloerverwarming plus radiatoren in 1 zone. Zo ook mijn vraag:
ik heb inmiddels uitgevonden dat dit wel mogelijk is dmv een. Zonneklep en round wireless thermostaat als 1 zone en de radiatoren samen ook weer in 1 zone ook al horen ze beide tot een fysieke zone, nl de woonkamer. Blijkbaar kan je in 1 zone maar een type regelaar verwerken. Komt nu de vraag: stel je zet de temp op 20 graden, dan slaan de radiatoren en vloerverwarming af maar je zou willen dat de vloerverwarming langer draait anders wordt de vloer nooit warm. De radiatoren in dezelfde ruimte reageren immers veel sneller.
hoe ga je hier in de praktijk mee om? Zou je de thermostaat op de radiatoren een graatje lager moeten zetten zodat ze wel bij het opstarten smorgens werken maar dan eerder afslaan dan de gewenste kamer temperatuur en dan neemt de vloerverwarming het over tot de gewenste kamer temperatuur is bereikt? Zou dit iets zijn of is er een betere manier?
de vloerverwarming is 1 zone, (5 groepen maar alleen de woonkamer).

met vr gr en alvast bedankt voor het meedenken,
 

Bert pit

  • #2
Ik doe het precies andersom, maar wat je zegt zou bij een gemiddelde woning moeten werken. Als je de vloer voorrang wilt geven is het het handigst is het als je twee zones aanmaakt. Zone vloer en zone radiator. Zone vloer zet je altijd op 20 zone radiator een halve graad lager. In de aanwarmfase doen de radiatoren nog mee, daarna niet meer.

Ik moet er wel bij zeggen dat een en ander erg afhankelijk is van het type woning, type installatie etc. Maar je kunt ook met tijdgebonden schakelmomenten op de Evohome alle kanten op.

PS: met een zonneklep altijd aan/uit regeling gebruiken.
 

Kasperjan

  • #3
Beste Bert, bedankt voor je input.
ja je wilt natuurlijk ook niet dat de vloerverwarming de oorzaak er van is dat de ketel de hele tijd brand. Zeker niet met een aan/uit regeling waarbij ik dan aanneem dat het water warmer is dan bij een terug gemoduleerde ketel waarbij ik regelmatig hele lage ketelwater temperaturen zie
 

Kasperjan

  • #4
Bert voor wat betreft die aan uit regeling; toch wel zonde dat je omwille van een klep die open/dicht moet en niet ergens halverwege moet blijven staan, je de hele installatie aan/uit moet regelen ipv OT. Voor de rest van het huis met radiatoren zou OT juist beter zijn
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #5
Modulerend regelen met een thermostaat werkt averechts bij vloerverwarmingen met een mengverdeler. Je wilt juist de temperatuur van de CV ketel redelijk hoog hebben om de goede temperatuur te kunnen mengen om daarna de CV ketel weer te kunnen afschakelen. Bij vloerverwarming zorgt een CV ketel die op een te lage temperatuur moduleert vaak juist voor meer gasverbruik.

Ook al gebruik je een aan/uit sturing van de CV ketel, de ketel zal nog steeds moduleren op basis van het verschil tussen aanvoer en retourtemperatuur. Dus het is niet een kwestie van volgas aan en uit.
 

Kasperjan

  • #6
Beste Krunnie, bedankt voor je verhelderende blik over het terug regelen van de ketel , ook bij aan/uit.
Denk dat het zaak is om eerst uit te zoeken of de vloerverwarming alleen, in staat is om de woonkamer warm te krijgen. En dan natuurlijk niet zo dat de ketel de hele dag brand. Daarna pas kan ik nadenken over een regeling hoe de twee samen kunnen werken (vloerverwarming/radiatoren in een ruimte). Blijft toch een lastig verhaal die combi van vloer en radiator. Zag trouwens een alternatief voor evohome nl homematic, maar in beide gevallen blijft het regelen van vloer en radiator een uitdaging. Vraag me wie dit goed heeft geregeld en hoe het dan is opgelost. Het grote probleem is natuurlijk het grote verschil in opwarm snelheid. Nadat er is nagedacht over wie warmt op tot wanneer moet dit nog vertaald worden in een automatisering, tot nu toe kan ik alleen maar bedenken dat dit werkt met twee thermostaten maar dat vind ik dan weer zo raar staan in een woonkamer
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #7
Een vloerverwarming is naar mijn mening nooit perfect te regelen of het moet een (zeer) snel
droogbouw systeem zijn met een kleine dikte. Vaak is dat niet het geval, en heb je of te koude voeten
of een te hoge ruimte temperatuur als de zon weer eens gaat schijnen.
Bij een combinatie van vloerverwarming én radiatoren in dezelfde ruimte zou je de vloertemperatuur
lager kunnen instellen en de ruimte op temperatuur regelen met de radiatoren/convectoren.
 

Kasperjan

  • #8
Beste Ronny, dank je wel voor je inbreng. We komen ergens. Ik neem aan dat je met vloer
Temperatuur de termostaat op de vloerverwarming Unit bedoeld? Wat ik niet begrijp is als je in dit geval radiator/vloerverwarming hebt in een ruimte , de ruimte snel opwarmt door de radiator en dus de vloerverwarming al uitvalt voor dat ie goed en wel warm is. Immers de kamer bereikt de ingestelde temperatuur , met als gevolg ketel uit. Geen wonder dat mn vrouw altijd koude voeten heeft. En als blijkt dat mijn vloerverwarming het alleen niet af kan dan heb ik dus altijd de radiatoren nodig en blijft het tobben met die vloerverwarming. Ik kan moeilijk de cv de hele dag laten branden om de vloer een beetje te verwarmen terwijl de temp in de woonkamer nooit hoog genoeg wordt. Of zie ik iets verkeerds?
Zelfs als ik twee zones maak ( radiator en vloerverwarming) met elk zijn eigen thermostaat en ik laat de vloerverwarming op tijd schakelen, zeg 12 uur per dag, dan brand mijn ketel dus in geval van een onder bemeten vloerverwarming, 12 uur constant....lekker voor de gasrekening
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #9
Nogmaals de combinatie vloerverwarming met radiatoren via EVO HOME.
Plaats op je radiatoren de evo home knoppen en voor de vloerverwarming ook een evo home knop op een extra te plaatsen thermostaatventiel. Nu de truc om het werkend te krijgen en toch te zorgen dat ze separaat reageren en je vloer warm word.
Het is geen hogere wiskunde nogmaals.
Drie knoppen in een zone met verschillende regelopties 2 knoppen radiatoren 1 knop voor de vloerverwarming.
wijs alle knoppen toe aan een zone en programmeer als radiatorgroep, en nu komt het de voor de vloerverwarming programmeer je de tempregeling op de knop UIT en laat deze regelen door de kamerthermostaat.
op deze manier kun je de radiatoren op een lagere temp zetten op de knoppen en je vloerverwarming op temperatuur laten komen (als dit als hoofdverwarming is aangebracht dan he)
 

Kasperjan

  • #10
Beste Loodgieter, dank je wel voor je bijdrage.
Ik denk dat ik er bijna uit ben met jouw manier van denken. Ik moet het alleen nog even begrijpen. De evo knop op de radiator alleen gebruiken als regelaar van het onderliggende ventiel, en de kamerthermostaat meet de temperatuur, zover duidelijk, maar dan: de twee radiatoren knoppen die op de zelfde groep zijn geprogrammeerd die worden dan toch ook door dezelfde kamer thermostaat aangestuurd, of kan je ze ongeacht de koppeling met de kamerthermostaat/woonkamer groep een graadje lager zetten? Stel kamer thermostaat staat op 20graden, cv springt bij, vloer wordt warm en radiatoren worden warm. Bij bijv 19
Graden stoppen de radiatoren ermee en blijft de vloer doorwarmen tot 20 gr.
Zo iets?
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #11
Ja je snapt het bijna je programmeerd alle knoppen in dezelfde zone tot zo ver oke.
Je kunt per knop instellen welke voeler hij gebruikt, dus voor je radiatoren laat je hem de voeler in de knop gebruiken, die voor de vloerverwarming laat je de kamerthermostaat gebruiken.

en dan kun je regelen per radiator en toch ook op ruimte is de ruimte geheel op temperatuur schakeld de ketel uit, wil je snel bijverwarmen zet je de radiatorknoppen hoger.

als je weet hoe je moet programeren is het simpel en ge bent op de juiste weg.
 

Kasperjan

  • #12
Dank je wel voor je heldere uitleg. Ik ben er nu wel uit. Dit gaat wel lukken. Nu nog even de afweging evohome homematic maken , ik denk dat beide je voorgestelde regeling kunnen maken. Maar dat is denk ik geen discussie voor hier.
Nogmaals bedankt voor jullie bijdrage
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu