ETNA vaatwasser TFI8003ZT met E4 storing

Kvcuijck

 • #1
Beste klussers,

Sinds een jaar of twee ben ik in het bezit van een ETNA vaatwassen type TFI8003ZTUU/E03. Deze wast de vaat tot op de dag van vandaag perfect schoon. Helaas geeft de vaatwasser met enige regelmaat een E4 foutmelding nadat het hele programma gelopen heeft. De vaat is dus wel schoon.
Afgelopen week kwam de foutmelding al eerder in het programma en bleek het bakje waar het vaatwastablet in zit niet eens open te zijn geweest.

Iedere 3 maanden reinig ik de vaatwasser met de soda methode zoals op het forum omschreven. Van enige verstopping lijkt dan ook geen sprake. Rare geluiden tijdens het rondpompen in het programma en afpompen na het programma hoor ik dan ook niet.

Heb gisteren de vaatwasser uitgebouwd en de zijkanten en plaatjes aan voorzijde uitgebouwd. Stiekem hoopte ik op een duidelijk zichtbaar lek waardoor het waterbeveiligingssysteem met het vlottertje de microswitch zou hebben geactiveerd waardoor de E4 foutcode ontstaat. "Helaas" was dat niet het geval, de machine is kurkdroog in de "motorkamer".

Nu zou ik graag weten welke mogelijkheden het apparaat heeft om met de E4 melding te komen. Eén heb ik getest en dat is de microswitch voor de waterbeveiliging onderin de machine. Machine stopt direct en gaat ong. 30 seconden water afvoeren. Daarna piepen met foutcode E4.

Aangezien ik van techniek houd zou ik graag zelf diagnose willen stellen en het probleem oplossen. Helaas weet ik niet van alle onderdelen waarvoor ze dienen en of ze deze E4 foutmelding kunnen genereren.
Ik begrijp dat de waterhoogte in de machine wordt gemeten door pressostaten. Onderstaand twee afbeeldingen van de pressostaten zoals deze in mijn type vaatwasser gemonteerd zijn.

Het valt mij op dat de ene slang een beetje gelig is (geworden?) en de andere nog mooi helder doorzichtig. Kan dit iets te maken hebben met verstopping en het geven van de E4 melding? Waarom zitten er twee pressostaten in? Is dit een soort van backup? Weet iemand wat alle mogelijke detectiefouten zijn voor een E4 melding?

Bij voorbaat dank!

Met vriendelijke groet,

Koen van Cuijck
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Pascalbiana

  • #2
  Bij ETNA is E4 de code voor water lekkage.
  Weet je echt zeker dat je nergens water lekkage hebt?
   

  Kvcuijck

  • #3
  Beste Pascalbiana,

  Er is absoluut geen waterlekkage onder in de machine. Stof en spinnen maken op die plek meer deel uit van de vaatwasser dan vocht ;)  De vlotter staat geheel droog.. en de switch/schakelaar werkt naar behoren.

  Staat E4 alleen voor waterlekkage of kan het ook te maken hebben met waterniveau of druk?

  Groet,

  Koen
   

  S.oldeerbout

  Specialist Keukenapparatuur
  • #4
  Kan best zijn dat de vlotterschakelaar een te hoge ohmse weerstand heeft.
  Ook een los of slecht contact op de besturingsprint kan dit uiteraard veroorzaken.
   

  Pascalbiana

  • #5
  Volgende zou je kunnen proberen.:

  *Wat nog al eens veel gebeurd is dat de afvoer
  van de vaatwasser op een aftakking van de
  shyphon wordt aangesloten.Dan wil het wel eens
  voorkomen dat de slang met een bocht naar beneden
  hangt met als gevolg dat als er een emmer water
  in de gootsteen wordt gegooid dit via de aftakking
  in de vaatwasser terecht kan komen vandaar die melding.
  Slang met een bocht omhoog brengen tot boven de shyphon.

  *Overdruk schakelaar die is blijven hangen.
  volgende keer ff goed een paar keer in
  de afvoerslang blazen.
   

  Kvcuijck

  • #6
  @S.oldeerbout Mocht dat het probleem zijn, dan zou ik ik verwachten dat de vaatwasser direct na inschakeling gaat afpompen en op E4 springt, maar dat is niet het geval (vaatwasser begint volgens mij trouwens altijd met kortstondig afpompen). Kan natuurlijk wel zo gaan als het een onregelmatig terugkerende storing is. Niets lastiger dan zo'n storing oplossen...
  Zal de volgende wasbeurt de schakelaar eens loshalen. Dan kan het in ieder geval niet meer aan de schakelaar zelf liggen lijkt me?

  @Pascalbiana Sifon heeft speciale aftakking voor vaatwasser (huis uit 2001) en deze zit daarboven zo lijkt het. De vaatwasser laat ik meestal 's nachts draaien en dan wordt er zeker geen water in de gootsteen leeggegooid. Kan ik met deze condities de sifon als mogelijke oorzaak wegnemen?

  Overdruk schakelaar die blijft hangen zou kunnen, want dit heb ik niet (kunnen) meten. Neem aan dat je die twee rode pressostaten/drukschakelaars bedoelt? Worden aangesloten op pressostaat vanuit onderkant "opvangbak water" via die twee doorzichtige slangen. Ik neem aan dat je bedoelt dat ik deze ontkoppel bij pressostaat en vanaf daar in de slang blaas. (Dan zou het moeten borrelen in de opvangbak mits daar wat water staat?) Is dat een open verbinding of zit daar nog iets van een vernauwing in? M.a.w. als ik op de slang blaas moet ik dan weinig of toch wel wat weerstand voelen? Deze slang met een compressor doorblazen (zeg 1-2 bar) is wellicht wat overdreven?

  Of bedoel je de afvoerslang voor het vieze water dat door de pomp wordt weggepompt?
   

  S.oldeerbout

  Specialist Keukenapparatuur
  • #7
  De vlotterschakelaar is een verbreekcontact.
  Dus is normaal een gesloten circuit , bij een slecht contact of slechte schakelaar kan deze storing dus elk moment komen.
  Een te hoog ohmse waarde kan de elektronica doen denken dat de vlotter omhoog staat.
   

  Kvcuijck

  • #8
  @S.oldeerbout Heb de vlotterschakelaar doorgemeten en je hebt (uiteraard) helemaal gelijk. Inderdaad een gesloten circuit dat onderbroken wordt door de schakelaar. Probeer al 3 wasbeurten alles door te meten, maar nu springt de vaatwasser steeds niet in storing. (Is geen pijl op te trekken.)

  @Pascalbiana Heb ook de luchtslang naar de pressostaten/niveau schakelaars doorgeblazen. Ging erg gemakkelijk en er zat geen vuil of vettigheid in (helaas).

  Nog even terugkomend op die pressostaten/niveau schakelaars. Zoals op bovenstaande foto uit een eerdere post kun je zien dat er twee gemonteerd zijn in mijn vaatwasser. Degene die het laagst hangt schakelt al bij ongeveer één liter water dat binnen gelaten wordt door het inlaatventiel. Op dat moment wordt het circuit gesloten. Inlaatventiel wordt dan weer gesloten een seconde of 5 later. (Is dit vreemd?)

  De pressostaat/niveau schakelaar welke het hoogst hangt schakelt vrijwel nooit. Deze schakelt alleen als de afvoerpomp inschakelt en water afvoert. Waarschijnlijk wordt de druk op de schakelaar dan groter omdat de afvoerpomp met redelijk wat kracht water door de opvangbak trekt?

  Altijd lastig om een probleem op te lossen als je geen diagnose kunt stellen :( Als er nog iemand ideeën heeft zijn die altijd welkom! :D
   

  S.oldeerbout

  Specialist Keukenapparatuur
  • #9
  In de pressostaten moet je het niet zoeken.
  De één is voor het niveau en de andere is overvul pressostaat.
  Je moet het zoeken in het gesloten circuit met name de vlotterschakelaar en of de stuurelectronica.
   

  Kvcuijck

  • #10
  @S.oldeerbout Ik zal de vlotterschakelaar aan nader onderzoek onderwerpen:) Stuurelektronica onderzoeken zal wat lastiger worden. Vervangen van die "programma schakelaar", zoals ETNA deze noemt in haar tekeningen, zal waarschijnlijk tot een economische "total loss" van de vaatwasser leiden...

  Overigens word ik maandag teruggebeld door ETNA. Hoop er eigenlijk op dat een bepaalde klacht vaak voorkomt en ze mij een hint in de goede richting kunnen geven. Als het 95 van de 100 keer de vlotterschakelaar is, dan neem ik graag het "risico" door deze te vervangen!

  Stiekem hoop ik dat ik dit weekend een meetbare/traceerbare E4 kan opwekken.

  Bedankt voor uw (jullie) hulp zo ver.
   

  Kvcuijck

  • #11
  Vandaag heel netjes opgebeld door ETNA (ATAG/Pelgrim). Volgens hen kan die E4 melding alleen komen door het vlotter schakelaartje of alles wat daarmee samen hangt.
  Wilden uiteraard een monteur sturen, maar het moment dat die beste meneer aanbelt is mijn vaatwasser economisch total loss ;)

  Opties die overblijven (zoals S.oldeerbout al zei):
  - vlotterschakelaar
  - bedrading
  - computer/programmaschakelaar/stuurelektronica

  Probleem is dat de melding de laatste 5-6 wasbeurten niet meer is voorgekomen (vaatwasser staat uitgebouwd voor het aanrecht).

  Ga de vaatwasser toch maar weer inbouwen in de hoop de foutmelding weer te krijgen. Heb inmiddels ook een soort van tijdschema kunnen maken van de stappen die een wasprogramma afwerkt. Wie weet heeft iemand er ooit wat aan:

  00:00 Start programma met afpompen
  00:01 Vullen en spoelen
  00:16 Afpompen + vullen + wassen
  00:43 Afpompen + vullen + wassen
  01:33 Afpompen + vullen + wassen
  01:34 Afpompen + vullen + wassen
  01:57 Spoelen stopt met zoem (verwarmingselement?)
  01:59 Zoem stopt (gebeurt helemaal niets)
  02:19 Afpompen + vullen
  02:33 Afpompen + vullen
  02:35 Afpompen
  02:36 Programma eindigt met 8x piepsignaal

  Mocht ik iets meer te weten komen dan laat ik dat uiteraard weten.
   

  Kvcuijck

  • #12
  Sinds ik de vaatwasser deels gedemonteerd heb, heb ik o.a. de vlotterschakelaar een keer los heb gehad, weer aangesloten en is de storing niet meer terug gekomen.

  Heb dus eigenlijk niets gerepareerd of veranderd, maar wellicht dat ergens wat oxidatie was ontstaan waardoor de computer dacht dat het vlotterschakelaartje in werking was getreden en het circuit onderbroken had.

  Misschien was het lostrekken en weer vastdrukken van de connectors voldoende om het goede contact te herstellen...

  Als het probleem weer terug komt laat ik dat uiteraard weten!

  Tot zover iedereen bedankt voor zijn hulp..

  Koen
   

  Dingest

  • #13
  Hetzelfde probleem gehad met een andere vaatwasser. De code 4 betekent voor verschillende merken hetzelfde.

  Er stond water in, en na afpompen denkt de machine dat er nog steeds water in staat. Ik heb hem enkele dagen met de klep open laten drogen. Na vier dagen "verdween" de melding.

  Dit was mijn oplossing na verschillende forums zoals deze te hebben bekeken.
   

  S.oldeerbout

  Specialist Keukenapparatuur
  • #14
  Code 4 betekend bijna voor alle merken een andere storing.
  Bij Etna meestal waterlekkage in de onderbak
  Het openhouden van de deur een paar dagen is zinloos omdat het water niet sneller opdroogt met geopende deur.
  Tevens wordt de oorzaak niet opgelost.
   

  Dingest

  • #15
  Met een naam als s.oldeerbout ga ik er van uit dat je veel meer kennis hebt dan ik, net als de rest van de mensen hier.
  Ik heb verschillende forums bezocht waarbij de e4 code gepaard ging met de omschrijving in het boekje "lekkage", en de eigenaren aangaven geen lekkage aan te treffen.
  Net als één van deze mensen heb ik de vaatwasser een paar dagen ongemoeid gelaten met de deur open, en het probleem is niet terug gekomen.
  De enige reden dat ik een account op dit en de andere forums heb aangemaakt is om mijn handelswijze en het resultaat te delen opdat anderen er mogelijk baat bij hebben.

  Houd er rekening mee dat ik een idioot ben die hier geen zak van af weet... misschien had ik gewoon geluk.

  Het beste!
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu