Vaatwasser etna vw247zil

Peyke

  • #1
Hallo,

Onze 2.5jr oude vaatwasser EAtna VW 247 ZIL heeft wat vreemde trekjes. In 80% van de wasbeurten (dus niet alle) staat er na gereedkomen van het programma nog water (vies water) in de vaatwasser. Op het laatst wordt dus niet afgepompt. De vaat is gewoon schoon, al droogt het wat minder doordat het water erin blijft staan. Als ik dan bijv. de machine reset door de programma knop 3sec. ingedrukt te houden dan begint hij gewoon zonder probleem af te pompen. Ook wanneer ik bijv. een 15minuten programma selecteer begint deze eerst met afpompen van het oude water en start dan bij dit programma blijft oveigens nooit water achter. De pomp werkt dus en de afvoerslang is ook vrij van blokkades, ik heb de slang in een emmer gehouden en bij afpompen komt er ook een goede stroom water uit, de syfon van de gootsteen is ook vrij. Er komen ook geen piepjes of foutjescodes van de vaatwasser vandaan. Garantie is natuurlijk net verlopen......

Iemand een idee waar ik zou kunnen beginnen?

Dank je.
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #2
Als er iets in de afvoerpomp zit valt dat zowiezo niet onder garantie.
Klepje verwijderen onder de zeef daarachter zit de afvoerpomp waarschijnlijk zit er toch iets in.
Ook kan het zijn dat de afvoerpomp bij warm water niet wil draaien en vastslaat.
 

Peyke

  • #3
Dankje, ik ga kijken :)
 

Peyke

  • #4
Ik kom van binnenuit niet bij het schoepenwiel van de pomp. Zoals bij mijn oude vaatwasser, is iemand bekend met dit type en hoe dit moet. Lijkt mij dat ik deze uit de keuken moet halen en van onder de pomp moet benaderen.
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #5
nee kan ook ingebouwd blijven , metalen plint verwijderen aan de voorzijde.
 
  • Like
Waarderingen: Peyke

Peyke

  • #6
Om geen nieuw topic aan te maken, schop ik deze naar boven.

De afvoerpomp zat niet verstopt, ik heb ook ontdekt dat ieder programma in 90% van de gevallen niet wordt afgemaakt, het achterblijvende water viel natuurlijk op maar ik vermoed dat iets stroom/printplaat gerelateerd moet zijn. De stroomkabel is goed, stopcontact vervangen, via een verlengkabel geprobeerd maar het probleem blijft. Het is ook niet dat hij bijv. Altijd na 1uur stopt het is willekeurig en ik heb ook wel eens gezien dat als de vaatwasser stopt er geen lampjes branden.

Er komt geen enkele foutcode te voorschijn.

Hoe kan ik testen of bijv. de printplaat of misschien een bepaalde sensor stuk is?

Dankje.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Vermoedelijk zit het probleem inderdaad in de printplaat. Op die printplaat bevindt zich een klein IC'tje, dat verantwoordelijk is voor het omlaag transformeren van de spanning vanaf de netspanning. Daartoe wordt de netspanning gelijkgericht, afgevlakt (er onstaat zo een gelijkspanning van ca 325 V). Dan gaat dat IC'tje die spanning in mootjes hakken en stuurt met die 'mootjes-spanning' een trafootje aan op een veel hogere frequentie dan de 50 Hz waarop trafo's normaal hun werk doen,. Daardoor kan het trafo veel kleiner zijn dan normaal, tevens gaat de schakeling veel efficienter om met energie.

Nadeel van dergelijke schakelingen is, dat die IC'tjes eigenlijk veel te klein zijn voor hun taak en al snel te warm worden. Daarom zit er een beveiligingscircuit in, dat het IC uitschakelt bij te hoge temperatuur. Dat circuit zal normaal gesproken nooit aanspreken, tenzij er iets mis is met de schakeling op de printplaat of met het IC zelf. In vrijwel alle gevallen dat het IC dan vervangen werd, was het probleem verholpen en lag het probleem dus in het IC (dat nogal gevoelig is voor spanningspieken op het lichtnet en na veel van die pieken het nog wel eens compleet laat afweten).

Mijn verdenking gaat dus uit naar dat IC, zonder echter te weten welk exact type dat is. Dat zou je kunnen onderzoeken door de printplaat eruit te halen en te zoeken naar een IC met 7 pootjes (meest voorkomend), met typeaanduiding zoals TNY...., LNK... of dergelijke. Het komt echter soms voor dat er een heel ander IC in zit, dat niet die typerende 7 pootjes heeft. Het zou dan handig zijn om een paar foto's van de printplaat te plaatsen, zodat er gekeken kan worden waar het verdachte IC zich bevindt en dat aan te wijzen indien mogelijk.
 
  • Like
Waarderingen: Peyke

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #8
Kan je mij het serienummer geven en het artikelnummer?
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #9
Controleer de aan uit schakelaar
 
  • Like
Waarderingen: Peyke

Peyke

  • #10
Dank voor de reacties, ik zal komende week de printplaat uitbouwen en deze bekijken.

Art.nr 683117/04
Type: inrd41sgif9224i
 

Peyke

  • #11
Nou, probleem was inderdaad de aan/uit schakelaar. In de tijd dat ik de nieuwe nog niet binnen had had ik de 2 kabels doorverbonden en alles werkte perfect.

Nu komt de schakelaar binnen, niet geheel dezelfde want deze is 4 ipv origineel 2 polig maar dat maakt volgens mij weinig uit. Ik monteer hetbding en nu krijg ik niets meer aan de praat . Ik kan geen programma selecteren, ook andere toetsen reageren niet. Ik heb deze code of wat het dan ook is in beeld, iemand een idee?

P.s. het 2e cijfer lijkt nu een 6, het bovenste streepje is ook soms weg, dannis het een NUL of de letter O. Toch vreemd...

16982451070241398457516602930270.jpg
 

Peyke

  • #12
Deze dus.

Overigens kreeg ik zojuist de melding niet en heeft het korste programma gelopen, maar nu dus weer deze melding.

16982483014484841039390421816154.jpg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #13
Het zal wel een of andere foutmelding zijn, maar van moderne Etna apparatuur heb ik geen enkele technische documentatie. Ben namelijk ook geen witgoedtechnicus, maar het is de vraag of die daar wel documentatie van heeft.

De vaatwassers van Etna van pakweg 16 jaar geleden kwamen vaak uit Electrolux of Whirlpool fabrikage. Daarvan had ik wel lijstjes met foutcodes. Tegenwoordig komt dergelijk spul uit andere bronnen. Atag / Etna / Pelgrim werd ca 2007 overgenomen door Gorenje (Slovenië) en die werd in 2018 weer overgenomen door de Chinese fabrikant Hisense. Dus de besturingen die erin zitten komen waarschijnlijk ook óf van Gorenje óf van Hisense.

Geen idee dus wat de code 16n of lbn (of dus de tweede keer 1on of lon) moet betekenen.

Wat wel typerend is, is dat je de tweede keer wel een programma kon draaien en hij daarna weer een foutmelding gaf. Dat zou eventueel op water in de opvangbak onder de normale bodem kunnen duiden. Als er een lekkage in het apparaat is (bijv. omdat er een slang niet goed vast zit), komt er water in die opvangbak en dat zou dan gedetecteerd worden door een vlotter in die bak. Droogt dat water op, dan doet het apparaat het weer even om vervolgens weer te lekken en weer problemen te geven.

Maar dat laatste is maar een wild vermoeden hoor.

Hopelijk weet één van de meer ervaren witgoedmensen op dit forum wat een dergelijke code betekent.
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #14
Draai de stekker eens om in het stopcontact
 

Peyke

  • #15
Goedemorgen, de vaatwasser loopt en doet het normaal nu, ik kan ook weer de div. Programma's selecteren. Ik heb verder niets meer aangepast en vermoed dat er iets van water of vocht in de module die de programma's regelt is gekomen. Hopelijk blijft het nu goed :)

Bdankt voor de reacties
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu