Ervaringen met Li-Ion accuboor/schroef machines

Henkvis

  • #1
Mijn eerste accu van mijn Zwart&Dekker 14,4V NiCd boor/schroefmachine is overleden.
Ik gok dat mijn 2e accu het dus ook niet al te lang meer vol zal houden.
Ik heb jarenlang plezier gehad van dit machientje.

Ik gebruik dit apparaat erg veel en zit er dan ook over na te denken om weer iets goeds terug te kopen en de prijs maakt dan ook niet zoveel meer uit (afschrijving over 8jaar maakt het uiteindelijk niet zo duur).

Heeft er hier al iemand ervaring met Li-Ion machientjes? Is dat echt allemaal zo goed als men het probeert te verkopen of moet ik maar gewoon weer terugvallen op iets van NiMH?

Ben erg benieuwd naar jullie ervaringen.
 

Fiesiekus

  • #2
Je kan, als je 'm zo prettig vindt werken, ook je accu-pack openpeuteren en er nieuwe cellen in plaatsen. Die zijn gewoon te koop en er zitten soldeerlippen aan. Beetje handig met de soldeerbout en voor een krats ben je klaar!
 

Michiel_H

  • #3
Ik heb wel eens een klusje gedaan waarbij ik een tegelijkertijd een Li-Ion en een NiMH machine gebruikte. Dan merk je een gigantisch verschil. De NiMH machine was van mezelf, dus in eerste instantie vond ik de Li-Ion maar niks. Maar eigenlijk zijn het geweldige apparaten. Bij gelijke kracht is de machine vele malen lichter en kleiner. Dat is even wennen, zeker als je tegelijkertijd met twee apparaten werkt.
Als je dus wil investeren in iets echt goeds dan zou ik daarvoor kiezen.
 

Klusklusklus

  • #4
Oude machine weggooien en een deugdelijk merk l-ion kopen.
Werk je veeel langer mee, heeft waarschijnlijk meer kracht, geen geheugeneffect, etc.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Er zijn bedrijven die voor ongeveer de helft van de nieuwprijs betere accu's plaatsen dan er in zaten.


Michiel_H schreef:
Ik heb wel eens een klusje gedaan waarbij ik een tegelijkertijd een Li-Ion en een NiMH machine gebruikte.
Dat zegt niets, verschillende machines met verschillende soorten accu's onderling vergelijken is absoluut geen betrouwbare methode.
 

Michiel_H

  • #6
Een Li-Ion vergelijken met Ni-MH is sowieso eigenlijk zinloos, alleen al als je naar het prijsverschil kijkt.
Henkvis vraagt juist om deze vergelijking te maken...
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Ik heb twee groene schroefmachines, een oudere met Ni-MH en een nieuwe met Li-ion. Schroefkracht merk ik geen verschil in, de Liion is iets lichter in gewicht geloof ik. Vind het wel prettig dat je het apparaat tussentijds kan opladen, maar de Ni-MH had ik twee accu's bij, dus dan kan je ook altijd de ene helemaal opmaken terwijl de andere vol klaar staat. De Ni-MH machine liep de accu langzaam leeg als je hem in de machine liet zitten, dat leeglopen ging steeds sneller, en nu moet ik de accu vlak voor gebruik opladen, anders doet ie helemaal niets. De Ni-MH is ±5 jaar oud, de Li-ion ±1 jaar. De oplader van Li-ion blijft lekker koel tijdens laden, die andere wordt erg heet waardoor te lang achter elkaar laden problemen geeft (vorig weekend gemerkt bij een flinke schroefklus).

De Li-ion bevalt prima, maar dat deed die andere in het begin ook. Ik hoop en ga ervanuit dat de accu het langer uithoudt dan de Ni-MH.

Die tip van nieuwe accu's erin solderen ga ik ook uitproberen. THX!

grtz
Henk
 

Louis Verhagen

  • #8
Ik had het zelfde probleem. Accu's van mijn 14,4 v accuboor werden minder. Ik heb toen een Li-ion gekocht van een duurder merk.

Een van de grootste voordelen vind ik dat ze altijd opgeladen zijn. Ze lopen gewoon niet leeg. Alleen daarom al zou ik het aanbevelen.

Ik ben erg blij met de overstap. Je bent even wat extra geld kwijt, maar zeker het geld waard is mijn menig.

Louis
 

Henkvis

  • #9
Het lijkt dus erop dat Li-ion de strijd gaat winnen.
Ik heb alleen nog niet veel informatie/vertrouwen over de levensduur.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Voor zover nu bekend is de levensduur ongeveer hetzelfde als met andere types, het hangt natuurlijk ook af van het gebruik.
Voor mensen die zo nu en dan een accuboormachine gebruiken is Li-Ion veel te duur, het is echt een machine voor profs.
 

Louis Verhagen

  • #11
De grap is juist dat als je zo nu en dan een accu boor gebruikt het handig is om een Li-Ion accu te hebben. Die van mij heb ik 2 maanden geleden geladen en vandaag even een paar schroefjes moeten vast zetten. Normaal (nicad) eerst ontladen, laden etc... of de schroevendraaier gewoon pakken. Met die Li-Ion gewoon de accu boor pakken en aan de slag.

Louis
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
Dat bedoel ik dus, voor een paar schroeven in 2 manden koop je dus geen dure accuboormachine met Li-Ion, dat kan ook met de hand en met een klein beetje planning de accu voor de tijd even opladen.
 

Coko

  • #13
Een jaar geleden heb ik een nieuwe accu boor gekocht. Het prijsverschil tussen de NiCd en de Ni-MH/Li-Ion vond ik nogal groot. Ik heb toen dus een Ni-Cd machine gekocht van een A merk.
Ik gebruik de machine (hobbymatig) meerdere malen per week en van geheugen verlies heb ik nog niets gemerkt.Ik trek de accu ram leeg, plaats andere accu in zo'n 35 minuten is de accu weer opgeladen.

Overigens boor ik sinds een tijdje grotere gaten in hout met een ouderwetse omslag boor, ik heb een mooi setje spiraalboren op de kop getikt voor een prikkie. Behalve dat ik het handwerk leuk vind gaat het gaat het ook nog eens razend snel en een accu boor heeft nogal moeite om een gat van bv 20 mm in hardhout te boren.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #14
een accu boor heeft nogal moeite om een gat van bv 20 mm in hardhout te boren.
Een machine dient gebruikt te worden waar hij voor ontworpen is.
 

Red

  • #15
Ik heb 2 machines van hetzelfde merk een heel (meer dan 10 jaar) oude 9.6v groene en een paar maanden oude 12V havy duty machine. Die laatste heb ik gekocht (aanbieding) omdat ik met een grote renovatie bezig was en nog heel wat plafonds ed moest installeren en ik het idee had dat de accu's van de oude defect waren (zo leeg). De nieuwe machine is een heavy duty uitvoering en buiten gewoon krachtig en snel, maar eigenlijk overkil voor hobby gebruik.

Maar alles heeft zijn voor en nadelen:
- Een hoog voltage betekend een zwaardere machine in gewicht, heel fijn bij plafonds installeren
- Idem geld voor een hoger amperage en zware uitvoering
- Krachtige machines hebben het grote nadeel dat wanneer je fijner schroef werk hebt (keukenblok installeren) je schroeven dol draait puur vanwege het logge zware mechaniek, hier helpt de koppel begrenzer niet tegen, het hout is al kapot gedraaid voordat de begrenzer aanspreekt.
- Li Ion is leuk, maar een NiMh accu is hartstikke goed en laad ook snel op

Het zware rachel werk heb ik uiteindelijk met de blauwe geboord en geschroefd, maar het schroeven van alle plafond clips voor het merendeel met het groene machientje en vooral met de hand. Het 10 jaar oude machientje met Nicad cellen herleefden weer volledig en ik kon uren achtereen schroeven.


Voor doorsnee hobby gebruik gewoon een kwalitatief goed machientje kopen, echter niet overdreven zwaar. Voor echt zwaar boor werk in steen moet je toch op een klopboor/boorhamer met snoer terug vallen. En als hobbist ga je niet met een 25mm speed boor in hard hout staan boren, 95% van de accu machines kunnen daar niet tegen. Kleinere accu machines lenen zich eigenlijk al niet voor speed boren, het mechaniek kan er niet tegen en het toerental is te laag.
 

Coko

  • #16
Red schreef:
- Krachtige machines hebben het grote nadeel dat wanneer je fijner schroef werk hebt (keukenblok installeren) je schroeven dol draait puur vanwege het logge zware mechaniek, hier helpt de koppel begrenzer niet tegen, het hout is al kapot gedraaid voordat de begrenzer aanspreekt.
Vreemd, ik gebruik de begrenzer op mijn boor (groene japanner 14.4 V en 1.4 Ah) altijd om gipsplaten te monteren, geen probleem werkt perfect gaat zelfs niet door het karton heen.
Red schreef:
Voor echt zwaar boor werk in steen moet je toch op een klopboor/boorhamer met snoer terug vallen..
Klopt als een bus, of je moet geld te veel hebben voor een dure accu klopboor. Lijkt me trouwens wel geweldig om mee te werken!

Red schreef:
En als hobbist ga je niet met een 25mm speed boor in hard hout staan boren, 95% van de accu machines kunnen daar niet tegen. Kleinere accu machines lenen zich eigenlijk al niet voor speed boren, het mechaniek kan er niet tegen en het toerental is te laag.
Ook niet waar, kijk maar eens naar de opgaven van de fabrikanten, tussen de 20 en 50 mm (14.4 V). Bij boren zet je het toerental op hoog en je boort met beleidt. Zeker met een speedboor moet je er voor zorgen dat je de spaanders verwijderd. In tegenstelling tot een houtspiraalboor doet een speedboor dit niet zelf. Tevens heeft een speedboor maar een zeer klein contact opervlak met het materiaal, de centreerpunt en de twee snijpunten daarna loopt de diameter iets af.
Dat de accu liever schroeft dan boort is een ander verhaal, maar om te zeggen dat een beetje accu boor ongeschikt is om grotere gaten in (hard)hout te boren in complete onzin.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #17
Een accuboormachine is niet geschikt om gaten met een speedboor van grotere diameters te boren, de fabrikant geeft de uiterste grenzen aan maar dat wil niet zeggen dat het kan en al helemaal niet in hardhout, een speedboor heeft een hoger toerental nodig dat een accuboor niet kan halen.
Er staat ook bij dat het de maximum capaciteit in hout is, dat er hardhout bij staat heb ik nog niet meegemaakt.

De instelling van de slipkoppeling is afhankelijk van het merk, dat is niet zomaar te vergelijken.
 

Coko

  • #18
Klopt niet helemaal, de fabrikant geeft de veilige grenzen aan.
Maw, de machine kan meer aan maar de fabrikant geeft hier geen garantie op.
uiteraard heeft de fabrikant de machine uitvoerig getest en de uiterste grenzen berekend. Op basis hiervan worden de specs uitgegeven die ver onder het maximaal toelaatbare liggen.
Hoe wil je anders in het geval van mijn machine met een 10 mm schacht een 25 mm gat boren?
Dan kom je al snel uit op speedboren, de handleiding rept niet over speedboren en verschil tussen hard en zachthout wordt niet gemaakt.
Mocht het fout gaan dan sta ik juridisch gezien volledig in mijn recht, zelfs na de garantietermijn. Hout is hout en 25 mm is 25 mm.


Maar de praktijk heeft mij uitgewezen dat dit geen enkel probleem geeft.
 

Red

  • #19
Bij twee profesionele gereedschap winkels heb ik duidelijk vernomen dat molest van de machines niet onder de garantie valt. Wanneer je ooit met een speedboor gewerkt hebt weet je hoe zon ding kan botsen in het hout met een grote kans dat de tandwielen breken. Boren doe je zonder koppelbegrenzer, dus de volle klap komt op het mechaniek. Bij mijn blauwe heavy duty machine zal dat niet snel gebeuren, maar bij het gros van de consument machines zou ik het niet proberen.

Daar komt bij dat het boren met grotere speedboren en (te)lichte accu machines niet ongevaarlijk is. Wanneer zon boor op een onverwacht moment vast slaat, hebben je polsen heel wat te lijden.

Mijn opmerking over zware machines en kleine schroeven maak ik op basis van eigen ervaring met een blauwe duitse heavy duty machine, met schroeven in spaanplaat en vurenhout. Als hobbiest koop je een accu machientje vooral voor het makkelijk schroeven van veel vooral kleinere schroeven. Een ruwbouw constructie werker die met zwaardere balken ed werkt, heeft meer aan een zware accu machine, alleen hoeft een dergelijk type machine niet echt ideaal te zijn voor het lichte 'hobby' werk.

Een minder bekent maar (duur) professioneel zwart/groen duits merk. heeft accu machines met elektronische koppelbegrenzer om sneller te kunnen aanspreken, juist om boven genoemde reden.
 

BeeTeeWee

  • #20
Ik had een verder nog prima werkende accu-schroefboormachine en heb ongeveer een half jaar geleden 1 van mijn beide NiMh accu's laten reviseren bij een gespecialiseerd bedrijfje. Die ene accu was namelijk helemaal "dood", de andere moet ik gewoon vaak opladen, die zie ik nu meer als reserve-accu om toch door te kunnen klussen.

Er zit nu een zwaardere vulling in dan de originele. Voor de helft van de nieuwprijs van een originele, tientjeswerk dus. Je houdt wel gewoon dezelfde lader.

Ik ben er zeeeer tevreden over: hij houdt het uren vol (speedboren wat minder lang), ik heb er gisteravond nog zeker zo'n 300 gipsplaatschroeven mee verwerkt en hij had er toen nog steeds meer zin in dan ikzelf.

Je schijnt de accu ook zelf te kunnen openen en solderen, dan ben je nog goedkoper uit.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu