Ervaring gezocht met vrijdragend plafond

Trudi01

  • #1
Geachte lezer,

Ik heb in verband met dit onderwerp al een privebericht gezonden naar een reactie van een gebruiker. Iemand die zelf een vrijdragend plafond heeft gemonteerd.
Ik ben op zoek naar mensen met ervaring in het plaatsen en resultaten van een vrijdragend plafond. Ik heb veel last van geluidoverlast van mijn bovenburen en wil ook zo'n plafond aanleggen. Via de site Geluidsforum.nl heb ik geen reacties gehad van mensen met ervaring. Nu las ik hier de reactie van iemand in het onderwerp GEluidsoverlast bovenbuurman en ik zou dolgraag hierover met o.a. deze persoon in contact willen komen om hierover te praten. Is dat mogelijk?
Mijn plafond ga ik ook aanpassen, maar het aanpakken hiervan is niet makkelijk en ik twijfel ook over de resultaten ervan. MEde omdat vaak wordt aangegeven dat het aanpakken bij de bron (vloer van de bovenburen) het beste is.

Als ik mijn eigen plafond straks heb gedaan ben ik ook weer graag bereid om dit te delen!

Met vriendelijke groet,

Trudi

p.s. mocht ik niet helemaal met de regels van dit forum meegaan, dan hoor ik dat graag en pas ik mij/het bericht aan.
 

Techno tim

  • #2
Google is op "125 hz"
 

Trudi01

  • #4
Dag Wgb,

Dit komt heel goed overeen. Ik hem m ook gelezen.
Wat mij betreft heb ik wel veel info over hoe dit te doen (niet dat ik dat dan ook gelijk kan!), maar ik wil graag persoonlijk in contact komen met iemand die dit heeft uitgevoerd.......

Overigens is er nog een onderwerp wat hierbij enigszins past:

Geluidsoverlast bovenbuurman

De reactie van Klatsboem, laatste, wekte mijn interesse en die zou ik graag spreken.

Trudi
 

Klatsboem

  • #5
Goedemiddag,

inderdaad heb ik een dergelijk plafond gemaakt in mijn woning.
het bestaande plafond bestond uit een betimmering direct op de bouwkundige balk laag, welke uitgeraggeld was en voorzien van een riet/kalk plafond (klassiek jaren 30 plafond). Doordat mijn bovenbuurvrouw geen isolatie onder haar tegelvloer had en de gehele plafond betimmering direct op haar vloerbalken bevestigd zat had ik erg veel last van loopgeluiden, ook haar tv en radio kon ik bijna letterlijk horen.

Ik had het huis net gekocht en ging alles verbouwen, en woonde nog niet in het huis en heb dus besloten het gehele plafond eruit te slopen... ik kan je vertellen dat dit echt een grote klus is, zeker als je ook in het huis woont (stof ect) hou er rekening mee dat je alle electra in het plafond moet vervangen en dat je het stucwerk van de wanden moet laten aanhelen.

ik zal stap voor stap vertellen wat ik gedaan heb, of het resultaat bij jouw ook goed is is geheel afhankelijke van jouw situatie en ik kan geen uitspraak doen over het eventuele resultaat. het belangrijkste is dat je contact geluid voorkomt, zorg dat je plafond geen contact maakt met de vloer van je boven buren.

Ik heb ben alsvolgt te werk gegaan:

- slopen gehele plafond incl raggels, riet en overige betimmering tot de kale bouwkundige balk laag.
- Monteren houten regel (50x75) op de lange zijdes van de wand (belangrijk dat deze exact waterpas gemonteerd woorden aangezien ze je plafond hoogte bepalen, ik heb ze uitgezet t.m.v. een draailaser welke ik van iemand geleend had).
- Vuren houten balken (maat afhankelijk van de overspanning) op de kopkanten inkepen (ruimte houden voor raggels!)
-Balken h.o.h. 60cm op de wandregel leggen en op de kop fixeren met een schroef
-balken haaks uitraggelen h.o.h. 30cm.
-Tussen de balken een laag glas of steenwol aanbrengen (optioneel hierbovenop nog een laag glas of steenwol, tussen de bouwkundige balken, heb ik wel gedaan).
-Gips of stuc platen aanbrengen haaks op de rachels (IVM geluid is 2 lagen gips/stucplaat het beste), ik heb 1x stucplaat gedaan en het laten stuccen.
- eventueel laten stuccen/afmessen sausen

je zal ongetwijveld vragen hebben, brand maar los!

ik heb hier ook nog foto's van ik zal kijken of ik ze kan vinden.

Met vriendelijke groet, Thijs
 

Trudi01

  • #6
Hai Thijs,

Ten eerste grote opluchting dat ik eindelijk iemand heb gevonden die ook wil delen in de ervaring met het plaatsen van en de effecten van het vrijdragend plafond. Ik ben daar al sinds maart dit jaar naar op zoek.....
Een vrijdragend plafond is zo goed als het minste lek (geluidslek) dat je erin zou hebben, dus ik begrijp ook dat je aangeeft niet te kunnen aangeven/weten wat bij mij het effect zal zijn. Bovendien zal mijn geluids-, woon- en bouwsituatie anders zijn. Maar omdat jij zo duidelijk aangaf veel effect te hebben, terwijl de problematiek hetzelfde lijkt (!), heb ik wel goede hoop.

Mijn maisonnette (1954 bouwjaar) heb ik gekocht in 2009 en toen zijn alle oude riet-en-stucplafonds al vervangen, door isolatie, raggels en gipsplaat. Niet meer gestuckt omdat het geld op was. Tot begin dit jaar weinig last van de vorige bewoner, maar in januari kwamen er nieuwe huurders boven mij met een ander leefpatroon dan ik; ik wil slapen om 23u en zij zijn dan net begonnen met 'leven' om 22u....
De geluiden die doorklinken zijn vooral loopgeluiden, spelende hond, praatgeluid mindere mate, maar alles wat op de vloer gebeurd hoor ik wel. Enige voordeel van deze buren is dat er geen muziekoverlast is...... En grootste probleem is het feit dat zij een ander leefritme hebben dan ik. Anders zou het nog draaglijk zijn.

Hun vloer is laminaat met daaronder een ondervloer (Rood, TNO getest). Eigenlijk een ondervloer voor beton, maar met de juiste ondervloer voor hout (wat dus tussen onze woningen ligt) zou ik andere geluidsproblemen hebben gehad, aldus Stichting Geluidshinder.

Ik ga de oude gipsplaten weghalen en dan kan ik aan de gang met het vrijdragend plafond. Ik heb al rockwool (bouwplaat 201) van 7 cm tussen de vloerbalken zitten, dit laat ik zo. Ik wil wel nog meer opvullen en eventueel op het plafond zelf nog een laag rockwool leggen.

Op het moment ben ik nog bezig met het plaatsen van een nieuwe wand en als deze klaar is, ga ik aan het plafond beginnen. Op dat moment zal ik mogelijk weer vragen hebben. Maar dat wordt sowieso oktober a.s..

Wat mij betreft zou ik graag ook persoonlijk overleggen/bespreken (mijn thuisbasis is R'dam). Is dat een mogelijkheid? Mocht je dat niet willen, even goeie klussers :) hoor dan blijven we gewoon via hier communiceren.

M.vr.gr., Trudi
 

Trudi01

  • #7
Hai Thijs,

Ben je nog beschikbaar voor vragen? Je gaf aan wat foto's te hebben, heb je die nog?

De lengte voor mijn overspanning is 2m70. Welke balken/raggels heb ik dan minimaal nodig voor deze overspanning?
Trudi
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu