Geluidsisolatie plafond - wat te doen met tussenruimte?

Orejas

  • #1
Sinds kort zijn wij de gelukkige eigenaars van een benedenwoning uit 1930. Nu het eerste verlaagd plafond, de piepschuimtegels en het stuc op riet zijn verwijderd kunnen we gaan beginnen met de opbouw van ons nieuwe plafond.

We streven hierbij naar een optimale geluidsisolatie. Boven ons wonen studenten met een actief sociaal leven...

De huidige situatie is als volgt (van boven naar onder) ;
- Ondervloer bovenburen
- Balken (18 cm)
- Rachelwerk


Ons oog is gevallen op een systeem dat wordt bevestigd aan onze wanden, waarmee het contactgeluid zoveel mogelijk beperkt wordt. Dit nieuwe plafond komt tien centimeter onder de balken te hangen. Na plaatsing van de kantlatten aan de wand worden I-profielen gespannen, waaraan een dubbele gipsplaat met daartussen een 2,5 mm dikke spaanplaat wordt gehangen. Hierbovenop willen we graag isovlas of pavaflex (uit ecologische overwegingen) plaatsen.

Mijn speciefieke vraag is nu hoe we om dienen te gaan met de ruimte tussen het nieuwe lagere plafond en de ondervloer van de bovenburen. Tussen het nieuwe plafond en de ondervloer van de bovenburen komt straks een ruimte van ca. 30 cm, waarvan 18 cm wordt 'ingenomen' door de balken en het rachelwerk. Heeft het, gezien het mass-air-mass principe nut om die ruimte voor minstens 80% vol te stoppen met een isolatiemateriaal? Kunnen we het best platen tegen de huidige balken schroeven en de overgebleven ruimte daarboven vullen met isolatiemateriaal? Op dit moment zien we door de bomen het bos niet meer, des te meer daar zoektochten op internet allerlei tegenstrijdige antwoorden lijken te geven.
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #2
Schroef tegen de ragels van het oude plafond een laag gips.
Kit alle naden tegen de muren endergelijke dicht.
Hoef niet precies te gebeuren als het maar goed dicht is.

Zet eventueel de nieuwe electrabuizen tegen de laag gips.
Breng nu volgens voorschrift een zwevend plafond aan.
Doe bij de eerste laag gips net als bij de andere laag de naden van de platen goed dicht, ook tegen de wanden.
breng nu verspringend de twede laag gips aan en zorg er voor dat er geen naden op elkaar zitten.
De ruimte tussen de balken kun je opvullen maar is niet nodig.
 

Orejas

  • #3
Dat is nu precies het antwoord dat ik zocht! Dank! Kan ik uit je antwoord opmaken dat de opvulling van de ruimte tussen de balken te weinig extra nut voor het geld en het werk heeft?
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #4
Ja het enige wat het zal doen is enigsinds het luchtgeluid dempen en hij zal thermisch ook iets doen.
Maar de kosten zullen daar boven uit stijgen.
Beter is het heel veel aandacht aan het nieuwe plafond te besteden.
hier moet je het halen.
Zorg er in ieder geval voor dat je ook aandacht besteed aan de laag gips tegen de oude raggels.
Neem daar bijvoorbeeld 12,5 mm plaatjes voor van 60 cm breed maal 2,4 meter lang.
zorg ervoor dat deze ongeveer 3 mm ruimte tegen de wanden krijgen.
En naadloos tegen elkaar komen.
Dan de naden met een goede kit gaan kitten.
Want dit is je eerste laag MASSA
 

Orejas

  • #5
Wederom hartelijk dank! Dit is precies het duidelijke antwoord dat wij tot nu toe niet vonden en waar we hard op hoopten.

Zijn er zaken/tips waar we extra op moeten letten bij ons nieuwe plafond? Je legt er toch behoorlijk wat nadruk op dat we hier de winst zullen halen?
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #6
De profielen van het plafond contactgeluidsvrij op hangen.
Isolatie goed aanbrengen, niet proppen.
U profielen tegen de wand met een foambandje er tussen.
Goed sluitend werken met het gips.
Zo grootmogelijke stukken gips in het plafond, in de twee lagen afwerking dan.
Acoustisch hoogwaardige isolatie gebruiken.
Geen glaswol maar een dichte minerale wol met een hoge persing.
In de ruimte tussen de plafonds geen grote gaten naar andere ruimte,s.
De ruimte word een klankkast dus het moet niet naar andere ruimte,s kunnen transporteren.
Want omloop en contactgeluiden zijn bijna niet te dempen.
En ook nog even een tip voor de verzekering.
Jou plafond is dan ook 60 tot 80 minuten brandwerend naar de bovenburen dus misschien kan het ook nog wat schelen in de premie.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Het plafond wordt alleen brandwerend als je een brandwerende plaat gebruikt. Normaal gips is hiervoor niet getest.
 

Roman

  • #8
Indien je een verlaagd plafond gaat plaatsen, die aan de muren is bevestigd, dan GEEN laag massa aan de ragels. Massa-veer-massa betekend een laag massa boven, de vloer van de bovenburen, een veer als in wol, een laag mass onder, je verlaagd plafond.
Meer massa plaatsen prima, maar dan aan één van die twee kanten. Meer wol in de spouw is, voor geluidsaborptie, aan te raden. Dat wordt je "veer".

Verdere adviesen zijn al gegeven.
 

Orejas

  • #9
Ha. Dat zijn nu juist precies de berichten die ik elders ook op internet had gevonden en die ik als tegenstrijdig zie.

We gaan namelijk inderdaad een verlaagd plafond aan de wanden bevestigen. De spouw tussen dat nieuwe plafond en de ondervloer van de bovenburen wordt ca. 28 cm. De geldende wijsheid dat wij die voor 80% zouden moeten vullen met een wol, betekent ongeveer 23 cm dik materiaal, over ongeveer 80 m2.
Is dat werkelijk het beste of teveel van het goede?
 

Roman

  • #10
In het kader van geluidsabsorptie: meer wol heeft een groter effect. Een dikkere laag wol zal betere "laag" geluid absorberen, iets waar je met impactgeluid (lopen op de vloer bijvoorbeeld) nogal last van hebt. Dus, meer is beter.

20cm wol absorbeert meer dan prima, dus in jouw geval hoef je niet de hele 30 cm te vullen. Uiteraard kan dit (geluidstechnisch) wel, als je het budget er voor hebt.

Het is tevens aan te raden om tussen de draagbalken, tegen de bovenvloer, extra massa aan te brengen. Bijvoorbeeld met gips. Daar je niet in de bovenvloer mag schroeven zul je dit op een andere manier moeten realiseren. Indien je wilt kan ik daar meer over vertellen. Het is wel een arbeidsintensief werkje.

Hoewel je plafond nu de 'zwakke' schakel is zullen je huidige muren ook invloed hebben op geluidsoverdracht (flankering). Hoe zwaar je je plafond (m-v-m) ook maakt; geluid trilt nog steeds door de muren.

Een verlaagd plafond ontkoppeld het plafond van de bovenvloer. Maar je plafond zit aan de muren vast dus is nog steeds niet geheel ontkoppeld. In dit geval moet je leven met wat wel mogelijk is. En eerder besproken oplossing is dan de juiste. Kortom: doen!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #11
Dit is voor mij heel duidelijk allemaal maar wat ik nog mis is de soort of type glas/steenwol waarmee moet worden gevuld. Ik ken dit product als behoorlijk zwaar van op het dak he. :wink:. Voor een constructie die alleen in de muren wordt ondersteund dus een behoorlijke overspanning krijgt lijkt mij dat nog niet zo eenvoudig.
 

Roman

  • #12
De "reguliere" steen- of galswol, zonder 'harde kant' van 48kg/m3 hiervoor gebruiken :)
Dat betekend voor 20cm wol dus 9,5kg per m2

Je kunt het wol ook in gedeeltes plaatsen, 10cm op de ragels en 10cm op het nieuwe plafond. Zorg iig wel dat er wol op het plafond komt te liggen ivm resonantie beperking (de wol zorgt er voor dat de gipsplaatsen minder lang doortrillen)
 

Orejas

  • #13
Een mogelijk standaardonderdeel van de plafondconstructie is de plaatsing van steenwol, 45 kg/m3. Dit is dan 65 mm dik en wordt tussen de stalen profielen geplaatst. Dit kan door de fabrikant worden meegeleverd.

Wij zullen er waarschijnlijk voor kiezen een ander materiaal dan steenwol te gebruiken, maar dit geeft wel de mogelijkheden aan. Ik zal hoe dan ook nog contact met de fabrikant opnemen om navraag te doen naar mogelijke extra isolatie en gewicht.

Even kijken of ik het goed begrijp. Samenvattend; we plaatsen het nieuwe plafond met isolatiedeken tussen de I-profielen en plaatsen een deken van 10cm op de ragels? We plaatsen geen gipsvezelplaten?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu