EPS parel Isolatie tussen bestaand plafond en dakbeschot?

Erip-eri

  • #1
Ik wil ons huis beter gaan isoleren, een van de grote energie lekken is momenteel de woonkamer.
De woonkamer heeft een oppervlak van 70m2 en zit vast aan een open keuken van 40m2. De hoogte in de keuken is 3m met hierboven een zolder met ge-isoleerde vloer (Steenwol tussen de balken)
Het woonkamer plafond is tussen de 3,50m en 4,50m hoog (2 spitsen) en bevind zich direct onder het pannendak.
Van buiten naar binnen is dit, dankzij verbouwingen, een ratje toe aan materialen en erg slecht geïsoleerd"
- Pannen, (en gedeeltelijke zinken midden op het dak)
- Panlatten,
- 3cm Spaanplaat,
- 20cm lucht tussen de balken.,
- 3cm EPS platen welke slecht liggen en niet goed aansluiten.
- Houten schrootjes
- Gestucte gipsplaten tegen de schrootjes geschroefd.

Het dak en de pannen zijn verder in goede staat, lekt niet en ziet er nog goed uit.

Eerst wilde ik het dak vervangen en Isobouw, Unilin of Unidek platen monteren maar dit is heel duur en heeft veel bijkomende kosten en benodigde werkzaamheden.

Aangezien (via de zolder boven de keuken en de slaapkamer) de ruimte tussen balken, dakbeschot en schrootjes plafond heel goed bereik baar is vroeg ik me af of het geen optie is om deze ruimte met EPS Grafiet parels vol te laten spuiten.
Daar waar de oude EPS platen uit elkaar liggen wordt de ruimte dan opgevuld en in principe krijg je een ongeveer 20cm dikke EPS isolatie laag boven de woonkamer.
De parels zouden verlijmd worden met een watergedragen lijm maar dat zou naar een aantal weken verdampt moeten zin waardoor het min of meer een grote plaat wordt.

Heeft iemand dit al eens ergens zo uitgevoerd?
Zijn er wellicht nadelen waar ik niet aan gedacht heb?

alvast bedankt voor de reacties.

Eric
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Begrijp ik het goed dat er boven de aan te brengen korrels een ruimte zou overblijven van ???? cm.
De lucht boven die ruimte, ik bedoel is er een vorm van ventilatie.
Normaal gezien zou je ergens een damprem moeten hebben tenzij er lucht van buiten boven de korrels kan ventileren.
 

Erip-eri

  • #3
Nee eigenlijk was het plan de ruimte helemaal vol te spuiten dan zou er geen lucht boven die EPS parels zitten. Naar mijn mening krijg je dan een soort ter plekke zelf gemaakte UNIDEK plaat van 20cm. Waarbij de spaanplaat aan de bovenkant 20mm in plaats van 3mm bij de fabrieksplatten is.

De Kamer zelf wordt geventileerd door een centrale balansventilatie, waarom je dan nog tussen het spaanplaat en de schrootjes moet ventileren is me niet helemaal duidelijk.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Je weet, warmte wil van warm naar koud. Verschillende materialen laten meer of minder vocht en warmte door. In een laag die dichter is dan de vorige lagen van de warme zijde blijft het teveel aan vocht dan achter. Is in die zone de temperatuur lager zal dat teveel condenseren.

Een Unidekplaat bestaat uit twee dezelfde lagen spaanplaat. De laag waar je tegen aan kijkt, is mooi afgewerkt en de buitenste laag is groen. Het zou me niet verbazen als die mooie laag dampdichter is als die groene laag.

Bij jouw ligt er gips en schrootjes, deze zijn meer dampopen dan die 20mm spaanplaat. Dus het vocht gaat zich voor de spaanplaat verzamelen.

Een spouw tussen de korrels en de spaanplaat waar lucht van buiten kan ventileren lost het condenseren tegen de spaanplaat op.
Een dampremmende laag voor de korrels is ook een oplossing.
 

Erip-eri

  • #5
Hmm duidelijk.

Dat "van buiten ventileren" is op zich al een probleem (ook in de huidige situatie). De dakrand (60 cm overstekend) is rondom afgetimmerd met Silverpaint (watervaste, afgewerkte berken triplex variant) en gekit en geschilderd. Dit zal niet helemaal dicht zijn maar ventileren doet het daar niet. Ventileren naar buiten. zal het alleen doen bij de nok en tussen de spaanplaten. Aan de binnenkant (zolder in de ruimte ernaast) is de opening nu "dichtgemaakt" met EPS plaat wat er tussen geklemd zit.

Hier een link naar een oude doorsnelde tekening van het huis, waardoor je kan zien wat ik met binnen en buiten bedoel (de woonkamer staat aan de rechterkant op de tekening) : afbeeldingen via klusidee plaatsen - mod

Als ik het goed begrijp is het niet mogelijk, in verband de schuinte van het dak lijkt het me nagenoeg onmogelijk om die parels zodanig in de ruimte te krijgen dat ze egaal het plafond afdekken.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Geef even aan waar je de parels tussen wil laten blazen.
Het platte deel boven de woonkamer zal ook de nodige aandacht vragen. Platdak later onder de dakvloer isoleren is al heel veel over geschreven.
Boven het plafond, onder de schuine daken lopen daar leidingen voor water of CV.
 

Erip-eri

  • #7
Boven de woonkamer is geen plat dak, het zijn 2 spitsen (23 graden) zie ook de tekeing van de balkenlaag en foto die ik hier bijvoeg.

Er zitten geen leidingen wel in beide spitsen een aantal spotjes dus PVC pijp.

De parels kunnen dus van links naar rechts tussen de balken worden geblazen daar waar het stalen "Spant" zit wat van boven naar beneden op de tekening staat.

Maar als ik zelf naar de tekening kijk dan kan dat aan de voor en achterkant van de kamer al niet voor het hele offervlak worden uitgevoerd omdat daar gordingen haaks op de balken zitten.

Eigenlijk dacht ik dat mijn plan beter was dan wat er wordt aangeboden op volgende pagina:

afbeeldingen via klusidee plaatsen en geen commerciele links - mod
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Kan je die fotos niet gewoon op de site zetten. Ik kan deze niet even aanvullen van info.

Ik denk, ik zou. Boven op de vloer van het plafond zou ik een laag loopvaste isolatie leggen. Zo te zien staan daar wat spulletjes opgeslagen. Let op het wordt daar een stuk kouder.
 

Erip-eri

  • #9
Loopvast? Daar kunnen alleen muizen en ander ongedierte lopen, er is geen vloer maar het plafond van de wk zit direct onder het dak.






Even voor de duidelijkheid: op de foto achter het tempex waar je tegen aan kjkt zit de woonkamer. De balken die je boven ziet lopen door in de woonkamer. Dus de ruimte die je niet meer ziet achter het tempex met de pijlen aangegeven dat is de ruimte waar ik de parels wilde spuiten. De ruimte vanwaar ik de foto heb genomen is de zolder. De plaats waar ik sta tijdens het nemen van de foto zie je op het kapplan 2m rechtsonder de bovenste schoorsteen.

De woonkamer is 6m breed, en de "ingangen" zijn 60x20cm Je kan dus door een gat van die grootte niets over een lengte van 6m leggen. (Als dat zou kunnen had ik dat allang gedaan.
Ter aanvulling: ik heb hier offertes liggen voor het vervangen van het dak, dus pannen verwijderen, spaanplaat verwijderen, nieuwe unilin dakplaten met RC van 3,5 nieuwe panlatten en nieuwe pannen. Maar daarvan is de goedkoopste 40.000 Euro dus voor 1500 Euro korreltjes laten spuiten zou heel erg veel goedkoper zijn, als het zou kunnen.

PS: Onder de vloer van de zolder waar ik sta zit wel al isolatie (steenwol). Toen ik het huis kocht 15j geleden zat daar geen vloer dus heb ik er maar direct steenwol laten inleggen.
 

Erip-eri

  • #10
Hier nog een foto van dichtbij, ik heb bij een van de kanalen het tempex weg gehaald zodat je echt in de ruimte kan kijken waar ik de parels wilde spuiten. Onder het tempex dus schrootjes en plafond en boven het spaanplaat zitten de pannen.

 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
Kan het bedrijf die de parels gaat spuiten de ruimte volledig vullen? (dezelfde vraag als je het zelf gaat doen). Geven ze garantie?

Ik heb alle links naar de externe foto's verwijderd. Foto's graag alleen via klusidee plaatsen.

Je hebt één offerte? Vraag er gewoon nog een paar aan. En kies een isolatiewaarde groter dan 3.5. Voor een dak is Rc=6 gebruikelijk nu.
 

Erip-eri

  • #12
Ik heb meerdere offertes, dit was de goedkoopste.

Hogere RC waarde maakt het geheel nog veel duurder, niet alleen omdat de platen zelf duurder zijn maar met name omdat het dak 17cm hoger komt te liggen en daarom ook alle dakgoten en de boei constructie veranderd moet worden De pannen liggen nu optisch verzonken t.o.v. dakgoot. Daarnaast moeten dan 2 grote dakkapellen opnieuw geplaatst worden en de kamers daaronder ook opnieuw afgewerkt. (Dak is 295m2 en de goten/boeien rondom zijn 65m lang, nu al 30cm hoog en steken 60cm over ) Dan mag 6rc dan wel de norm zijn bij is het Economisch niet interessant.

Als ik zelf alleen het materiaal bij aanbieders online koop dan zit ik al op 30.000k. dus dat gaat nooit of te nimmer in de buurt van 2000 komen. Er zijn wel andere redenen waarom het dak vervangen zou kunnen worden maar

Het dak isoleren is ook geen must maar het is een wens.
 

Erip-eri

  • #13
Inmiddels al 8 jaar oud dit topic zie ik. Ik heb in 2018 dit laten uitvoeren met HR++ thermoparels en dit bevalt uitstkend. Berekende Rtot = 4,885 m²K/W voor het dak en dat was 0,9. Het is duidelijk te merken aan het gasverbruik maar ook is er enorme geluidsreductie van buiten merkbaar. De firma die het heeft uitgevoerd was in begin heel sceptisch maar heeft de procedure inmiddels als standaard op hun website staan. Door van bovenaf om de meter eenpan te verwijderen en een 25mm gat te boren waren ze in staat om de gehele ruimte onder het dak te vullen.
 
  • Like
Waarderingen: Nessjin

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #14
Bedankt voor de terugkoppeling :prima:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu