Dakspouw isolatie met eps parels (ca 5cm)

Klaas1983

  • #1
Heeft iemand ervaring met het laten na- isoleren van de dakspouw? (de ruimte tussen dakpannen en dakbeschot)

Ik kan een paar bedrijven vinden die dit verzorgen, maar lees weinig ervaringen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Ik hoor ook weinig hiervan. Ben het buiten nog nooit tegengekomen. Ik ben er zelf niet zo fan van. Je dak wordt er nauwelijks luchtdichter van, dus dat blijft een enorm energielekkage.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Nooit te oud om te leren. Luchtdichter hoe bedoel je dat.
 

CV__

  • #4
Lijkt me een uitermate slecht idee... recept voor rottend dakbeschot.

En die parels moeten dan magisch blijven zitten ofzo?

Hier zitten ze in de spouw, maar bij elk kiertje langs een kozijn komen er af en toe wat los.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Ik dacht, als de Mu waarde, dampdoorlaatbaarheid, van het dakbeschot en de korrels hoger is dan de laag pannen krijg je geen opsluiting van vocht. Het vocht in de warmtestroom kan dan vrij voorbij de pannen naar buiten.
Het spul dat de korrels lijmt na het inblazen is toch een stuk verbeterd.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Ik heb die korrels er al ruim 40 jaar in de spouw zitten, er komt bij mij niets los en het scheelt enorm in energieverbruik.
 

CV__

  • #7
In de spouw is natuurlijk wat anders dan onder de pannen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Dit wordt (verwacht ik) vooral gebruikt bij daken die niet geisoleerd zijn. Die zijn ook niet kierdicht. Kieren zitten er vooral bij de aansluitingen rondom. Die worden nauwelijks door dit vullen afgedicht. En het is de vraag of het spul zelf voldoende luchtdicht is.

Dus dan heb je een laag isolatiemateriaal op een tochtend dak. Maar zoals gezegd heb ik het nog nooit in de praktijk gezien, dus ik hoop dat ik het helemaal mis heb :roll:

Bij het aan de binnenkant isoleren pak je wel de belangrijkste kieren mee. Dat is een groot voordeel.
 

Stimpy3

  • #9
Ik heb ooit eens een offerte gekregen voor dakisolatie (met PUR ipv eps-parels, maar het principe was hetzelfde: isolerend materiaal onder de dakpannen spuiten wat zichzelf dan vastzette op het dakbeschot.)

Hoewel dat best goedkoop was (1800 euro voor een dak van schuin dak van 5x7) heb ik dat uiteindelijk niet gedaan. De belangrijkste reden was dat als je op de standaard manier buitenisolatie aanbrengt (met PIR/XPS platen) je veel hogere R-waardes kunt halen dan op deze manier.

Iets wat ik later veel zwaarder ben gaan laten tellen: alles wat je doet met PUR/gelijmde eps-parels etc die zich vastzetten bemoeilijkt later werk, omdat dat materiaal zich nauwelijks goed compleet en zonder schade laat verwijderen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu