EPS buitengevelisolatie afwerken

Omlbg

 • #1
Op twee plaatsen heb ik buitengevelisolatie aangebracht (EPS). Nu ben ik aan de afwerking gestart en loop ik een beetje vast.

1. Eerste vraag:
Ik heb een klein plat dakje op de eerste verdieping. Aan de ene kant staan daar twee kleine enkelsteense muurtjes (totaal zo'n 8 tot 10 m2), die ik aan de buitenzijde heb geïsoleerd met EPS. Zie foto's en tekening voor een overzicht.

Ik heb niet met een sokkelprofiel gewerkt omdat die alleen per 20 meter verkrijgbaar leken te zijn, alles onder een overstek zit, mij dat een koudebrug leek op te leveren en ik op het hoogste punt maar 2,5 meter hoog zou komen.

Nu had ik in gedachten dat de stucadoor de platen zou kunnen afstucen met buitenstuc. Gisteren bleek dat hij dat niet kan doen omdat ik geen sokkelprofiel heb gebruikt en hij aangeeft dat regenwater achter het stucwerk zal optrekken met alle gevolgen van dien. Mij lijkt dat dat risico verwaarloosbaar, maar goed, hij is de expert en ik wil ook niet dat ik straks opnieuw kan beginnen.

Nu is de vraag: wat nu? Eventueel kan ik op een andere manier afwerken: het is een plat dakje dat niet enorm in het zicht ligt. Ik heb eraan gedacht om de EPS gewoon wit te verven met watergedragen buitenlatex, maar vraag me af hoe houdbaar dat is.

Plat dakje.JPG
IMG_3815.JPG


2. Tweede vraag:
aan de voorkant van dit stuk van het huis zitten grote raampartijen. Die heb ik rondom ook geïsoleerd met 5 cm eps (en erboven - achter het overstek op de foto - met 10 cm). Ook dat kon de stucadoor niet goed stucen gaf hij aan, dus ook daar moet ik een andere oplossing vinden. Wie heeft ideeën?

IMG_3819.JPG
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  Moderator
  • #2
  Nee sorry.

  Enige advies dat ik je kan geven is dat je een volgende keer eerst moet overleggen met de stucadoor. Want het lijkt erop dat je nu wel een idee had, maar door te weinig kennis de verkeerde keuzes in detaillering hebt gemaakt.
   

  Omlbg

  • #3
  Haha, dankje :-) Tot die conclusie was ik zelf inderdaad ook al gekomen (en mijn vrouw vond het ook nogal dom van me), maar goed, nu ben ik de verkeerde weg ingeslagen en moet ik iets. Overigens kon de stucadoor de voorkant niet stucen omdat hij een steiger nodig had daar (en dat gezien de kosten ervan niet in de rede ligt).

  Ik vind het ook prima als het geen stucwerk wordt, ik wil het alleen graag constructief op een juiste manier afwerken.

  Een van de ideeën die ik had: ik laat de dakdekker een strook bitumen tegen de eps plakken (15 cm opstaand of zo). Ik lijm daarna multiplex (5 mm of zo?) op de eps die ik met lak afwerk. Het gedeelte bij de ramen werk ik dan op dezelfde manier af.
   

  Omlbg

  • #4
  Heeft wellicht nog iemand een idee hoe ik dit op kan lossen? Ik ben blij met elke reactie!
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  Moderator
  • #5
  Houten gevelbekleding zul je altijd ventilerend aan moeten brengen.
   

  maartos

  • #6
  eps aan onderzijde los zagen/maken en alsnog een sokkelprofiel plaatsen?
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #7
  Je kan het EPS niet alleen maar schilderen. Het moet eerst gestuct worden. Het is erg verstandig dit uit te besteden.

  Omlbg schreef:
  ik laat de dakdekker een strook bitumen tegen de eps plakken
  Lekker met de gasbrander :mrgreen: :denk:
   

  Kareltje333

  • #8
  Wat dacht je van het volgende:
  - Laat de dakdekker een strook bitumen tegen het eps lijmen.
  - Maak een zaagsnede aan de bovenkant van de strook bitumen.
  - Plaats een afsluitprofiel (zie hier:) met glasweefsel en druipkant in de zaagsnede, zodat de druipkant het bitumen overlapt.
  - Breng versterkingsweefsel en -mortel aan.
  - Laat de zaak afstucen.

  (Afsluitprofiel kun je ook per meter krijgen).

  Ciao, Kai
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu