Ik denk nog vanaf de bouw (1992).Hoe oud is het dubbel glas ongeveer?
Dat zou een mooie oplossing zijn, wat zorgt er dan voor dat het probleem zich niet meer voor doet?Ik gok dat het oude dubbel glas is. HR++ erin en het probleem is weg.
Verwarming op lage stand aanzetten in de slaapkamers?
Duur gokje voor een ruimte die maar voor minder dan de helft wordt gebruikt.Ik gok dat het oude dubbel glas is. HR++ erin en het probleem is weg.
Er is nét dit voorjaar geschilderd, maar desalniettemin begrijp ik dat dit een goede kandidaat is om volgend jaar te vervangen :-).Is het een houten raamkozijn? Dan kun je het glas vervangen bij de volgende schilderbeurt. Nu niet meer aan beginnen, het is veel te koud en vochtig om na het vervangen van het glas nog te kunnen schilderen.
Ja, dat. Door de hogere isolatiewaarde blijft het binnenraam warmer en het buitenraam kouder.
Van horen zeggen zeker. Ik ben nogal van feiten en cijfers.Dubbel glas uit 1992 heeft nog maar 1 waarde en dat is de vuilstort. Dat glas heeft in vergelijking met het huidige dubbel glas geen enkele isolatiewaarde meer.
Grote onzin!Dubbel glas uit 1992 heeft nog maar 1 waarde en dat is de vuilstort
Voldoende ventileren blijft bijna hoofdzaak. Je geeft zelf al aan dat dat goed helpt. Dat betekent lijkt mij ook dat het glas op zich nog altijd goed isoleert. Toen dubbel glas nog niet bestond hadden we bij nachtvorst al snel ijsbloemen = bevroren condens op de ruit. In een wat kleinere kamer met misschien ook nog een dichte deur 's nachts produceer je toch al slapende heel wat vocht. Wij houden de slaapkamer veel koeler en zetten 's nachts zelfs in de winter als het vriest het raam toch op een minimale kiepstand-kier. Verwarming daar zetten we gewoon uit. Die kamer koelt dan af ja (maar wordt dan 's morgens redelijk vlot ook wel weer opgewarmt, bovendien ben je daar de rest van de dag niet of nauwelijks), en het wordt een deken extra in de veel frissere lucht. Maar dan kun je de slaapkamerdeur gewoon dicht houden om te voorkomen dat de rest van het huis teveel afkoelt. Nou ja, het blijft natuurlijk heel persoonlijk welke wat lagere temperatuur je aandurftIk heb gisteren de ventilatieroosters schoongemaakt, en een tochtstrip verwijderd om zo de luchtstroom te bevorderen, en er stond nu geen condens op de ramen.
Het ventilatierooster open is op zich geen hulp tenzij er elders in de woning ook constant lucht wordt weggetrokken en er een doorstroomopening is vanuit de slaapkamer naar de rest van de woning.Wij hebben enorm veel condens op de ramen in onze slaapkamer, met het ventilatierooster open.
Verder verlucht ik de kamer elke dag.
Ja hier heb ik een vraag over. Is het nu wel of niet behulpzaam om 's nachts de kachel aan te houden op bijvoorbeeld 15 graden. In combinatie met een open ventilatierooster? Wel toch, maar het lijkt tegenstrijdig? Dan ververs je wel je lucht van binnen met lucht van buiten, wat ook een hoge luchtvochtigheid heeft. En warme lucht kan meer vocht bevatten, bij mij ontstaat er dan een denkkronkel. Hoe zit het nu ook alweer?Voldoende ventileren blijft bijna hoofdzaak. Je geeft zelf al aan dat dat goed helpt. Dat betekent lijkt mij ook dat het glas op zich nog altijd goed isoleert. Toen dubbel glas nog niet bestond hadden we bij nachtvorst al snel ijsbloemen = bevroren condens op de ruit. In een wat kleinere kamer met misschien ook nog een dichte deur 's nachts produceer je toch al slapende heel wat vocht. Wij houden de slaapkamer veel koeler en zetten 's nachts zelfs in de winter als het vriest het raam toch op een minimale kiepstand-kier. Verwarming daar zetten we gewoon uit. Die kamer koelt dan af ja (maar wordt dan 's morgens redelijk vlot ook wel weer opgewarmt, bovendien ben je daar de rest van de dag niet of nauwelijks), en het wordt een deken extra in de veel frissere lucht. Maar dan kun je de slaapkamerdeur gewoon dicht houden om te voorkomen dat de rest van het huis teveel afkoelt. Nou ja, het blijft natuurlijk heel persoonlijk welke wat lagere temperatuur je aandurft![]()