Enkelsteensgarage: isoleren om vocht buiten te houden

Edwinlipno

  • #21
De lluchtvochtigheid buiten is op dit moment 48% en in de garage 53%.

Hebben jullie hier wat aan?
 

Edwinlipno

  • #22
Henk253 schreef:
Ik zag bij vergroting foto`s dat ook bij het underlayment dakhout schimmel zat.
In het begin van de bouw is er inderdaad schimmel geweest. Dat heeft vlekken veroorzaakt in de plafondbalken/platen. Volgens mij is er nu geen schimmel meer.
 

Chathanky

  • #23
Dit zijn normale waarden.
De temperatuur in de garage is nu ongeveer een tot 2 graden koeler dan buiten?
Heb je nu nog vochtproblemen?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #24
Wat mij opvalt is dat roosters inde muur te laag zitten kijk maar naar beton rand kan zeker wel 7 stenen hoger zodat boven kant word ont lucht.
maak hoger die ventilatie want boven in wil die lucht niet weg word warmer en condenseerd op de muur die koud en nat word.

Ik heb zelf ook mee gemaakt bij andere mensen die hadden ook alles nat in de schuur geen lekkage nieuwe dak dus extra hogere ventilatie roosters in gemaakt en dat je trek gaat creëren deze mensen hebben nu alles droog in de schuur.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #25
Op de foto is goed te zien aan de uittreding van zouten dat de muur vaak en lang nat is, ik vraag me af of het impregneren goed gebeurd is.
Wanneer de muur behoorlijk nat was helpt impregneren ook niet.
 

H@ns

  • #26
Chathanky schreef:
Een muur ademt niet echt bijzonder veel wat ik altijd begrepen heb, dit ligt in de orde van 2% van wat er nodig is aan ventilatie.
Dit gaat niet echt het probleem vormen.
Toch wel want nu ademt de muur 0% naar buiten en krijg je dus op een zeker moment 100% verzadiging. Dat in combinatie met het feit dat er slechts 2% weer uit gaat (per welke tijdseenheid?) naar binnen middels ademen geeft op een zeker moment dus schimmelvorming.

Er moet gewoon heel hard geventileerd worden in die schuur! Ik heb zelf ook dit soort problemen gehad en ventilatie is de enige oplossing.

Je kunt na verhelping van de kwaal ook nog overwegen om er een schimmelwerende verf op te zetten aan de binnenzijde. Dan is het schimmelprobleem verholpen maar moet je dus nog wel zorgen dat het vocht uit je schuur kan. (die zit namelijk nu in je muur, vandaar de redelij normale waarde luchtvochtigheid)
 

Chathanky

  • #27
2% is ongeveer de hoeveelheid lucht die bij normale ventilatie van van binnen naar buiten treedt en vise versa.

Een garage waar geen activiteiten zijn hoeft de ventilatie voor de lucht minimaal te wezen. Enige vochttoename kan komen doordat de vloer vocht in de ruimte verdampt optrekkend vocht in de muren of dor regen die vat op je gevel krijgt waardoor het binnen vochtiger wordt.
Daarbij moet je dak natuurlijk dicht zijn.

Kortstondig kan een garage vochtig worden door weersverandering, als de garagewanden door omstandigheden koud zijn kan door warmere vochtiger ventilatielucht gaan condenseren op je wanden maar dit is van tijdelijke aard.

Door een klein kacheltje te plaatsen kan de ventilatie verder op gang gebracht worden, zeker als zoals hier de roosters boven en onder zitten bevordert dit de trek. (dit effect is te vergelijken met een goede radiatorombouw)

Mijn vermoeden is meer dat het hier gaat om een constuctief probleem en niet om een ventilatieprobleem.
Deze kunnen zijn zoals hiervoor genoemd.
Probleem 1 kan al zijn dat de vloer zonder folie op het zand ligt en dat veel vocht door de vloer de ruimte in gaat.
Aan de muur te zien is er een vorm van uitbloeing, is dit door vocht toename in de muur of indirect doordat het vocht binnen de muur doet verzadigen. Of door dat de dakafwerking niet goed is.

Zo zijn er veel zaken die de oorzaak zouden kunnen hebben.
Een goed gebouwde garage hoeft niet geimpregneert te worden.

Enige wat ik nog niet vernomen heb is of de ts op een nat gebied leeft met een hoog grondwaterniveau, dit kan nadelige invloed hebben als er geen rekening mee gehouden is met de bouw.
 

H@ns

  • #28
De muren zijn zeiknat, het vocht kan er niet uit door de impregneerlaag dus gaat de boel schimmelen, echt veel moeilijker moet je het volgens mij niet maken :?
 

Chathanky

  • #29
Impregneermiddelen maken muren waterafstotend heb ik altijd begrepen.
Regen loopt van de muur af zoals je ziet bij een tentdoek, maar mocht het vochtig worden dan verdampt dit moeiteloos uit de muur.

Met imprgneren sluit je het vocht wat in de muur dan niet op zodat verdampen (uitwazemen) niet het probleem kan zijn.

Wat Jan aangaf dat impregneren niet werkt op een natte muur klopt.
Het impregneermiddel moet in de muur kunnen trekken en dat gaat niet lukken als deze verzadigt is met water.
Impregneren doe je aan de kant waar toetreden van vocht het grootste risico is. Dit is aan de buitenkant waar regen meestal de kans krijgt. De binnenzijde heeft weinig zin, daar is geen directe vochtbelasting.

Ik kan het mis hebben maar je zal toch eerst moeten weten waar het probleem vandaan komt voor je doeltreffende maatregelen treft.
Je kunt het dak wel gaan vernieuwen omdat het mogelijk is dat dat het probleem is maar als het vocht uit de vloer komt ben je niet helemaal goed bezig.

Ik heb een aantal dingen aangegeven die de ts kan bekijken of dit mogelijk zijn probleem is. Met de foto`s zijn deze mogelijke oorzaken niet te zien, of is er iemand die ziet of het dak lekt, of de vloer wel vochtdicht is. Of dat regen de kans krijgt om door de muur te trekken?

Mocht hij dit niet snappen, vragen of aanmerkingen hebben mag hij dit best zelf vragen, daar heeft hij zijn topic toch voor opgezet.
 

Chathanky

  • #30
Zijn je muren nu nog steeds vochtig?
Met deze droge weken moet de muur normaal wel droog zijn als het zou gaan om regen, of lekkage.
 

Edwinlipno

  • #31
De muren zijn nu kurkdroog en warm. Nu (en in zijn algemeenheid zomers) is het niet vochtig in de garage. Het gaat om de winter.
Hoe kan ik vaststellen of er vocht optrekt uit de vloer?
Lekkage vanuit het dak is er volgens mij niet. Dan had ik stromen water of een plaatselijk hele natte muur gezien.

wat bedoelen jullie overigens met 'ts'?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #32
T.S. is topicstarter.
 

H@ns

  • #33
1- hoe oud is het gebouw, ik schat vrij nieuw, jaren '80-'90
2- welke grond heb je daar, veen, klei, zand?
3- bestond het probleem al vóór je besloot te impregneren?
4- is het probleem aan de binnenzijde erger/minder geworden sinds impregneren?
5- heeft de buurman hetzelfde probleem?
6-loopt de vloer van de garage ononderbroken door naar buurman?
 

Edwinlipno

  • #34
1. gebouw is van 2002
2. het is kleigrond
3. juist vanwege het vochtprobleem heb ik in 2004 of zo geimpregneerd
4. het is denk ik wel iets minder geworden
5. mijn buurman niet. Het vochtprobleem zit bij meer garages die op dezelfde windrichting zitten als de mijne. De regen gaat meestal vol op de gevel, nl.
6. Ik geloof wel, maar weet niet meer zeker, dat de vloerplaten geheel doorlopen/gezamenlijk zijn.
 

H@ns

  • #35
Lijkt me duidelijk!:
De regenkant zorgt voor veel vocht in de muur.
Ik ben welliswaar geen expert maar wel ervaringsdeskundige.
Ik zou het alsvolgt aanpakken:

Graaf een "greppel" rond de muur die alle regen vangt. Geef het ondergrondse deel ook een goede impregneerlaag en leg hier een vochtwerend scherm tegen het ondergrondse gedeelte van de muur.
Zorg dat dit ietjes bovengronds uitsteekt.
Je kunt het ook professioneel aan laten pakken en een siliconenband of een loodslab in de muur laten frezen op 3 a 4 lagen van de grond.

Er moet dus een blokkade komen tussen grond en muur (normaalgesproken zorgt het trasraam hiervoor maar ik vermoed dat dit in jouw geval afwezig is. een trasraam is een ondergrondse en deels bovengrondse laag(en) metselwerk van slecht doorlatende steen en watervast cement)

Daarna zou ik de impregneerlaag eens checken, doet deze zijn werk wel? en zo ja; waar blijft het water dat van de muur afloopt?
Als dit recht de grond ingaat komt het natuurlijk via de fundering weer terug. Een drainage rond de muur is dan misschien te overwegen.

In dat geval vul je de "greppel" rond je muur niet met aarde maar met grind, aflopend naar een putje, RWA of andere plek waar het geen schade kan doen.

Verder is ventilatie natuurlijk nog steeds van belang!
 

Fiesiekus

  • #36
Edwinlipno schreef:
De muren zijn nu kurkdroog en warm. Nu (en in zijn algemeenheid zomers) is het niet vochtig in de garage. Het gaat om de winter.
Door schommelingen in wintertemperatuur en -vochtigheid treedt condensatie in de ruimte op. Dit is gedeeltelijk te voorkomen door voldoende te ventileren en te verhelpen door te verwarmen.
 

Chathanky

  • #37
Na dit lijstje te zien:

5: Het vochtprobleem zit bij meer garages die op dezelfde windrichting zitten als de mijne. De regen gaat meestal vol op de gevel, nl.

Dat zou betekenen (als regen de oorzaak is) dat de andere geveldelen van jou garage niet vochtig zijn.

2. het is kleigrond

Bij een windvangende gevel kan er veel water langs de gevel lopen. Als dit water onder het maaiveld niet weg kan en blijft hangen is dit een grote vochtbelasting onder aan je gevel. Probleem kan groter worden als maar een deel van de klei rond de garage is afgegraven en opgevuld is met zand. Je krijgt dan een greppel om je garage die met regen aardig vol gaat lopen. Het water moet wel afgevoert kunnen worden.

De vraag blijft of hier rekening mee gehouden is net als de andere punten zoals de vloer te voorzien van een folie om intrekkend vocht te vermijden.

Als de problemen beginnen herken je dit vaak doordat de problemen van onder beginnen, of na een regenperiode eens een proefgaatje te graven om te zien dat de grond doorweekt is (nu zal deze een stuk droger zijn en heb je dit probleem niet).

Met regen zal de gevel meer in zijn geheel nat worden. nat worden.
Je kunt de muur eens fijn besproeien en kijken of het water van de muur loopt of dat het water de muur in trekt (zuigende werking). Loopt het er van af dan heeft het impregneren zijn werk gedaan en zal de muur geen regenwater opnemen.

Mocht een van deze oorzaken naar voren komen kun je bv. in het aanvulzand een drain pijp om heen graven en aansluiten op de hemelafvoer langs je garage.
Achteraf een folie langs de gevel aanbrengen is mijn inziens nauwelijks goed uitvoerbaar. Ik zie niet hoe je dit waterdicht kan aanbrengen langs de gevel zonder dat het water de kans krijgt om langs de folie te kruipen.
 

Edwinlipno

  • #38
Ik begrijp de oplossing. Het in de muur optrekkend vocht zal zo verminderen. De muur zal denk ik toch altijd wel een beetje nat blijven worden, ondanks de impregnering.
Ik vraag me dan ook af waarom het niet beter zou werken om de vochtproblemen in de garage te verminderen door achter de muur een waterdichte folie aan te brengen, zodat het vocht er aan de buitenzijde weer uit moet.
Dit soort oplossingen aan de buitenzijde worden in dubbelsteens muren toch ook niet aangebracht?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #39
Na een paar jaar zijn de balken in de muur en de dakplaten erboven verrot door het vocht bij gebruik van een folie, het vocht kan nergens meer heen.
Bij spouwmuren liggen de balken op de binnenmuur, die zullen dus niet nat worden.

Ik kom toch nog even terug op mijn opmerking over de kwaliteit van het impregneren een paar antwoorden terug.
Naar mijn mening kunt door opnieuw goed te (laten) impregneren de meeste winst behalen.
Ook de ventilatieopeningen eens goed bekijken of er voldoende lucht doorheen kan stromen.
 

Edwinlipno

  • #40
Het vocht kan toch naar buiten toe als het niet naar binnen kan?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu