Enkelsteense muur isoleren.

Noud

  • #1
Hoi,

Wij zijn van plan om een huis uit 1912 te gaan kopen. Een groot nadeel aan dit huis is dat het opgetrokken is uit enkel steense muren. Graag zouden we de isolatie vergoten en de kans op vocht verkleinen.

- Hoe pakken we dit aan?
- Welk isolatiemateriaal is het beste voor deze klus?
- Is het mogelijk het geheel af te werken met gipsplaten?

Overigens mag er aan de buitenkant van de gevels niets veranderen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Je kan de gevels iig impregneren met een ademend vochtwerend middel.
Dit is kleurloos en trekt in de stenen waardoor er geen vocht van buiten naar binnen komt.
 

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #3
De suggestie van Headhunter is zeker aan te raden, vooral voor op het westen gerichte gevels. Een droge gevel isoleert veel beter dan een natte!

Als je op de bagane grond een betonnen vloer hebt, kun je ook kiezen voor een gasbeton voorzetmuur, zodat je een spouwmuur krijgt. De spouw kun je isoleren met glaswol met een reflecterende coating naar binnen gericht. Hou dan wel enige ruimte tussen gasbeton en reflecterende laag, anders werkt die niet.

Afwerken met gipsplaten op een stevig regelwerk en stucen kan ook prima, de isolatie op dezelfde manier aanbrengen.
In beide gevallen is aan te raden om onder in de oude muur om de paar meter een verticale voeg open te maken om te zorgen voor enige ventilatie van de spouw.

Groeten, Hein
 

BeeTeeWee

  • #4
Wij hebben zelf een huis uit 1890 gekocht, met dezelfde bouw. Wij hebben tussen een houten regelwerk steenwol aangebracht en vervolgens een dampremmende folie (let er op dat je die wel met de goede kant naar buiten aanbrengt) op het regelwerk gezet.

Het geheel is afgewerkt met 12,5mm gipsplaat, met een keurig resultaat. Ook een voorzetwand van gasbeton wordt veel gedaan, maar door de grotere opbouwdikte kwamen wij dan in de problemen rond de ramen etc. Daar moest ik dan een "bak" omheen timmeren en dat vonden we minder fraai.

De buitengevel ga ik tzt waarschijnlijk met een kalkstucmortel glad trekken. In de jaren '60 is daar een sierpleister (soort granol) opgezet, dus de monumentencommissie zal er waarschijnlijk niet zoveel bezwaar tegen hebben als ik dat weer ongedaan wil maken.

En anders impregneer ik de buitengevel gewoon. Maar voorlopig is de buitenboel van later zorg, eerst de boel binnen maar eens bewoonbaar maken... :lol:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Tussen de steenwol en de gipsplaat moet ook dampwerende (=dampdichte) folie worden aangebracht.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu