Enkelsteens muur bijkeuken isoleren

Sonnema

 • #1
Beste klussers,

Ik ben momenteel bezig met de verbouwing van de bijkeuken. Nu loop ik even stuk op de isolatie van de enkelsteens buitenmuur.

Ik heb de oude voorzet wand verwijderd. Dit zag er als volgt uit.

Buitenmuur - 2cm tempex - dampfolie - gips - tegels

Nu wil ik opnieuw een voorzetwand plaatsen voor de isolatie. Nu ben ik niet echt een voorstander van tempex vanwege de lage isolatiewaarde. Dus mijn planning was om glas of steenwol te gebruiken. Echter, nu zit ik met de dikte die de totale muur mag worden. Dit mag max 5 cm worden (ivm een deur). Dit is natuurlijk te weinig om goed te isoleren, maar beter dan niks.

Isolatie mag dus weer max 2 cm worden. Wat kan ik het beste gebruiken? Weer tempex of is er een goed alternatief? Misschien 5 cm glaswol gebruiken en dan wat aandrukken?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • MvanV

  • #2
  Tempex heeft op zich helemaal niet zo'n slechte isolatiewaarde. Per CM is alleen PUR en PIR beter. STeenwol en glaswol zijn slechter per cm, zij het maar een beetje.

  Het wordt alleen steeds minder gebruikt omdat het slecht te vervormen is.

  Aandrukken van glaswol of steenwol verlaagt de isolatiewaarde ervan.

  Het is dan dus beter de tempex te laten zitten. Of eventueel door PIR of PUR te vervangen, maar dat is erg duur voor het niet al te grote verschil.

  Het gebrek aan isolatie in deze constructie is vooral de dunheid.
  Edoch is een volsteensmuur met 2 cm tempex nog altijd ruim 2 keer zo weinig lekkend.
   

  Sonnema

  • #3
  Bedankt MvanV.

  Dan kies ik toch maar weer voor tempex.

  Nog een klein vraagje. Ik heb de oude voorzetwand met tempex verwijderd omdat dit voor een groot deel was gaan rotten (vocht) en het vol met mieren zat. Nu wil ik voorkomen dat dit weer gaat rotten en dat er weer mieren gaan nesten.
  Ik heb alle kieren en naden naar buiten nu gedicht, maar is het ook verstandig om de muren in te smeren met een vocht werend middel? Zo ja, watvoor middel wordt hier doorgaans voor gebruikt? Ik kon namelijk zo snel niks vinden bij de bouwmarkt.
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu