Enkel glas vervangen door dubbel; kunststof "glaslatten"

ASW1

  • #1
Ik heb een dubbel openslaand pvc kozijn/raam gefabriceerd ergens eind jaren 90, het merk zie ik nergens staan. Er zit nog enkel glas in en dit wil ik zelf vervangen door dubbel glas. De dikte is dan natuurlijk een probleem, ik kan die oude kliklijsten eruit wippen en het glas vervangen maar vervolgens heb ik dunnere lijsten nodig.

Ik zoek me het gompes op internet maar nergens kan ik die dingen vinden en ik begrijp niet waarom niet, aangezien het een klusje is dat veelvuldig gedaan zal worden? Hier of daar vind ik wel een beschrijving in de meest algemene bewoordingen en daaruit leid ik af dat er voor veel kozijnen min of meer universele profielen bestaan die meestal wel passen, ik zie ze alleen nergens te koop. Wie weet hoe ik hiermee verder moet? Geld tegenaan smijten en een glaszetter het laten oplossen is uitdrukkelijk niet de bedoeling, het lijkt me een heel simpel klusje maar ik loop vast omdat ik niet vind waar ik die pvc lijsten/latten vandaan moet halen.

Probleem is misschien dat ik niet weet hoe ze heten en het wordt me ook niet duidelijk. Heb al gezocht op lijsten, kliklijsten, profielen, kunststof glaslatten etc. maar uit de google resultaten word ik niet wijzer.
 

ASW1

  • #2
Dit zijn de huidige latten:

 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Ergens op de glaslijst óf in de sponning waar de glaslijst heeft gezeten zal een tekst en een code staan. Pas als je het systeemhuis weet, kun je zoeken naar een partij die eea nog kan leveren. Voor zover ik weet hebben alle systemen tegenwoordig glaslatten met 1 pootje.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #4
Eind de jaren 90 en dan nog enkel glas dat zal destijds al een zeer zeldzame keuze zijn geweest.

ik verwacht niet dat je hier een standaard oplossing voor zal vinden.
je ramen en kozijnen hebben waarschijnlijk een ook niet al te beste rc.

hoeveel smaller moet je nieuwe lat zijn
 

ASW1

  • #5
Het gaat om een later bij de woning getrokken berging. Overal zitten dezelfde kozijnen; in de woning zijn deze uitgevoerd met smallere latten en HR glas. Alleen in de voormalige berging is enkel glas gebruikt met bredere latten in hetzelfde type kozijn.

Hoeveel smaller de lat moet zijn? Idealiter natuurlijk zodat ik er standaard HR glas in kan zetten (5-13-4 zoiets) maar wanneer ik smallere latten kan vinden dan kan ik luchtspouw en glas natuurlijk aanpassen op hoeveel ruimte er overblijft.

Ik heb inmiddels een andere lat eruit getikt waar wel dubbel glas zit en die ziet er zo uit t.o.v. de smallere:


Er zit wel ergens een gele sticker met "I.K.B" maar ik vermoed dat dit de leverancier is en niet de fabrikant/merk. Met google wortd ik ook niet wijzer. Vervanging zal destijds (1996, Amsterdam) een groot project van de woningbouw geweest zijn)


Wat gebeurt er eigenlijk met pvc kozijnen die afgedankt zijn, worden die gerecycled?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Ik denk dat ik weet waar jouw kozijnen vandaan komen. Zie pb.
 

ASW1

  • #7
N.a.v. een pb die ik ontvangen heb van iemand in hetzelfde schuitje nog even een update over hoe dit afgelopen is:

Had een pb gekregen van Walker zie hierboven die me doorverwees naar Sama die het merk inoutic had overgenomen. Zij herkenden inderdaad het profiel en konden nieuwe latten leveren. Dit waren echter niet de latten die ik wilde aangezien ze maar iets van 18mm sponningbreedte op zouden leveren en ik daardoor aan een dunne spouw in het glas vast zou zitten. Daarnaast vroegen ze een absoluut schandalige prijs.
Ik heb uiteindelijk gebruikte aluminium glaslatten met rubbers bij een lokale kozijnnenboer uit de container mogen trekken die min of meer pasten als afwerklijst waarbij ik 24mm overhield. Hierdoor kon ik 4-15-5 glas plaatsen met een betere isolatiewaarde. Het glas heb ik met siliconenkit in het kozijn vastgezet en de glaslatten daarna vastgeplakt. Die zitten er nu puur als afwerking, niet om het glas vast te houden.
Het zit niet zoals het moet, maar het zit wel vast en netjes nu.
Al met al heeft het me veel tijd gekost maar het alternatief was het hele kozijn te vervangen inclusief VVE gezeur, vergunningaanvraag, hoogwerker etc. dus het was het waarschijnlijk toch wel waard.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Bedankt voor de terugkoppeling :prima:
 

Maartox

  • #9
Vgm zijn dit ze
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #10
Reclame maken is hier niet toegestaan...
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu