Elimineren thermostaat Bosch TF30

RobbieR

  • #1
Ik heb de volgende vraag.

We hebben een vloerverwarmsysteem die aangestuurd word door de Watt RF master-ontvanger 6 zones. In de woonkamer staat een Watt Milux RF programmeerbare thermostaat. Deze stuurt 2 zones aan. De overige zone's zijn voor andere kamers (deze verwarmen alleen als de kamerthermostaat aan is).
Hiernaast hebben wij in de woonkamer een Bosch thermostaat type TF30 die stuurt de 12 jaar oude Bosch CV ketel aan type 42 HRS Top. Van de TF30 wordt alleen de temperatuur en het dag-nacht programma van de thermostaat gebruikt en niet de weersafhankelijke regeling.
Het probleem is dat de vloerverwarming in de kamer aangaat zonder dat de CV-ketel brand, dit omdat de gemeten temperatuur tussen beide thermostaten niet gelijk is maar ook doordat het verschil in aan en uitschakelen anders ligt. Ik denk dat dit een bekend verschijnsel is.
In mijn gedachte zou het zo moeten zijn dat wanneer één van de ruimten een warmtebehoefte heeft de CV pas aan gaat. Nu is er op de RF master een contact dat wordt bedient wanneer een groep wordt bekrachtigd. Hiermee wil ik de CV aan/uit zetten. Iedere kamerthermostaat die dan de RF-master bedient zorgt er dan voor dat de CV gaat branden.
Mijn vraag is:
Wanneer ik de TF30 en de bijbehorende OMT1 verwijder blijft de ketel dan nog steeds moduleren? Bedankt. Rob
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
De installatiehandleiding van de OTM1 vermeldt alleen dat je de module in de ketel moet plaatsen en de stekker aansluiten, niet dat er systeeminstellingen hoeven te worden veranderd. Dus je zou hem ook zo weer los kunnen halen lijkt mij.

In mijn vorige huis zat een iets ouder model van deze ketel die moduleerde op basis van het verschil tussen aanvoer en retourtemperatuur. Dat zou deze ook moeten doen als je de OTM1 los haalt. Maar omdat je een aan/uit thermostaat ingang gebruikt kun je niet moduleren op basis van de kamertemperatuur wat met een OpenTherm thermostaat wel kan.
 

RobbieR

  • #3
Bedankt voor uw antwoord, ga er mee aan de slag. Ik vond nog op internet nog een folder met de volgende info waaruit volgens mij blijkt dat deze TF30 niet modulerend is, of is OpenTherm standaard modulerend?
REGELAPPARATUUR i.c.m. Bosch 26 HRC, Bosch 30 HRC, Bosch 35 HRC en de Bosch 42 HRC CW5 turbo
Modulerende ruimteregelaars TR 21, TR 100, TR 200, TR 220
Weersafhankelijke regeling TA 250, TA 270, TA 300, TA 211E, TW2 , DT1, DT2
OpenTherm-regelaar TF 30

gevonden op http://www.cvmat.nl/shop/1159117378_0.pdf
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #4
OpenTherm is standaard modulerend, via een dataverbinding worden temperaturen en instellingen digitaal uitgewisseld. De ruimteregelaars zoals de TR21 werken ook modulerend maar zijn eenvoudiger. Er zit elektronica in die met een spanning van 0 tot 10 Volt richting de ketel aangeeft dat die tussen de 0 en 100% vermogen moet leveren.
 

RobbieR

  • #5
Dat is dan duidelijk. Ik hoop eigenlijk dat ik dan niet veel meer gas ga gebruiken wanneer ik alleen maar aan en uit ga schakelen, ook al is de ketel modulerend.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #6
De ketel zal sowieso netjes moduleren op basis van delta t hier ga je niets aan veranderen op welke manier je het toestel ook het commando geeft om te gaan verwarmen.
Ik snap niet waarom iedereen altijd denkt als je een ketel aan uit schakelt het toestel niet meer zal moduleren.
 

RobbieR

  • #7
Bedankt voor alle uitleg. Ik heb de TF30 afgekoppeld en de CV op aan-uit gezet via de Watts RF master ontvanger. Alle kamers worden nu verwarmd onafhankelijk van de temperatuur in de woonkamer.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #8
No nog een Elfstedenwinter om te kijken of het optimaal werkt zo :prima:
 

RobbieR

  • #9
Die zal zeker welkom zijn. Lekker bij een warme kachel met warme chocolademelk met slagroom :)
 

RobbieR

  • #10
Toch nog even een vraag. Ik ben er nu op aan het letten maar de Bosch CV ketel type 42 HRS Top slaat redelijk vaak aan. Vanaf 29 tot 44 graden. Op een gegeven moment was de ketel aan het opwarmen waarna de temp op 44 bleef hangen. Daarna schakelde de kamerthermostaat uit waarna de temp doorliep tot 73 graden. De kachel was ook even flink aan het branden. Daarna zakte die weer tot 29 graden. Wat kan hier de oorzaak van zijn?
Kan dit te maken hebben met het warme water circuit? Er werd geen warm water gebruikt en volgens mij zit er ook geen voorraadvat in.
Ik probeer te doorgronden wat de consequentie is van het weghalen van de Bosch TF30 regeling.
Uiteindelijk wil ik alles op een WATT systeem krijgen, ook de radiatoren op de bovenverdieping. Maar ook die genereren natuurlijk ook alleen een aan/uit signaal.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #11
Je kunt één of twee radiatoren op de bovenverdieping helemaal open zetten en kijken of dit fenomeen zich nog voordoet. Wat er mogelijk gebeurt is dat de Watts regeling alle zones dicht zet omdat het daar warm genoeg is, en tegelijkertijd de CV ketel uitschakelt. Omdat de zones dan dicht staan kan de CV ketel de warmte niet meer kwijt en zie je even de temperatuur oplopen.

Eén of enkele radiatoren open laten of een bypass ventiel op het einde van de lus kunnen hier tegen helpen.

Wat je ook kunt proberen is de ECO stand aan te schakelen door de ECO toets vast te houden tot het lampje brandt. Als in ECO stand het probleem is opgelost komt die korte opwarming door tapwater opwarming.
 

RobbieR

  • #12
Bedankt, weer wat wijzer. Best lastig als je probeert te begrijpen wat er zich afspeelt in de ketel in samenspel met de thermostaten.
Ik begrijp, als ik naar de CV kijk dat die het water tussen de 29 en 44 graden houdt. Is dat fenomeen ook nog te stoppen. Idee is bijvoorbeeld om de CV op een tijdklok te zetten en tussen 24 en 6 uur uit te zetten of zijn er nog wat geavanceerdere methoden. We gebruiken zelf alleen warm water om te douchen en dat doen we niet 's nachts. Kamer koelt ook niet zover af. Vraag is alleen of het veel gas bespaard.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #13
Dat kost mogelijk meer gas dan het bespaart. Een CV ketel die af en toe wat op een lage temperatuur pruttelt werkt veel efficiënter dan een ketel die s morgens vroeg vol gas moet blazen om een s nachts afgekoeld huis weer op temperatuur te krijgen.
 

RobbieR

  • #14
Oke bedankt, ik weet dat dit een discussiepunt is, zelfs met mijn vrouw :cry:. Maar wij verwarmen alleen de woonkamer en de temperatuur in de woonkamer bereikt niet de 15.5 graden waarop de nachttemperatuur staat ingesteld dus was mijn conclusie het op temperatuur houden van het ketelwater is onnodig. Ik ga het gewoon nog eens meten aan de gasstand. Bedankt allemaal voor de suggesties en uitleg.:prima:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu