Elektrische vloerverwarming defect

Gamma 129935

 • #1
Hallo,

Wij hebben een elektrische vloerverwarming in de woonkamer, gang en keuken. Op 2 Mei j.l. Hadden wij enorme water lekkage van de bovenburen. Onze woning hebben we al 13 jaar en de vorige bewoner woonde er ook ruim 20 jaar in, deze bewoner heeft ook de vloerverwarming gelegd.
Nu is een expert geweest en die beweerd dat het zeer vreemd is dat onze vloerverwarming na de lekkage nog kleine delen verwarmd. Hij gaf aan of het gaat gelijk geheel kapot of niet.

Mijn vraag is kan het dat er met een lekkage grote delen van de elektrische vloerverwarming kapot gaat, bij ons is dat nml het geval.
Wij weten niet hoe de vloerverwarming ruim 30 a 40 jaar is gelegd. En hoe de isolatie toen was, vergeleken wat nu allemaal op de markt is te koop.

Het enige wat wij weten is dat onze vloerverwarming het optimaal deed, weinig opstart verwerking nodig had en nu defect is.

Iemand een verklaring hiervoor tegen de mening van de expert?

Alvast dank.

Ps wij hebben plaveizen thuis.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Degooijer

  Specialist Vloerverwarming
  • #2
  Een elektrische vloerverwarming kan op diverse manieren zijn gelegd. Wanneer het in gedeelten is gelegd (en u dus waarschijnlijk meerdere thermostaten heeft om de verwarming te regelen) kan het zijn dat een deel nog wel werkt.
  Als de vloerverwarming in één ruimte is opgebouwd uit meerdere kabels (of matten), dan kan het ook zijn, dat een deel wel en een deel niet werkt.
  Wanneer het 1 kabel (of mat) is, kan het niet zo zijn, dat een deel wel en een deel niet werkt.

  Lijkt mij trouwens vreemd, dat een vloerverwarming die ingebed is in de vloer defect kan gaan door waterschade: de verwarmingskabels zijn waterdicht.

  Het kan ook zo zijn, dat een thermostaat of regeling defect is geraakt.
  Het is dus wel degelijk zaak om alles goed uit te zoeken:
  - welke gedeelten doen het nog wel (en worden deze apart geschakeld)
  - welke gedeelten doen het niet (en worden deze apart geschakeld)

  Een eenduidig antwoord op je vraag is eigenlijk niet te geven.
  Heb wel vaker meegemaakt dat een "expert" niet alle mogelijkheden had onderzocht en al snel met een conclusie kwam.
  Wanneer de expert heeft geconcludeerd heeft dat de vloerverwarming kapot is, zou ik me niet zo druk maken, dan wordt het toch verzekeringswerk en zal m.i. de hele vloerverwarming (incl. de plavuizen) vervangen moeten worden.
  Een deel vervangen is praktisch onmogelijk, want dat zou ook behoorlijke gevolgen hebben voor de tegelvloer, zeker wanneer je niet weet hoe de verwarming is gelegd.
   

  Gamma 129935

  • #3
  Bedankt voor je bericht.

  Wij zijn niet zo thuis hierin, daarom vraag ik advies. Wij hebben niet een thermostaat hoor, alleen 2 aan en uit knopen thats it. 1 in de gang en 1 in de woonkamer. Ik heb een timmerman laten komen om het te beoordelen, die gaf ook aan dat we niet weten hoe de elektrische vloerverwarming gelegd is door de vorige bewoner.
  Ik heb e.e.a. gelezen over elektrische vloerverwarming voor 15 a 20 jaar geleden, toen werd er niet zo goed gewerkt met isolatie.
  U zegt wel hetzelfde als de expert dat de vloerverwarming bestand is tegen vocht, maar we hadden vorig jaar op dezelfde plek ook enorme waterlekkage 16 0ktober 2019 maar de vloerverwarming deed het nog gewoon. Met de laatste lekkage ruim 10 liter water is onze vloerverwarming defect.

  Dat u zegt het is verzekeringswerk, dat is het nou juist, de expert geeft aan dat het niet door de lekkage komt, maar is echt wel zo. Wij gaan een contra expert nemen. Onze keuken zijn er maar 2 kleine gedeeltes die het nog doen de gang doet het helemaal niet en in de woonkamer ook maar 4 kleine gedeeltes.

  Het belangrijkste is dat wij geen weet hebben wat er onder onze plaveizen zit en hoe de vloerverwarming gelegd is door de vorige bewoner, dat zullen we alleen maar weten als de vloer opengebroken wordt.

  Alvast bedankt
   

  Degooijer

  Specialist Vloerverwarming
  • #4
  Een timmerman..........tja: sorry hoor, zonder afbreuk te doen aan het vakmanschap van de timmerman, maar dat is toch echt niet de juiste persoon om e.e.a. te laten beoordelen.
  Wanneer er geen thermostaten zijn, maar alleen aan/uit-knoppen, zou mijn advies zijn om die vloerverwarming + plavuizen vloer te laten vervangen. Een elektrische vloerverwarming zonder thermostaat is wel een heel vreemd geval (en kost u waarschijnlijk te veel aan energie)
  Gedeeltes wel en gedeeltes niet lijkt mij echt praktisch onmogelijk wanneer het één kabel is: die is defect of niet, maar half......dat is m.i. niet mogelijk.
  Het zou wel kunnen indien er meerdere kabels in de vloer zijn verwerkt.

  Laat eerst eens uitzoeken hoe het zit met de regeling en haal er iemand bij die de kabels op werking kan doormeten.
   
  Laatst bewerkt:

  Gamma 129935

  • #5
  Bedankt. Gelijk heb je. Er is wel iemand van lecdectetie centrum geweest vanuit de VVE en die gaf aan dat de stoppen zijn gesprongen. De timmerman die langs kwam legt ook vloerverwarmingen zei hij.
  Ik denk echt wel dat er dan meerdere kabels zijn aangelegd, want hoe is het mogelijk dat onze vloerverwarmingen het optimaal deed en na de lekkage bijna tot niet meer.
  Het is gewoon een raadsel om er echt achter te komen moet de vloer er gewoon uit. Nu sugereert een ieder anders, meten is weten.

  Erg bedankt nog.

  Gr
   

  Degooijer

  Specialist Vloerverwarming
  • #6
  Ik denk toch dat je met de ingeschakelde personen weinig verder komt:

  - een "lekdetectie centrum" dat niet verder komt dan de opmerking dat "de stoppen zijn gesprongen"
  - en een timmerman die ook vloerverwarmingen aanlegt (iemand die overal verstand van heeft zou ik sowieso wantrouwen!!).

  De conclusie is juist dat er meerdere kabels zijn gebruikt: dat is (deels) op te sporen door te meten.
  Ik vermoed, dat je het echt meer moet laten zoeken in de regeling en dan meteen die aan/uit regeling maar moet laten vervangen door een thermostaat met vloersensor. En nu maar hopen dat je tegen de juiste vakman aan loopt, die het stap voor stap kan onderzoeken en doormeten
   

  Gamma 129935

  • #7
  Je hebt helemaal gelijk. Bedankt
   

  The headhunter

  Specialist Elektra
  • #8
  Zoek eens naar een lasbox want meerdere kringen op 1 bediening moeten ergens een koppeling op elkaar hebben.
  Laat dat nu ook de plaats zijn waar het makkelijkste water bij de aansluitingen kunnen komen om de zekeringen te doen springen.

  Verwarming bedienen met een schakelaar is wel heel primitief.
   

  Gamma 129935

  • #9
  Bedankt voor je reactie. Dat een schakelaar niet zo een best idee is, kan, wij hebben zo onze woning gekocht gaan we snel veranderen. Bedankt
   

  Gamma 129935

  • #10
  Hallo.

  Wij hebben 1 schakelaar in de gang, en een stekker voor in de woonkamer. 3 maanden geleden kregen we dus enorme lekkage vanuit de keuken op de vloer. Nu zegt een expert dat het raar is dat er na 3 maanden geen kortsluiting is na het aanzetten van de schakelaar en de stekker in doen.

  Klopt dat? Want ja onze vloerverwarmingen is nog steeds defect en bij sommigen delen doet het bij een paar plaveizen wel nog een beetje.

  Raar toch allemaal.
   

  Degooijer

  Specialist Vloerverwarming
  • #11
  een "lekdetectie centrum" dat niet verder komt dan de opmerking dat "de stoppen zijn gesprongen"
  - en een timmerman die ook vloerverwarmingen aanlegt
  - een "expert" die zegt dat er geen kortsluiting is.
  Het rijtje "deskundigen" groeit......
  En de factuurtjes van al die gasten zullen wel komen.
   

  Gamma 129935

  • #12
  Helemaal mee eens, en wij worden van het ene kastje naar het muurtje verzonden en telkens achter de feiten aan. Daarom dacht ik, zet mijn vragen hierop krijg ik meer kennis. We moeten zelf een bedrijf inschakelen voor de vloerverwarming te checken en ook zelf betalen.
   

  The headhunter

  Specialist Elektra
  • #13
  Na 3 maand is de vloer wel droog.

  Je kan dmv warmte beeld camera zien waar de werkende delen lopen, met een beetje geluk ook waar alles bij elkaar zit.

  Maar dan nog, sturing met stekker en schakelaar, dat is nu niet echt een regeling te noemen. En is er een stuk beschadigd dan zal je de vloer er toch uit moeten halen herstel is soms mogelijk maar bij zo'n oud systeem moet je dat niet eens willen.

  Mijn inziens is het volledig renoveren en opnieuw opbouwen met de juiste materialen en regelingen verstandiger.

  Ik ben er ook niet van overtuigt dat water de oorzaak is, plavuizen zijn doorgaans zo goed als waterdicht, de verwarming zelf ook.
   

  Gamma 129935

  • #14
  Bedankt weer, wordt steeds wijzer. Tof
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu