Elektrische verwarming verenigingsgebouw

KlusRob

  • #1
Beste klussers,

Voor een nieuw te bouwen verenigingsgebouw heb ik wat vragen over de verwarming ervan.
Er is geen gas aanwezig, dus het zal elektrisch moeten.

Het gebouwtje zal worden gebouwd in houtskelet, uiteraard geisoleerd. Er is een berging voor gereedschap, die vorstvrij moet blijven. En een toilet en kantine (30 m2) waar het meer behaagelijk warm gestookt moet kunnen worden, maar standaard maar een graad of 10-15 hoeft te zijn omdat het onregelmatig gebruikt wordt.
In het toilet en de kantine komt beiden een tegelvloer, in de berging een zandcement smeervloer.

Zouden jullie mee willen denken wat we het beste kunnen doen qua verwarming.
- Vloerverwarming, maar dan is het niet even snel op te warmen als er toch iemand gebruik van maakt?
- Losstaande elektrische kacheltjes, al dan niet oliegevuld? Dit is niet heel energiezuinig en moeilijk in te regelen lijkt me?
- IR-panelen. Heb ik zelf totaal geen ervaring mee, werkt dat puur met stralingswarmte richting je lichaam of verwarmt dat de ruimte op zich ook?
- Andere mogelijkheden?

De temperatuur moet door iedereen tijdelijk omhooggeschroefd kunnen worden, maar wat zijn de mogelijkheden om hier een beveiliging in te bouwen voor als iemand vergeet de temperatuur weer omlaag te zetten na vertrek, dat de temperatuur bijvoorbeeld iedere avond om x uur teruggezet wordt naar 15 graden, maar dan zo dat dit laatste geregeld wordt op een plek die achter slot kan (en dus niet anders ingesteld door onbevoegden :mrgreen: ) en die dus de thermostaat in de kantine kan overrulen?

Bedankt voor het meedenken!

Rob
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Voor kleine ruimtes met korte verblijfsduur is een Ir panneeltje erg fijn, en het kan ook de ruimte verwarmen, de straling verwarmt het aangestelde object, dat object geeft de warmte af aan de ruimte.

Je kan dmv een warmtepomp vrf systeem ook de lucht verwarmen.
Lucht verwarming is snel, zeker bij een lichte bouwvorm.

Er zijn meerdere mogelijkheden om de ruimte thermostaten te resetten naar een ander setpoint, sommige systemen hebben een vergrendelbaar programma, je geeft dan bv. Een vaste terugschakeltijd in, en de gebruiker kan gewoon de temperatuur weer verstellen
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Pelletkachel?
 

KlusRob

  • #4
@Headhunter, bedankt voor je input. Dus een IR-paneel werkt goed om een ruimte ook aangenaam te krijgen en vooral vorstvrij, ook al is deze ruimte verder nagenoeg leeg (5 x 6 mtr met enkel een paar tafels en stoelen erin)?
Thermostaat zal ik me eens over laten informeren bij de plaatselijke warmte installateur.
Warmtepomp is op zich een mooi eneriezuinig systeem, maar gaat 'm qua aanlegkosten niet worden vrees ik. Is voor een vereniging en moet dus toch redelijk low-budget worden gebouwd. En dan steken we het geld liever in betere isolatie.

@Walker. Pelletkachel is geen optie, omdat er niet standaard iemand op het verenigingsterrein aanwezig is, en niet iedereen van de vereniging geschikt is om 'm te vullen (zal ik het maar zo zeggen :mrgreen: ). Plus dat binnen de vereniging ook enkele leden ook longproblemen hebben dus het me niet in dank zullen afnemen als ik met het voorstel van een semihoutgestookte verwarming kom :cool: .
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Bij een Ir panneeltje zal de ruimte temperatuur laag kunnen zijn, zodra je het panneeltje aanzet voelt het direct behaaglijk zelfs als de ruimte feitelijk maar 17 graden is.

Zeker is een ruimte vorstvrij te houden met panneeltjes.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Een warmtepomp(airco) hoeft niet heel duur te zijn voor zo,'n kleine ruimte.

Laat het eens uitrekenen, ik denk dat het je nog best meevalt.
En je bespaard op gebruikskosten, en dat is voor vele jaren prettig.

Voor 1000 euro ben je al best een eind schat ik zo.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #7
IR panelen + een PIR thermostaat. Ga bij het vermogen uit van ca 100 Watt per te verwarmen M2 en verdeel dat over de beschikbare IR panelen.
PIR thermostaat reageert op aanwezigheid: zodra en bijv.1 uur geen bewegingen meer geconstateerd worden, schakelt alles uit. Daarmee voorkom je dat er onnodig energie verbruikt wordt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu