Elektrische garagedeur rolt niet door

Robbie's

  • #1
In ons nieuwe huis soms een probleem met het sluiten vd Crawford garage deur. Ik druk op de knop om de deur te sluiten. Op het moment dat het eerste gedeelte van de deur bovenin de bocht in gaat hapert het systeem en gaat de deur weer terug.

Ik probeer op het Internet te vinden hoe onderhoud uit te voeren op een Crawford elektrische garagedeur. Wellicht dat ik bepaalde onderdelen schoon moet maken en/of smeren?. Anders maar een bedrijf laten komen om het probleem op te lossen.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Geleiders ontvetten en schoonmaken en daarna smeren incl de rollen met spray.
 

Robbie's

  • #3
Bedankt Rola. Met geleiders bedoel je de stalen constructie waar de rollen in rollen? Welke spray gebruik ik hier voor ? W..40 ?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Pfte spray
 

Robbie's

  • #5
Ok. W. 40 droogsmeerspray met PTFE ga ik morgen kopen. Geleiders en al het vuil zal ik eerst verwijderen en daarna insprayen. Bedankt.
 

Robbie's

  • #6
Insprayen van alle draaiende delen met PTFE heeft niet geholpen. Het typische is:

1. Als garagedeur naar beneden is en je afstandbediening of knop gebruikt gaat de deur gelijk omhoog. Geen enkel probleem.
2. Als je daarna de garagedeur weer dicht wilt doen hoor je dat hij inbeweging wil komen rolt klein stukje tot bocht naar beneden en er gebeurd niets.
3. De ontvanger (1 of andere grote box tegen plafond begint te knipperen)
4. Je kunt op de afstands bediening klikken maar roldeur beweegt een beetje en gaat weer terug
5. Sensor garagedeur bljjft knipperen op plafond
6. Wacht je 10 minuten en druk dan op de afstandsbediening dan gaat de rolluik wel gewoon dicht

Voor mij vooralsnog een raadsel wat het probleem is.
 

Ijssel87

  • #7
Kan het zijn dat het horizontale gedeelte om de 1 of andere reden niet helemaal goed hangt? Waardoor de bocht te scherp is? Bij mijn deur hielp het om het horizontale gedeelte een fractie hoger te hangen aan het uiteinde waardoor de deur minder gring wringen in de overgang van de bocht naar de horizontale rails.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
De deur valt in beveiliging.
2 mogelijkheden.

Hij loopt te zwaar, de veer die hem omhoog helpt geeft teveel weerstand bij neerlopen of er stokt iets waardoor de motorstroom te hoog word.

Koppel de motor los en laat de deur met de hand open en dicht lopen als de motor eraf is mag de deur niet vanzelf helemaal openen.

Is day wel zo dan staan de veren te strak.
Je kan met een veerunster kijken of de deur niet te zwaar voor de motor is bij op en neer gaan, specificaties zouden bij crewford op te vragen zijn.

2e zou een beklemminhsbeveiliging kunnen zijn.
Deze zitten soms in de onderdorpel en daarin kan een spinnetje of vuil zitten welke bij het inschakelen van de beveiliging direct de beveiliging triggert
 

Robbie's

  • #9
Bedankt voor de reacties. Ik ga op verder onderzoek uit en zal ook wat foto's doorsturen. Even ontdekken hoe ik de motor los moet koppelen. Dit type Crawford garagedeur hebben alle huizen hier dus twijfel eigenlijk niet of de motor toereikend is.
 

Robbie's

  • #10
Wat foto's gemaakt. Kan ook een filmpje maken. Ik heb de motor denk ik los gekoppeld door aan het touwtje te trekken. Dan gaat de deur met een beetje hulp naar benedenen laatste stuk wat sneller door gewicht uiteraard. Het interessante (?) Is als ik dan (dus motor intkoppelt) op de afstandbediening druk om hem te sluiten de rubbere band gaat lopen (richting aansluitpunt touwtje in bocht) maar na 30 - 40 cm (hij is nog niet bij aansluitpunt touwtje vanzelf terug gaat naar de motor. Dat doet hij meerdere keren. Iets triggert hem om dan terug te gaan.

20230723_185039.jpg 20230723_184604.jpg
 

Robbie's

  • #11
Toch meerdere keren geprobeerd nu zonder motor en motor gaat wel naar het kabelthe en haakt aan. Misschien moet ik eerst maar begrijpen waarom de motor knippert. Nu niet meer maar wat triggert het knipperen lichtje motor?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #12
In de onderdorpel zit een beveiliging.

Deze zou het probleem kunnen veroorzaken.
Als ik het goed zie is dit een lichtstraal beveiliging, deze heeft 2 kabeltjes met elk 2 draden.

En de staaldraad zit niet goed op de rol.
 

Robbie's

  • #13
Bedankt. Ik zie alleen een rubber band die de grond raakt maar geen sensor o.i.d. waar zie jij een luchstraal beveiliging?

Ik twijfelde ook al over de stalen draad. Maar als hij zit zit hij goed lijkt het. Zie foto's

20230723_214936.jpg 20230723_214927.jpg
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #14
Op 1 foto staat een wit doosje met daaraan een krulsnoer en 2 kabeltjes naar de onderlijst.
 

Robbie's

  • #15
Ik kom er niet uit. Morgen nog een keer alles schoonmaken. Ik zie niet waar die twee draadjes naar een sensor gaan. Ik zal ook eens kijken bij de buren
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #16
20230723_184604~2.jpg

Dat is de onderlijst beveiliging. Als er tijdens het neergaan van de deur iets met de lijst gebeurt stopt de deur en kan hij of teruglopen of een andere actie afhankelijk van de programmering van de automaat.

Zit de staaldraad niet tegen de onderlijst als de deur open is?
Zou kunnen dat bij sluiten deze de onderlijst bedient.
 

Robbie's

  • #17
Ik kijk het morgen na in nieuwe huis en zal eea terugkoppelen. Ik zal ook even bij de buurman kijken hoe eea bij hem werkt.

Bedankt voor de hulp.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu