Elektrische cv ketel, vollast uren per jaar en LTV

Flat4ever

  • #21
Dat een warmtepomp geld kost is logisch maar dat doen zonnepanelen ook. Die investering is niet nodig als je kiest voor een gasgestookte CV-ketel. Of als je in al je ruimtes elektrische radiatoren plaatst.

Bedenkt overigens ook eens dat als er bijvoorbeeld in een ruimte voor 7kW aan conventionele radiatoren staat je dit ook nodig hebt aan elektrische radiatoren.

Ik verwacht dat een 11kW elektrische CV-ketel alleen kan voldoen in zeer energiezuinige woningen waarin deze eigenlijk alleen voor nood af en toe zal branden.

Heeft u ook eens nagedacht over een WKK installatie? of een CV-e ketel? Wat is overigens de hoofdreden dat u elektrisch wil gaan verwarmen? financieel of voor het milieu?
 

Janv-b

  • #22
Flat4ever schreef:
En om toch nog even inhoudelijk te reageren op je eerste post:

-Heb je een warmteverlies berekening?
-Heb je een EPC waarde van je huis, of energielabel?
-Of kan je ons je gasverbruik vertellen van de afgelopen 5-10 jaar?
-LTV-verwarming heeft weinig nut, rendement blijft 100%

Tevens een reactie op je tweede post in dit topic, sommige dingen zijn al door andere aangekaart wellicht:

1m³ standaardgas heeft 9,77 kWh aan energie (35,17 MJ), alle energiemaatschappijen rekenen je gasverbruik via factoren om naar deze standaardhoeveelheid energie. Indien je dus 2000m³ gas gebruikt per jaar voor koken en warm water en we rekenen voor het gemak even met 90% rendement dan heb je een totale hoeveel energie nodig van 2000*9,77*,9=17.586 kWh (laten we dat even 17,5 MWh noemen).

De hoeveelheid energie die je nodig hebt om dit met elektriciteit te verwarmen is met een rendement van 100% nog steeds 17,5 MWh.

Vloer- en wandverwarming leveren an sich geen besparing op of een rendement verhoging. Het verhogen van de vloer temperatuur kan wel leiden tot een hoger comfort waardoor wellicht de temperatuur lager kan. Dit is niet zomaar in procenten uit te drukken zonder een volledige warmteoverdrachtsberekening.
Goeie verhelderende reactie. Ja, veel van die cijfers heb ik niet. Ik verwarm bijvoorbeeld met elektrische radiatoren. Verbruik alleen een beetje gas om te koken. En wek ca 1500 kWh per jaar op. Daarbij nog subsidie voor iedere opgewekte kWh. Mijn vraag betreft een eventuele volgende woning. Als ik kijk naar mijn historie van gasverbruik dan kom 2000 m3 aardig in de buurt van een redelijke schatting voor een niet zo zuinig gasverbruik.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #23
Ik doe dit niet snel, maar voor dit onderwerp meld ik mij af.
Het gekotst en gezeur en gebeuk op mijn collega's ben ik zat

Succes met jou electrische verwarming
IWAB

O ja IWAB = en dat slaat echt op jou
Ik
Weet
Alles
Beter
Figuur

Dus je weet het toch beter
Alles wat aangedragen wordt door mijn collega's wordt door jou ononderbouwd de grond in getrapt.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #24
Het is geen klusvraag, het is puur een discussie en wat TS ermee wil bereiken is niet duidelijk
Ts geeft niet eens antwoord op de vragen die gesteld worden nav. de startpost.

En weer als er een beter alternatief word aangedragen word er direct een eind aan gemaakt met een "Stel dat"

Dit is nu al net zo'n zinloze discussie als de vorige 2 topics.
 

Janv-b

  • #25
The headhunter schreef:
Het is geen klusvraag, het is puur een discussie en wat TS ermee wil bereiken is niet duidelijk
Ts geeft niet eens antwoord op de vragen die gesteld worden nav. de startpost.

En weer als er een beter alternatief word aangedragen word er direct een eind aan gemaakt met een "Stel dat"

Dit is nu al net zo'n zinloze discussie als de vorige 2 topics.
Hoofdjager, ik probeer mensen als jou en je iwab collega te helpen op de weg die moet leiden naar echt nadenken. Daar zou je me ook dankbaar voor kunnen zijn.
 

Flat4ever

  • #26
Alle overige topics heb ik mee gelezen, maar voelde me toen nog niet erg geroepen om te reageren. Het lijkt me nu echter toch wel eens verstandig om een aantal feiten helder en duidelijk te maken voor Jan, niet in de laatste plaats om hem te behoeden om verkeerder beslissingen te maken of op onjuiste aannames door te borduren. Verder ga ik me niet uitlaten over eerdere reacties in de vorige topics en wil ik graag enkel en alleen inhoudelijk reageren op de vragen die gesteld worden. Bovenal hoop ik dat er vooral met respect gereageerd kan worden.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #27
Helaas Jan, gaat je niet lukken.
Simpelweg omdat jij zelf de kennis niet lijkt te bezitten om ons de ogen te kunnen openen.

Als wij dingen vertellen die niet zouden kloppen heb ik van jou nog niet 1 tegenargument gezien.
 

Flat4ever

  • #28
Met een gemiddeld verbruik van die 2000m³ gas zal je dan dus ongeveer 17,5 MWh aan elektriciteit moeten opwekken om dit energie neutraal te doen, dit naast je overige elektrische verbruik zoals wasmachine, oven etcetera.

Als je nu verwarmt met elektrische radiatoren dan kan je ons vast wel vertellen hoeveel kWh je hiermee gebruikt, of hoeveel vermogen je geïnstalleerd hebt in huis. Wat voor woning betreft het eigenlijk momenteel?

Als we het hebben over een eventuele volgende woning, kan ik je adviseren om je heel goed te laten voorlichting. Indien je keuzes gaat maken in het verwarmingsprincipe zal je in eerste instantie vooral moeten kiezen voor GOED en veel te isoleren, hoe minder je verliest hoe minder je hoeft te verwarmen. Daarna ga je pas nadenken over verwarmen, i.h.a. heb je daarin een aantal opties waarin elektriciteit een rol speelt. Je kan kiezen voor een warmtepomp of voor een aquifer systeem, beide systemen hebben betere prestaties dan een elektrische CV-ketel en verdienen dan ook de absolute voorkeur indien je elektriciteit wil gebruiken.

Het gebruik van gas om te verwarmen is niet alleen goedkoper maar ook nog eens beter voor het milieu dan elektriciteit te gebruiken (hierbij laat ik even de warmtepompen en aquifers buiten beschouwing). Het probleem met elektrisch verwarming zit hem in de rendementen. Elektriciteit naar warmte gaat met 100% rendement zoals we al eerder hebben geconstateerd, andersom daarentegen is het rendement bedroevend laag! Dit heeft alles te maken met de kwaliteit van een energievorm, waarbij elektriciteit een van de hoogste energievormen is en warmte de laagste vorm die we kennen. Het omzetten van een hoge naar een lagere vorm energie kan met hoge rendementen, bijvoorbeeld elektriciteit naar beweging kan met rendementen tot 98%, de overige 2% vervalt tot de laagste energievorm warmte. Het omzetten van een lagere vorm naar een hogere vorm kan slechts met lage rendementen, warmte omzetten naar beweging kan bijvoorbeeld met een rendement van 40-60% de rest blijft warmte. Bij elke omzetting tussen energievormen vervalt het restant van het rendement in de laagste vorm warmte.

Wellicht begrijp je uit dit verhaal dat het voor de rendementen onverstandig is om elektriciteit (een zeer hoge energievorm) te gebruiken voor de laagste vorm die we kennen. Het opwekken van deze elektriciteit op het moment dat je het nodig hebt voor verwarming gaat helaas niet met zonnepanelen in je eigen tuin. Deze elektriciteit moet dus ergens anders opgewekt worden, meestal in gascentrales (met zeer "hoge" rendementen). In een gunstig geval wordt hier een rendement behaalt van 59% (gas naar elektriciteit), tussen de centrale en uw meterkast zit een rendement van +-95%. Het totale rendement vanuit gasenergie tot elektriciteit in uw huis ligt dan maximaal op 56%. Indien u direct gas gebruik voor het verwarmen ligt uw rendement met gebruik van LTV rond de 90-95%. Kortweg gebruikt u dan minder gas voor verwarmen dan als u de elektriciteit in moet kopen uit een gascentrale.
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #29
Ik heb afgelopen weken ,2 van die troep dingen vervangen voor olie gestookte ketels , een van de eigenaren heeft zelfs een feestje gegeven om het te vieren . op betreffende industriegebied nog eens 4 aanvragen binnen van de buren , zegt wel genoeg denk ik .

Bij mij heeft de WBV de ouderwetse en super onzuinige geiser verwijderd en vervangen door een elektrische boiler van 120L,voor de rest niets veranderd , wel is mijn maandelijkse energie termijn daardoor verdubbeld van 60 p/m naar 130 p/m en toch betaal ik gem 2 a 300 euro jaarlijks bij , terwijl ik de afgelopen 16 jaar ervoor altijd geld terug ving . Elektra en zuinig , het zal wel en dan heb ik het over een dingtje van 2200w :roll:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #30
Het blijft dweilen met de kraan open, Janv-b wil of kan geen gegevens vertrekken.
Ik zet er een slotje op.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu