Is een elektrische cv-ketel in mijn geval voordeliger?

Jeroen92

 • #1
Dag forumleden,

Ik heb een vraag en ik hoop dat jullie mij hier advies in kunnen geven, of dit in mijn situatie zinvol is.

Recentelijk heb ik een warmtepompboiler aangekocht voor warm water. Ook voor mijn kraan beneden heb ik een kleiner boilertje gekocht.

In de slaapkamers boven zijn allemaal airco's aanwezig waar ik eventueel ook mee kan verwarmen. Zodoende zijn de radiatoren er boven ook uitgehaald. Mijn woning komt namelijk uit 2016 en is goed geïsoleerd. Er gaat dus niet echt warmte verloren en in de slaapkamers stook ik toch verder niet echt.

Beneden heb ik vloerverwarming (geen radiatoren). Voor de vloerverwarming wordt dus nog enkel de cv-ketel gebruikt (verwarmen d.m.v. gas dus). De oppervlakte van de vloer bedraagt circa 30 vierkante meter.

Nu wil ik eigenlijk wel richting gasloos en heb ik een relatief voordelige oplossing gevonden: een elektrische cv-ketel. Het is veel goedkoper dan een warmtepomp en ik heb dan geen buitenunit nodig, waarvan ik nu al twee heb vanwege de airco’s die ik heb (1 woonkamer, 3 voor iedere slaapkamer welke werken op 1 buitenunit).

Ik wil dus nu graag een Masterwatt Calida Compact 4kw aanschaffen. Op die manier kan de cv-ketel dus de deur uit en kan ik elektrisch verwarmen. Deze past ook beneden in de voorraadkast, dus direct bij de vloerverwarming zelf. Het is een klein apparaatje.

Nu de vraag: is het echt goedkoper om dit op deze manier te doen? Of kan ik er vooralsnog beter voor kiezen om te stoken via gas voor de vloerverwarming beneden?

De vloerverwarming wordt alleen gebruikt in november t/m februari denk ik? Echt de koudste maanden. Als de zon een beetje in huis schijnt, zoals nu in oktober nog regelmatig het geval is, hoeft de vloerverwarming vooralsnog niet aan.

Ik hoor graag wat jullie als experts van deze casus vinden: wel of niet zo'n elektrisch cv-keteltje aanschaffen?

Wat gegevens over mijn energieverbruik en woning:
Bouwjaar: 2016
Aantal zonnepanelen: 16 (waarvan 8 in de zomer van 2020 werden geplaatst en pas 8 in december).
Gasverbruik vorig jaar: 733 (ik heb nog een half jaar lang op gas gekookt en inmiddels is er een inductieplaat, de stukadoors waren geweest waardoor ik continue een week lang verwarmde d.m.v. 3 radiatoren die er toen nog zaten en toen had ik dus ook nog geen warmtepompboiler voor warm water)
Totaal jaarverbruik stroom: -878 kWh (ik heb dus meer teruggeleverd dan verbruikt).

Ik hou dus nog stroom over, maar wel rekening houdend met het feit dat dat ik nu dus wel een warmtepompboiler erbij heb voor warm water die wel energie gaat verbruiken.

Productinfo warmtepompboiler: Twee links verwijderd i.v.m.reclame, mod.

Ik hoef uiteraard geen globale berekening (haha), maar ik ben gewoon benieuwd of ik mijn relatief kleine vloertje van 30 vierkante meter kan verwarmen met behulp van de genoemde elektrische cv-ketel i.p.v. de cv-ketel die ik nu heb.

Wellicht een beetje uitgebreid bericht, maar hoop dat ik zodoende info heb gegeven :)

Bedankt!
 
Laatst bewerkt door een moderator:
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Bernhard

  • #2
  Een warmtepomp werkt 1 op 4/5.
  Dat wil zeggen je gebruikt 1kw elektra en je krijgt aan warmte voor terug 4-5kW.
   

  Mn22

  Vaste beantwoorder
  • #3
  Warmte opwekken met een weerstandselement zoals een elektrische cv ketel is duurder dan het opwekken van dezelfde hoeveelheid warmte met een gasketel. Dus je besparing zou dan moeten komen uit het kunnen opzeggen van de gasaansluiting waardoor je vastrecht bespaart.

  Deze besparing moet je dan afzetten tegen de meerkosten van elektriciteit en je investering in een elektrische ketel. Eventueel moet je ook nog meenemen of je huidige elektriciteitsaansluiting zwaar genoeg is. (verzwaren naar 3*35A leidt tot een stevige stijging in vastrecht).

  Maar goed, ik begrijp de investeringen die je doet niet zo goed. 733m³ gasverbruik is al laag en je hebt het over een woning uit 2016. Je bent dus een installatie aan het afschrijven die nog lang niet aan het einde van zijn levensduur is.
   
  • Like
  Waarderingen: Jeroen92

  Onderhoudtje

  • #4
  Je zou eens kunnen gaan kijken naar een zonnecollector, gratis warmte van de zon.
  Er zit ook nog een leuke subsidie op.
   
  • Like
  Waarderingen: Jeroen92

  Jeroen92

  • #5
  Heel erg bedankt voor de snelle reacties.

  Mn22, heel erg bedankt voor je input. Het is inderdaad nogal een investering en het klopt ook dat de cv-ketel natuurlijk nog lang niet afgeschreven is. Daar heb je zeker een punt. Maar het idee om van het gas af te gaan leek mij wel gunstig mede vanwege mijn lage verbruik én het stroom dat ik nog overhou van mijn zonnepanelen. De prijs van gas wordt ook steeds duurder. Ik kan het systeem (elektrische cv-ketel) in ieder geval laten installeren door een bekende en kan zodoende alles voor kostprijs krijgen. En de investeringen van airco's waren natuurlijk gewoon luxe, omdat het in de zomer ook bijzonder prettig is :-) Maar je doelt op de warmtepompboiler + elektrische cv, denk je dat dat geen goede investering is? Ik kreeg in ieder geval een subsidie op de warmtepompboiler van 500 euro, waardoor dit o.b.v. kostprijs niet echt duur was. En voor dat kleine beetje gas dat straks nog overblijft, leek mij zo'n elektrische cv-ketel nog nuttig. Maar in ieder geval heel erg bedankt voor je kritische blik en mocht je hier nog op willen reageren: heel graag :)

  Onderhoudtje: thanks! Daar zal ik ook eens induiken. Bedankt voor je input.
   

  Impie

  • #6
  Je hebt nu wellicht een negatief jaargebruik aan stroom, maar je moet niet vergeten dat de salderingsregeling afgebouwd en uiteindelijk afgeschaft gaat worden. Juist wanneer je die elektrische boiler het meest nodig zou hebben, leveren je zonnepanelen het minst. Je gaat dan je overtollige energie voor een habbekrats verkopen aan de energieleverancier, om die vervolgens op een later tijdstip voor de volle pond terug te kopen. Dan wordt zo'n elektrische cv-ketel een erg dure aangelegenheid.
   
  • Like
  Waarderingen: Jeroen92

  Jeroen92

  • #7
  Hoi Impie, dat is ook waar inderdaad. Thanks! Wellicht die elektrische cv maar eens achterwege laten dan. Thanks
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu