Elektrische boiler naast CV ketel

Cor67

  • #1
Wie kan mij helpen, kan ik op de volgende manier een elektrische boiler naast de CV plaatsen? bv, een T stuk op de toevoer van de badkamer plaatsen, dan aan alle 2 kanten van het T stuk een kogelkraan plaatsen, dus warmwater vanaf CV dicht dan heb je water van de boiler, of kraan van Boiler dicht dan heb je water van de CV ketel.
Kan dit zo?

Hoor graag van jullie, Mvg,Cor
 

ADDave

  • #2
Zolang je de ketel en boiler maar parallel aansluit kan dat ja.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Zelf zou ik dan kiezen voor een 3-weg kogelkraan (klik hier voor voorbeelden).
Want dan loop je nooit het risico, dat wanneer beide kranen per ongeluk open staan, er op één of andere manier water teruggevoerd van bijv. boiler naar ketel. Met wellicht gevolgen voor inlaatcombinaties oid.
 

Cor67

  • #4
Thanks, goed idee die 3 weg kogelkraan!
Wat wordt er bedoeld met parallel aansluiten? Het is of de een of de ander..
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Daar wordt mee bedoeld dat je de twee energiebronnen niet in serie (dus achter elkaar) zet, bijv. eerst de CV-Ketel en dan de boiler.

Dat gebeurt bijv. wel bij gebruik van een kleine keukenboiler, indien dat een zgn. hotfill boiler is. Dan staan de twee achter elkaar, eerst de CV-ketel, dan de keukenboiler. Bedoeling daarvan is om lange wachttijden (bij lange leidingafstanden) te vermijden en meteen heet water in de keuken te hebben, maar bij tappen van grotere hoeveelheden water toch warm water te blijven hebben.

Voordeel is dat je maar een boilertje nodig hebt met een relatief kleine inhoud en dus ook opwarm (elektrisch) vermogen.
Nadeel is dat toch elke keer als je de boiler gebruikt, de ketel een tijdje aanspringt en er dus warm water in de leiding 'weggegooid' wordt.
 
  • Like
Waarderingen: Cor67

Cor67

  • #6
Top, dan zet ik een kogelkraan 3 weg vanaf het warmwater leiding van de ketel en vanaf de Boiler, mochten we ooit besluiten om het warm water van de ketel willen, moet ik alleen de kraan omzetten.
Thanks
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Wat wil je hier mee bereiken?
 

Cor67

  • #8
We hebben nu warm water van de CV ketel, we willen een elektrische boiler plaatsen en hiermee de badkamer van warm water voorzien. En toch kunnen we "mochten we dat willen" weer terug naar water van de ketel.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #9
Misschien was ik niet duidelijk: Wat is het financiële voordeel?
 

Cor67

  • #10
We hebben geen vast contract met Gas, en hebben stroom over van onze zonnepanelen.. dus lijkt het ons een goede investering om een boiler te kopen om de badkamer en keuken te voorzien van warm water.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #11
Niet echt, neem dan een warmtepompboiler.
Rendement is dan 3x zo groot.

Voor een warmtepomp boiler van 160l heeft een gemiddeld gezin 700kwh nodig, een elektrische boiler heeft daar 2100kwh voor nodig.
Ik weet niet hoeveel elektra je over hebt.
Zolang je kan salderen heb je wat aan overproductie omdat je dat op elk gewenst moment kan terughalen.Als salderen vervalt zal je duur moeten terugkopen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu