Elektrische boiler, kachel met warmtewisselaar en collector

ArchiteCZ

  • #1
Hallo Lui,
Ik ben met mijn vriendin in het bezit van een prachtig bouwkavel in Tsjechie. Hier gaan wij ons eigen huis bouwen. Komende zomer beginnen we met de fundering.

In het huis komt een in nederland te bouwen unit met daarin alle lastige zaken. Hierin komt o.a. een badkamertje, wc, keuken, installaties etc.

Ook ben ik wel een voorstander van duurzame ontwikkelingen in de bouwkunde. Daarom wil ik eigenlijk drie verwarmingssystemen aan elkaar koppelen maar weet nog niet hoe. Ik heb de volgende uitgangspunten:

1. Tapwater en vloerverwarming MOET gewoon elektrisch kunnen werken. Dus als er geen zon is en de kachel is niet aangeweest moet er toch voldoende warm water zijn. Er is overigens geen gas in het gebied waar ik ga bouwen.

2. In de winter zal voornamelijk de kachel branden die via een warmtewisselaar zowel het tapwater als de vloerverwarming zal verwarmen.

3. In de zomer zal voornamelijk een zonnecollector het tapwater verwarmen.

4. Het systeem moet eigenlijk heel eenvoudig aan te sturen zijn zodat een eventuele huurder van de woning niet geinstrueerd hoeft te worden.

Nogal wat eisen dus, maar volgens mij moet het wel mogelijk zijn. Ik heb de volgende vragen waar ik geen goed antwoord op kan vinden:

A. Heeft iemand ervaring met boilers die zowel elektrisch als indirect gestookt werken? Of is het soms beter om een elektrische en een indirect gestookte boiler aan elkaar te koppelen?
B. Hoe "weet" het elektrische verwarmingselement dat er die dag (bij)verwarmd moet worden of dat dit door de warmtewisselaar gaat gebeuren. Het zou zonde zijn om eerst de nodige kW elektriciteit te verbruiken en vervolgens een kachel aan te steken die zijn warmte niet kwijt kan.
C. Hoe voorkom ik dat het water in de warmtewisselaar gaat koken?
D. Hoe sluit ik de vloerverwarming aan op de boiler?
E. Hoeveel liter water zou je nodig hebben voor 4 tot 6 personen en 80 m2 verwarmbaar oppervlak?

Alvast bedankt voor het meedenken.

Met vriendelijke groet,
Jeroen Dingemans.

Link verwijderd, mod.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #2
Het makkelijkste is eigenlijk een buffervat.
In dit buffervat kun je gelijk het warm water integreren.(spiraal bovenin)
Ook kun je hierin de zonnecollector aansluiten, door middel van een spiraal onderin. hiermee los je dan ook gelijk het probleem van koken op, omdat het systeem van de collector open kan zijn, en dus stoom kwijt kan.
Verder kan er vaak gewoon een electrisch element in zon buffervat gezet worden.
De regeling is ook simpel:
-De thermostaat van de verwarming koppel je gewoon aan een pomp.(kan direct of met relais)
-De electrische verwarming kun je aansturen door een temperatuursensor ergens in het buffervat. kun je bijvoorbeeld doen net onder de tapwaterspiraal. zo heb je altijd warm water en verwarming, maar kan wel een deel van de tank 'koud' zijn.

ter verduidelijking:
afbeelding offline
 

Fiesiekus

  • #3
De kachel is een houtkachel? Je verwarming is alleen vloerverwarming of heb je ook radiatoren/convectoren?
 

ArchiteCZ

  • #4
Bedankt voor jullie snelle reacties:
@ingmar
Kan je zo'n buffervat gewoon kopen of moet je dat zelf bouwen? Dat laatste lijkt me lastig omdat je druk nodig hebt voor het tapwater. Bedankt voor het verhelderende tekeningetje.

@fiesikus
Het gaat om een n.t.b. houtkachel. Het huis krijgt op de begane grond vloerverwarming en geen radiatoren. Er komt een simpele houten balklaag als verdiepingsvloer in en het huis zelf wordt uit strobalen opgetrokken en is dus enorm goed geïsoleerd. Dus ik vewacht boven ook geen radiatoren nodig te hebben omdat de warmte van beneden door de dunne vloer heen trekt.
 

Fiesiekus

  • #5
N.t.b. = (niet te betalen :wink: )?

Ik denk dat je moet voorkomen dat de CV electrisch wordt verwarmd; dan is je hele collector-voordeel verdwenen.

Zou het simpeler doen: de houtkachel het huis laten verwarmen en via een spiraal het tapwatervat. De zonne collector ook het vat voorverwarmen en dan een nageschakelde electrische geyser. Dat scheelt je de electrische stilstandsverliezen.
 

ArchiteCZ

  • #6
Hebben jullie ooit van een Drazice boiler gehoord? Even googelen, er is een duidelijke nederlandse omschrijving van te vinden (links worden verwijderd merk ik).
Deze boiler van Tsjechische makelij werk electrisch en bevat een spiraal voor een warmtewisselaar. Deze spiraal zou bijvoorbeeld met een driewegklep aangesloten kunnen worden op de zonnecollector en op de kachel. Het is niet erg aannemelijk dat de kachel brandt als de zon lekker schijnt.

De elektrische geyser van fiesikus vind ik ook een goed idee. Het gevaar bestaat namelijk dat de temperatuur in het vat niet hoog genoeg wordt waardoor er de Legionella bacterie in komt. Door het water nog even stevig na te verhitten kan dit opgelost worden. I.p.v. een geiser kan waarschijnlijk ook een klein boilertje van 20L volstaan. Er hoeft nog maar een kleine temperatuurdelta te worden toegevoegd waardoor het toch meer als doorstroom apparaat gaat werken.

@fiesikus, bedoel je met de houtkachel het huis verwarmen dat de vloer alleen maar verwarmd kan worden als de kachel brandt? Eigenlijk vind ik dat alles elektrisch verwarmt moet kunnen worden. (Dit is overigens vrij normaal in Tsjechische gebieden zonder gas) Maar als het even mogelijk is stook je hout. Dat is ook veel leuker ;)

Groet, Jeroen
 

Fiesiekus

  • #7
Ik bedoelde helemaal af te zien van vloerverwarming en je huis met de houtkachel te verwarmen. Maar da's maar een idee.

Vv is nl. een lage temperatuurssysteem; je verliest een hoop als je van een hete kachel naar een lage temperatuurssysteem gaat.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #8
Hoe bedoel je dat? Wat voor verliezen heb je volgens jou dan als je van een hoge temperatuur naar een lage temperatuur gaat?
Want of je nou water van 80 graden de vloerverwarmingsunit in pomp of water van 50 graden, ik zie daar geen warmte verloren gaan...
Zon houtkachel kan toch niet op een lage temperatuur draaien.
Dus of je die warmte nou gebruikt voor radiatoren of voor vloerverwarming dat maakt niets uit.

En, een electrische geyser heeft een stevige aansluitwaarde...
Denk in de trant van 10kw voor een klein geysertje of 20kw voor een grotere... Een boiler voor naverwarming is dan een vriendelijkere optie..
Maar in plaats van een boiler, is een electrisch element in het buffervat dan net zo goed een optie. Immers dan kun je ook electrisch de vloer verwarming..

Ik bedoel, stel dat iemand(een eventuele huurder) helemaal niet van hout stoken houdt...
 

Fiesiekus

  • #9
Ik weet niet wat de kWh-prijs in Tsjechie is, maar electrisch ruimteverwarmen kan behoorlijk prijzig zijn.
 

ArchiteCZ

  • #10
Een kWh kost in Tsjechie ongeveer 5 cent.
Elektrisch je huis verwarmen is ongetwijfeld duur, maar in sommige gebieden heb je niet altijd een keuze. Ik wil elektrische (vloer)verwarming om het huis vorstvrij te houden bij lange perioden van afwezigheid. Ook is het mogelijk om elektrische verwarming op afstand in te schakelen. Zo kan het huis al een beetje opwarmen als we onderweg zijn van Nederland naar Tsjechie.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu