Elektrisch verwarmen

MarcoH-040

 • #1
Hallo,

ik zoek een goede manier om mijn woonkamer elektrisch te verwarmen.
Normaal zit ik de hele dag op kantoor aan huis dat ik met een elektrische convector lekker warm krijg. De rest van de woning hoeft dan niet verwarmd te worden. Nou wil ik in de avond mijn woonkamer op een goede temperatuur krijgen zonder het hele huis warm te stoken (veel m3).
Reden: Gasverbruik minimaliseren. Stroom heb ik namelijk genoeg van mijn 7.200Wp panelen.

Mijn idee:
Ophangen van 3 elektrische convector verwarmingen van 1.500W (of 2.000W) en een thermostaat centraal in de ruimte die de convectors (via WiFi) aan- en uit- schakelt. De te verwarmen ruimte is goed geïsoleerd en ca. 150m3.
De elektrische convector verwarmingen die ik vind hebben allemaal een thermostaat op de verwarming, dat werkt volgens mij maar matig. Kent iemand zo'n systeem wat ik beschrijf? Ik heb het tot nu toe nog niet gevonden.

Alternatieve tips zijn uiteraard welkom!

Gr. Marco
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Bernhard

  • #2
  Beter is om dan 1 of meerder warmtepompen te gebruiken.
  Een warmtepomp gebruikt bv 1 kw elektra en levert 3-5Kw aan warmte.
  De extra warmte wordt aan de buitenlucht gehaald.
  Een warmtepomp kan ook in de zomer als airco worden gebruikt
   

  Impie

  • #3
  Je idee is via verschillende smart home oplossingen wel te realiseren. Je moet er dan echter wel zeker van zijn dat die stopcontacten allemaal op aparte groepen aangesloten zijn (hetgeen ik betwijfel), anders klappen de stoppen er natuurlijk uit.

  Zoals Bernhard al zei, kun je echter beter naar alternatieve oplossingen op zoek gaan. In de woonkamer kan bijvoorbeeld een airco gehangen worden; die kunnen ook verwarmen. Of je voorziet je radiatoren van slimme thermostaatknoppen, zodat je alleen de benodigde ruimtes op de juiste tijdstippen verwarmt. Zo heb ik dat zelf ook geregeld:

  Smarthome.PNG

  PS. de radiatoren in de woonkamer, eetkamer en keuken hebben in de afbeelding een offset van -3,5 graden, omdat ze zoals je zei niet accuraat kunnen meten en dit voorkomt dat alle radiatoren dicht zijn als de ketel aan staat.
   

  MarcoH-040

  • #4
  De oplossing met slimme thermostaatknoppen heb ik inderdaad ook overwogen. Heb gekeken naar een Honeywell Evohome systeem. Leuke gadget maar totaal niet interessant, veel te duur, ga je nooit terugverdienen in de besparing.

  Ik heb me even ingelezen in een mogelijke warmtepomp (airco) oplossing, en dat is inderdaad niet zo gek. Had ik nog niet aan gedacht, en volgens mij moet ik met EUR 2 - 2.5k het wel kunnen realiseren.
  Nou nog uitvinden hoe ik dat gekoppeld krijg aan een thermostaat met WiFi en bv. Google Home...
   

  Impie

  • #5
  Ik heb een Koreaanse (sorry; merknamen mogen niet) airco die ik via Home Assistant heb gekoppeld; die kan dus zo samenwerken met de rest van het systeem. Veel airco's met WiFi hebben tegenwoordig trouwens ook gewoon een directe koppeling met Google Home.

  Dat Evohome is redelijk aan de prijs inderdaad; zelf heb ik een concurrerend systeem wat minder dan de helft heeft gekost en beter (native) met Home Assistant integreert. Terugverdienen doe je het vermoedelijk niet snel, maar comfort is ook wat waard.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu