Elektrisch koken en aansluiten in nieuwbouw huis

Dayenne

  • #1
Ik krijg volgend jaar een nieuwbouw huur woning. In deze woning zit geen gas en moet ik dus op elektrisch gaan koken. Daar zijn verschillende opties voor en die ben ik nu aan het uitpluizen.

Aangezien ik een beperkt budget heb, wordt het of een inductie fornuis van Indesit of een keramisch fornuis. Mijn voorkeur qua kookgedrag is inductie.

Volgens de woningbouwvereniging komt er een perylex aansluiting in de keuken met een max van 7.2kW. Het inductiefornuis heeft een aansluitwaarde van 10.2kW. In de bovenstaande link staan diverse aansluitschema's. Met mijn leken verstand lijkt het er op dat het apparaat ook op een 1 fase aansluiting kan worden aangesloten?

Er zijn keramische fornuizen met een max aansluitwaarde tot 7kW, dus daar maak ik me verder geen zorgen om. Maar gezien mijn voorkeur voor inductie, probeer ik te achterhalen hoe en wat rond de aansluiting.

Leander, de netbeheerder in mijn regio, geeft aan dat zij in principe 3x25A in de meterkast plaatsen, maar dat ik eea met de aannemer moet overleggen.

Omdat alle te nemen stappen financiële consequenties hebben (aanleggen 3 fase? wel of geen inductie), ben ik me nu aan het voorbereiden/inlezen hierover.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Een fase aansluiten van kooktoestellen >7.2Kw gebeurt nooit omdat een zekering in een woning maximaal 16A mag zijn, ivm de gebruikte buizen draaddiktes en hoofdzekeringen.
Verder wil een netbeheerder graag dat je de belasting zoveel mogelijk over 3 fasen verdeeld.

Als er 3x25A aansluiting komst zou ik ook een 3x16 kookaansluiting laten plaatsen, zoveel extra kost dat niet tov een 3 fasen kast met een 2x230v kookgroep.
 

Dayenne

  • #3
Oké, bedankt voor je antwoord.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu