Elektraleidingen in/onder de vloer

Imco

  • #1
Beste forummers,

Ik ben net nieuw hier en ik heb meteen al een vraag. Ik heb al diverse topics gelezen op dit forum maar heb het antwoord op mijn vraag nog niet kunnen vinden.

Ik bezig met het renoveren van een oude woonkamer. De houten vloer gaat er helemaal uit en er komt een betonnenvloer met vloerverwarming in. Nu wil ik ook graag een aantal elektraleidingen en telefoon/coax erin hebben in buis. Waar kan ik die leidingen het beste leggen? Onder de vloer? in de vloer?
Voor de vloer zelf zal ik een aannemer raadplegen, dat doe ik niet zelf. Maar ik neem aan dat er een ruwe vloer komt en daarop een dekvloer? Of is dit niet standaard?

Ik heb wel al diverse malen gelezen dat de leidingen in de dekvloer gelegd worden, maar kan dit niet ook in de ruwe vloer of eronder?

Graag hoor ik jullie adviezen. :)

Mvg,
Imco
 

Fiesiekus

  • #2
Volgens mij maakt het voor electriciteitsleidnigen niet zoveel uit, als de draad maar te vervangen is.

Als er een toegankelijke kruipruimte komt, zou ik de PVC-buizen onder de betonvloer aanleggen, daar ook de centraaldozen en vervolgens de WCD's dicht boven de plinten in de kamer(s). Voor lange einden naar bijv. (vaat)wasmachine e.d. kan de XMVK kabel leggen; snel en makkelijk.
 

Imco

  • #3
Dankje voor je reply.

Het gaat eigenlijk vooral voor de kabels die nodig zijn in de woonkamer zelf. De kabels naar andere ruimtes gaan via de gang. Er zal geen kruipruimte onder komen, dus centraaldozen ed zal ik niet in/onder de vloer kunnen plaatsen.

Ik vroeg me vooral af of het geen kwaad kan om buizen in de vloer te leggen ivm vocht uit de beton en/of het beschadigen door het gewicht van het beton?

Het makkelijkste voor mij zou zijn om de leidingen op het zandbed te leggen, dan is dat al klaar. Dan kan daarna de aannemer er de betonnenvloer overheen storten. Dan liggen de leidingen dus wel op het zand en onder de isolatie en vloer. Mag dit, is dit aan te raden of beter maar gewoon in de vloer maken?
 

Maurice81

  • #4
In het zand kan niet, de leidingen bestaan bijna altijd uit delen die aan elkaar gemaakt worden met sokken, als de leidingen niet gebeugeld of vast zitten in of aan een muur of vloer oid trek je de boel uit elkaar en krijg je er geen draad door heen getrokken.

Ik zou de leidingen lekker in de betonnen vloer mee storten is geen enkel bezwaar voor, wel is het belangrijk dat ze vast gemaakt worden omdat ze anders tijdens het storten van de beton los kunnen raken.

Gr Rolf
 

Imco

  • #5
Dus als ik de leidingen aan de bewapening vastmaak dan kunnen ze gewoon ingestort worden? De leidingen kunnen de druk van het beton aan en er komt geen vocht in de buis langs de sokken?
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #6
Inderdaad gewoon instorten.
Alleen in plaats van sokken kan je beter een flink stuk 3/4" (19mm) buis gebruiken bij 5/8" (16mm) buis als sok.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu