3 fasige elektradraad splitsen

btijmen

  • #1
Beste allen,

Om maar te beginnen, ik heb beperkte kennis van elektra maar heb eerder kabels gesplitst, dimmers vervangen en andere basisdingen. Ik woon op drie hoog en ik heb een airco buiten. Daar loopt een elektriciteitsdraad welke ik wilde splitsen zodat ik een elektra punt kan maken op mijn balkon.

Ik heb daarom mijn draad geknipt en nu kom ik 4 elektriciteitsdraden tegen. Drie zwarte (genummerd 1 tot en met 3) en een aarde draad. Na googelen begrijp ik dat dit een driefasige kabel is. Kan ik deze kabel "omzetten" naar 1 fasig en zo ja, hoe?

veel dank alvast en groet, Tijmen
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Waar komt de kabel vandaan / waar gaat de kabel naartoe?

Ik betwijfel of je in een appartement überhaupt een 3-fasen aansluiting hebt en ik zou al helemaal niet weten wat dit op het balkon te zoeken heeft. Is het niet een aansluiting voor buitenzonwering ofzo?
 

Fmrama

  • #3
Lijkt me meer de stuurkabel van de airco. ?
 

btijmen

  • #4
Ja dat klopt. Het is de kabel van het stopcontact naar de airco. De installateur van de airco zei dat ik m kon splitsen. Dus ik heb hem opengeknipt en nu blijkt het ander draad te zijn dan ik gewend ben.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Ah, ik had niet goed gelezen en dacht dat de airco er nog moest komen...

1 ader zal gebruikt zijn als fase, 1 ader als nul. Waarschijnlijk ader 1 en 2. Als je het zeker wilt weten moet je het de installateur vragen of kijken hoe het in de airco is aangesloten. Met 3-fasen heeft dit niets te maken.
 

btijmen

  • #6
als ik de stekker in het stopcontact steek dan kan ik zien welke fase onder spanning staat. Dan moet ik er alleen nog achter komen welke is gebruikt als nuldraad, correct? wellicht ff een bouwlapje er aan koppelen om te testen?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
Of je steekt de stekker andersom in het stopcontact en meet nog een keer wat de fase is...
 

btijmen

  • #8
ik neem aan dat je bedoelt dat de fase en nuldraad inwisselbaar zijn? In ieder geval, het werkt en heel veel dank!!!!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu